Lecznicze właściwości pożywienia – DAKTYLE DA ZAO

Lecznicze właściwości pożywienia  – GŁOŻYNA POSPOLITA (Daktyle Da Zao)

Głożyna pospolita inaczej jujuba, zwana też daktylem Da Zao

Termika: neutralna lub lekko ciepła, smak słodki; kanały wnikania: śledziona, serce, żołądek;

Głożyna ma niezwykłe właściwości lecznicze oraz regulujące funkcje organizmu. Poprzez działanie na na Qi Śledziony i Żołądka pomaga doskonale w przypadku szybkiego męczenia się, braku apetytu, uczucia pełności żołądka, anemii, luźnych stolców. Bardzo dobrze odbudowuje i regeneruje krew (Serca i Wątroby), tym samym wzmacnia koncentrację, poprawia pamięć, małomówności, uspokaja umysł. Jest dobrym produktem dla osób nerwowych, rozhisteryzowanych, drażliwych, niecierpliwych.

Daktyle Da Zao poprawiają zdrowy sen.  Jedzone zarówno w postaci surowej jak i gotowanej można je stosować w przypadku bezsenności. To także doskonałe remedium dla osób z nerwicą lękową i palpitacjami. W połączeniu z innymi produktami (np. ekologicznym kurczakiem) wzmacniają potencję u mężczyzn.  Jujuba powinna być obecna także w diecie osób z nocnymi potami. Poprzez wzmacnianie Qi i krwi, skutecznie potrafi je eliminować. Ma też właściwości hamujące kaszel oraz produkcję flegmy.

Daktyle Da zao mają również zdolność obniżania toksyczności leków i ziół. Przypisuje się im również właściwości antynowotworowe.

Można je jadać w postaci wywarów (30g na 0,5 l wody), jako dodatku do potraw (mięs) duszonych, zup, kleików, past, świeżej, suszonej (w Polsce w tej postaci najczęściej spotykane).

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”

 

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu