Lecznicze właściwości pożywienia – SELER NACIOWY
Wdzięczne warzywo, idealne dla Wątroby. Z punktu widzenia TCM jest warzywem chłodnym o smaku – słodkim, ostrym a jednocześnie gorzkawym.
Kanały wnikania: Wątroba, Żołądek, Płuca.
W medycynie chińskiej jest to typowe warzywo na uspokojenie i usuwanie gorąca Wątroby, a także przeciwdziałające zawrotom głowy oraz bólom głowy wynikającym z nadciśnienia. Zatem często stosuje się go w diecie u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo usuwa wiatr i wilgoć. Pomaga na czyraki, opuchliznę mięśni. Stosuje się go także do powstrzymywania krwawień oraz hamowania nadmiernych krwawień macicznych. Eliminuje toksyny oraz krew w stolcu. Działa moczopędnie, oczyszcza mętny mocz. Wpływa na regulację nadmiernej mikcji, spowodowanej zapaleniem cewki moczowej. Natomiast nasiona selera stymulują organizm do usuwania toksyn przez nerki i nasilają oddawanie moczu w przypadku dny moczanowej, reumatyzmu, artretyzmu.
Dzięki zawartości kumaryny, określa się go także jako warzywo antynowotworowe i przeciwzapalne.
Seler naciowy jedzony systematycznie obniża zawartość złego cholesterolu we krwi oraz zwiększa produkcje żółci oraz wspomaga jej przepływ. Przeciwdziała konwulsjom i atakom epilepsji. Korzystnie działa na pamięć i skupienie.
Najlepiej spożywać na surowo, w postaci soku, sproszkowany lub jako wywar. Dosyć ciekawym połączeniem jest seler naciowy z cebulkami lilii, krótko obsmażany – ta potrawa reguluje przepływ Qi Wątroby i Płuc a także zapobiega wahaniom nastroju.
Warzywo to nie jest wskazane dla osób z wychłodzonym żołądkiem i biegunkami.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”
Czytaj podobne: