
Przygotowanie gotowych zestawień produktów i potraw. Jadłospis przygotowywany jest na 10 dni z możliwością powtórzenia go.
W ramach każdego z rozplanowanych dni jest zestaw od 3 do 5 posiłków, w zależności od potrzeb pacjenta oraz zalecanej
dietoterapii.
W jadłospisie uwzględniane są pokarmy zalecane oraz pokarmy, których należy unikać.
Zalecenia oraz jadłospis mają charakter tymczasowy. Po doprowadzeniu organizmu do względej równowagi zdrowotnej jadłospis i zalecenia mogą ulec zmianie.
Jadłospis skomponowany jest z uwzględnieniem umiejętności kulinarnych pacjenta/ klienta, wględnie jego preferencji i dostępności produktów spożywczych w danej porze roku.
Jadłospis jest opracowywany zarówno dla osób chorych jak i osób zdrowych, które chcą świadomiej się odżywiać.
Specjalnie ułożony jadłospis jest niewątpliwie dużą pomocą przy zmianie nawyków żywieniowych. Warto skorzystać z tej usługi, aby w pełni nauczyć się jak w późniejszym okresie komponować swoje własne posiłki.
Z rozpisanego jadłospisu czy też tzw. rozpisanej diety powinny skorzystać min. osoby:
-
z nadwagą i otyłością,
- z niedowagą i niedożywieniem,
- z problemami kardiologicznymi,
- z chorobami autoimmunizacyjnymi,
-
z cukrzycą lub insulinoopornością,
- z chorobami czy też dysfunkcjami przewodu pokarmowego (tj.: refluks, zaprcia, zespół jelita drażliwego),
-
z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi,
- dzieci, matki karmiące, kobiety w ciąży oraz
- osoby pragnące świadomie zdrowo się odżywiać.
Zgłoszenia należy dokonać telefonicznie, za pomocą poczty elektronicznej lub wypełniając formularz.