Magnez – pierwiastek życia
Magnez – zwykle niedoceniany, jest pierwiastkiem o szerokim spektrum działania. W niektórych kręgach nazywa się go pierwiastkiem życia. Objawy niedoboru magnezu to m.in.:
- stany niepokoju i lęku, trudności z koncentracją,
- bezsenność, poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
- zawroty i bóle głowy, nudności,
- skurcze i „mrowienie” mięśni, napadowe bicie serca,
- wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnica zębów,
- podatność na infekcje.
Magnez przywraca ciału swobodę, rozluźnienie – niezakłóconą naturę energetyczną.
„Uspokaja” układ nerwowy i harmonizuje zaburzenia równowagi emocjonalnej (włączając w to depresje, zaburzenia snu, zespół napięcia przedmiesiączkowego). Rozluźnia działanie mięśni (również mięsień sercowy). Nieocenione działanie magnezu można zauważyć również w zaburzeniach takich jak: migrena, skurcze i drętwienie w całym ciele, zaparcia (zapewnia lepszą perystaltykę jelit).
Magnez pomaga również w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą oraz przeciwdziała takim zaburzeniom, jak zespół przewlekłego zmęczenia, osteoporoza i zapalenie stawów.
U wielu współczesnych ludzi bardzo często dochodzi do niedoboru tego pierwiastka. Uważa się, że niedobory mogą występować nawet u ok. 70% Polaków. Przyczyna po części tkwi w tym, że większość z nas żyje coraz szybciej i często przebywa w długotrwałym stresie. Przede wszystkim jednak, braki tego pierwiastka wynikają z nieprawidłowej diety. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby wynosi 320 mg – 420 mg w zależności od płci i wieku.
Do pokarmów zawierających duże ilości magnezu należą:
suszone glony, rośliny strączkowe (fasola, produkty sojowe, groch i soczewica), pełne zboża (zwłaszcza gryka, proso, pszenica, jęczmień, żyto, ryż), orzechy i nasiona (szczególnie migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, nasiona sezamu). Także dużo magnezu zawierają wszystkie rośliny zielone, obfitujące w chlorofil (tj. trawa pszeniczna i jęczmienna, mikroalgi, spirulina oraz wszystkie warzywa zielone).
Poniższa tabela przedstawia średnią zawartość magnezu (w mg) zawartą w 100 gramach wybranych produktów:
Pestki dyni | 520 mg | Fasola biała | 170 mg | |
Fasola sucha | 500 mg | Czekolada gorzka | 165 mg | |
Kakao | 440 mg | Orzechy włoskie | 160 mg | |
Koper | 370 mg | Orzechy laskowe | 140 mg | |
Natka pietruszki | 290 mg | Płatki owsiane | 130 mg | |
Kasza jęczmienna | 270 mg | Groch | 120 mg | |
Migdały | 270 mg | Suszone owoce róży | 120 mg | |
Soja | 250 mg | Jabłka ze skórką | 105 mg | |
Orzechy ziemne | 240 mg | Ser z mleka chudego | 100 mg | |
Kasza gryczana prażona | 220 mg | Pieczywo razowe | 80 mg | |
Kasza jaglana | 220 mg | Banan | 60 mg |
Należy wspomnieć, o jeszcze jednym produkcje zawierającym dużą ilość magnezu – o czekoladzie. Warto jednak pamiętać, że mimo wysokiej zawartości magnezu, większość produkowanych dziś czekolad nie jest godna polecenia. Zawierają one cukry rafinowane, tłuszcze utwardzane oraz składniki nienaturalne, obciążające układ pokarmowy.
Zadbajmy o to, by niedobory magnezu uzupełniać produktami naturalnymi, spożywanymi w ramach zbilansowanej diety. Zachęcam do skorzystania z konsultacji dietetycznych w Poradni lub konsultacji online.
Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM
Opracowano na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”, Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk „Normy żywienia człowieka”, Bożena Żak-Cyran „Alchemia Pożywienia”, Gillian McKeith „Jesteś tym, co jesz”.
czytaj podobne: