Lecznicze właściwości pożywienia – GŁOŻYNA POSPOLITA (Daktyle Da Zao)
Głożyna pospolita inaczej jujuba, zwana też daktylem Da Zao
Termika: neutralna lub lekko ciepła, smak słodki; kanały wnikania: śledziona, serce, żołądek;
Głożyna ma niezwykłe właściwości lecznicze oraz regulujące funkcje organizmu. Poprzez działanie na na Qi Śledziony i Żołądka pomaga doskonale w przypadku szybkiego męczenia się, braku apetytu, uczucia pełności żołądka, anemii, luźnych stolców. Bardzo dobrze odbudowuje i regeneruje krew (Serca i Wątroby), tym samym wzmacnia koncentrację, poprawia pamięć, małomówności, uspokaja umysł. Jest dobrym produktem dla osób nerwowych, rozhisteryzowanych, drażliwych, niecierpliwych.
Daktyle Da Zao poprawiają zdrowy sen. Jedzone zarówno w postaci surowej jak i gotowanej można je stosować w przypadku bezsenności. To także doskonałe remedium dla osób z nerwicą lękową i palpitacjami. W połączeniu z innymi produktami (np. ekologicznym kurczakiem) wzmacniają potencję u mężczyzn. Jujuba powinna być obecna także w diecie osób z nocnymi potami. Poprzez wzmacnianie Qi i krwi, skutecznie potrafi je eliminować. Ma też właściwości hamujące kaszel oraz produkcję flegmy.
Daktyle Da zao mają również zdolność obniżania toksyczności leków i ziół. Przypisuje się im również właściwości antynowotworowe.
Można je jadać w postaci wywarów (30g na 0,5 l wody), jako dodatku do potraw (mięs) duszonych, zup, kleików, past, świeżej, suszonej (w Polsce w tej postaci najczęściej spotykane).
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”
Czytaj podobne: