Magnez – pierwiastek życia

magnez pierwiastek zycia

Magnez – pierwiastek życia

Magnez – zwykle niedoceniany, jest pierwiastkiem o szerokim spektrum działania. W niektórych kręgach nazywa się go pierwiastkiem życia. Objawy niedoboru magnezu to m.in.:

  • stany niepokoju i lęku, trudności z koncentracją,
  • bezsenność, poranne zmęczenie (nawet po wielu godzinach snu),
  • zawroty i bóle głowy, nudności,
  • skurcze i „mrowienie” mięśni, napadowe bicie serca,
  • wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnica zębów,
  • podatność na infekcje.

Magnez przywraca ciału swobodę, rozluźnienie – niezakłóconą naturę energetyczną. „Uspokaja” układ nerwowy i harmonizuje zaburzenia równowagi emocjonalnej (włączając w to depresje, zaburzenia snu, zespół napięcia przedmiesiączkowego). Rozluźnia działanie mięśni (również mięsień sercowy). Nieocenione działanie magnezu można zauważyć również w zaburzeniach takich jak: migrena, skurcze i drętwienie w całym ciele, zaparcia (zapewnia lepszą perystaltykę jelit).

Magnez pomaga również w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą oraz przeciwdziała takim zaburzeniom, jak zespół przewlekłego zmęczenia, osteoporoza i zapalenie stawów.

U wielu współczesnych ludzi bardzo często dochodzi do niedoboru tego pierwiastka. Uważa się, że niedobory mogą występować nawet u ok. 70% Polaków. Przyczyna po części tkwi w tym, że większość z nas żyje coraz szybciej i często przebywa w długotrwałym stresie. Przede wszystkim jednak, braki tego pierwiastka wynikają z nieprawidłowej diety. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby wynosi 320 mg – 420 mg w zależności od płci i wieku.

Do pokarmów zawierających duże ilości magnezu należą: suszone glony, rośliny strączkowe (fasola, produkty sojowe, groch i soczewica), pełne zboża (zwłaszcza gryka, proso, pszenica, jęczmień, żyto, ryż), orzechy i nasiona (szczególnie migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, nasiona sezamu). Także dużo magnezu zawierają wszystkie rośliny zielone, obfitujące w chlorofil (tj. trawa pszeniczna i jęczmienna, mikroalgi, spirulina oraz wszystkie warzywa zielone). Poniższa tabela przedstawia średnią zawartość magnezu (w mg) zawartą w 100 gramach wybranych produktów:

Pestki dyni520 mgFasola biała170 mg
Fasola sucha500 mgCzekolada gorzka165 mg
Kakao440 mgOrzechy włoskie160 mg
Koper370 mgOrzechy laskowe140 mg
Natka pietruszki290 mgPłatki owsiane130 mg
Kasza jęczmienna270 mgGroch120 mg
Migdały270 mgSuszone owoce róży120 mg
Soja250 mgJabłka ze skórką105 mg
Orzechy ziemne240 mgSer z mleka chudego100 mg
Kasza gryczana prażona220 mgPieczywo razowe80 mg
Kasza jaglana220 mgBanan60 mg

Należy wspomnieć, o jeszcze jednym produkcje zawierającym dużą ilość magnezu – o czekoladzie. Warto jednak pamiętać, że mimo wysokiej zawartości magnezu, większość produkowanych dziś czekolad nie jest godna polecenia. Zawierają one cukry rafinowane, tłuszcze utwardzane oraz składniki nienaturalne, obciążające układ pokarmowy.

Zadbajmy o to, by niedobory magnezu uzupełniać produktami naturalnymi, spożywanymi w ramach zbilansowanej diety. Zachęcam do skorzystania z konsultacji dietetycznych w Poradni lub konsultacji online.

 

Autorka: Monika Dziemidowicz, dietetyczka. Opracowano na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”, Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk „Normy żywienia człowieka”, Bożena Żak-Cyran „Alchemia Pożywienia”, Gillian McKeith „Jesteś tym, co jesz”.

Ostatnio na Blogu