Lecznicze właściwości pożywienia – ZIEMNIAKI

Lecznicze właściwości pożywienia – ZIEMNIAKI

Ziemniaki – warzywa mocno odżywcze, jednak większość przypisuje im negatywne właściwości, ze względu na to, że są źródłem węglowodanów. Pierwsze co słyszę, jak ktoś chce się pochwalić, że zdrowo się odżywia, to mówi, że – „nie je ziemniaków”. To prawda, że są źródłem węglowodanów jednak należą do warzyw o sporych właściwościach leczniczych.

Przede wszystkim ziemniaki zawierają bardzo dużo potasu. Zasobne są także w miedź, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Są cennym źródłem witaminy C, witamin  z grupy B, a także beta -karotenu i folianów. Poza tym zawierają wiele cennych związków, a wśród nich min.: kwercetyna, solanidyna, leptyna, tomatydyna, alfa solanina, lecytyna. Uważa się, że usuwają z organizmu niektóre karcynogeny, tym samym wpływają hamująco na rozwój chorób nowotworowych, poprzez zawartość przeciwutleniaczy wychwytujących wolne rodniki.

Z punktu widzenia TCM ziemniaki mają smak słodki, termikę neutralną, kanały wnikania – nerki, śledziona i żołądek, co oznacza, że wpływają leczniczo na te właśnie narządy.

Jednak najważniejszą rolą jaką pełnią jest wspomaganie funkcji trawiennych i regulacja pracy żołądka. Są wręcz lekarstwem na większość chorób żołądka. Wzmacniają życiodajną energię Qi , płyny ciała (yin) oraz wspierają energetykę (Qi nerek) i pracę nerek. Usuwają toksyny i zmniejszają obrzęki.

Natomiast sok z surowych ziemniaków (wypijany razem z miodem) jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Sok ten działa również w przypadku niepełnych wypróżnień. Można również stosować miejscowo w przypadku wszelkiego rodzaju egzem lub poparzeń.

Jednak należy pamiętać, że ziemniaki smażone lub przetworzone nie mają większych właściwości leczniczych. Należy także pamiętać, że nie powinno się jadać ziemniaków kiełkujących, zielonkawych, lub takich, które mają siną lub brunatną barwę.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”

 

Czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – NABIAŁ

Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to