Celiakia – to choroba, która została zdiagnozowana już przez Hipokratesa. Jest to tzw. choroba trzewna, która destrukcyjnie wpływa na jelito cienkie, zaburzając wchłanianie składników odżywczych. Osoby chorujące na tę chorobę mocno uwrażliwieni są na gluten – czyli białko zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu.
Osoby chore na celiakię nie mogą mieć żadnego kontaktu z tym białkiem, ponieważ uszkadza i niszczy ono kosmki jelitowe. Kosmki jelitowe odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych ze światła jelita do krwioobiegu. uszkodzenie kosmków jelitowych powoduje, że człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to ile spożywa pokarmów.
chudnięcie
zmęczenie
duszności
wymioty
bóle brzucha
wzdęcia
biegunka
owrzodzenia jamy ustnej
opryszczkowe zapalenie skóry
anemia
depresja
osteoporoza
osłabienie mięśni
bóle kości
niepłodność
Obecnie dostępne są testy z kropli krwi umożliwiające rozpoznanie Celiakii oraz monitorujące przebieg Celiakii.
Procedura obejmuje pobranie próbki krwi do kapilary i wkropienie jej na panel testowy z rozcieńczalnikiem. Po 10 minutach test wskazuje wynik mówiący o obecności przeciwciał IgA, IgG lub IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej (Celiakia Rozpoznawczy) lub przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie i przeciwko gliadynie.
Cena testu wykrywającego Celiakię – 140 zł
ul. Eustachego Tyszkiewicza 21 (budynek firmy Isolution) 01-157 Warszawa Wola