Zaburzenia flory bakteryjnej – dieta w przypadku przerostu candidy
Cz. II
Dieta w przypadku problemów z nadmiernym rozrostem candidy w organizmie (dieta antygrzybicza):
- Nie należy jadać cukru ani sztucznych i naturalnych substancji słodzących (tj. melasa, syrop klonowy, syrop daktylowy).
- Z diety należy wyłączyć również alkohol, praktycznie każdy.
- Nie jadać warzyw skrobiowych ziemniaków, batatów, słodkich owoców. Marchew i buraki w diecie mogą pozostać.
- Z węglowodanów można jadać: proso, owies, żyto, amarantus, jęczmień i komosę ryżową.
- Wszystkie pokarmy należy jadać bardzo wolno i dokładnie przeżuwać.
- Produkty nie mogą być mocno przetworzone, zjełczałe i zepsute.
- Do diety warto włączyć warzywa strączkowe szczególnie fasolkę adzuki, która świetnie usuwa wilgoć oraz fasola mung usuwającą toksyny.
- Jeżeli nalot na języku jest żółty wówczas dobrze jest do diety włączyć pieczarki lub inne grzyby, białą rzodkiew lub rzodkiewki (tu jeszcze mała uwaga – wbrew panującej opinii biały nalot na języku nie zawsze jest oznaką przerostu candidy w organizmie).
- Warto włączyć do diety małe ilości oleju lnianego, lnu i oliwy. Ilość pozostałych tłuszczy należy zmniejszyć oraz zwracać uwagę czy spożywane tłuszcze nie są zjełczałe. To samo dotyczy orzechów. Bardzo często kupujemy orzechy już zjełczałe.
- Ponieważ jelita słabiej funkcjonują, również należy zmniejszyć ilość mięsa, szczególnie mięsa pochodzącego od ssaków. Mogą pozostać w diecie małe ilości ryb i dobrego gatunku drobiu.
- Warto do diety włączyć czosnek (więcej o czosnku tu: https://ekodietetyk.pl/lecznicze-wlasciwosci-pozywienia-czosnek-8 ).
- Zielone rośliny z dużą ilością chlorofilu (młody jęczmień, chlorella, spirulina, kelp), nie tylko oczyszczają i odbudowują krew, ale także mają właściwości antygrzybiczne.
- Warto uwzględnić w diecie naturalne kiszonki (oczywiście niepasteryzowane, bez dodatku octu). Zaczynać od jadania małych porcji.
- Oczywiście nie mniejszą rolę będą odgrywały również probiotyki.
- Można jadać miód, propolis, i inne produkty pszczele – co dla większości z Was pewnie jest dużym zaskoczeniem. Pomimo, że miód zawiera cukier, zawiera szereg związków, które działają antagonistycznie na grzyby i bakterie. Szczególnie korzystny będzie miód aroniowy i głogowy.
W terapii antygrzybiczej będą również pomocne zioła i preparaty roślinne:
- ziele pau d’arco (jest silnym antyutleniaczem, chroni ciało przed różnymi toksynami i obniża uczulenie ciała na różne chemikalia. Oczyszcza organizm z różnego rodzaju pleśni, w tym candidy, łagodzi zapalenia i dotlenia komórki);
- aloes (skuteczny w detoksykacji organizmu, wątroby i jelit, ma zdolności natleniania organizmu);
- liść orzecha włoskiego (zwalcza nie tylko grzyby ale także pasożyty jelitowe);
- kora dębu (sprawdzi się w przypadku candidy narządów rodnych);
- koszyczek rumianku (jako herbatka oraz do obmywania zmian grzybiczych na skórze);
- ziele wierzbownicy drobnokwiatowej;
- wyciąg nasion grejpfruta;
- szczeć pospolita (działa nie tylko na zakażenia grzybiczne ale również na boreliozę);
- olejki eteryczne: tymiankowy, oregano, geraniowy, cynamonowy, z drzewa herbacianego, olejek goździkowy, z mięty pieprzowej.
W walce z candidą sprawdzą się także wszelkie kuracje i pokarmy dotleniające organizm, a zatem:
- aktywność fizyczna, szczególnie na świeżym powietrzu;
- poszczenie lub zmniejszenie ilości mięsa w diecie;
- proste łączenia pokarmów (więcej na ten temat znajdziesz https://ekodietetyk.pl/sztuka-laczenia-pokarmow);
- spożywanie świeżych i gotowanych warzyw oraz kiełków;
- spożywanie pokarmów bogatych w pierwiastek german, a więc min.: grzyby reishi, shiitake, pieczarki, czosnek, żeńszeń, aloes, chlorella i jęczmień.
Mam nadzieję, że powyższe informacje będą dla Was pomocne.
Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM
Literatura:
„Między Niebem a Ziemią” , H. Beinfield, E. Korngold
„Odżywianie dla zdrowia”, P. Pitchford
Food Forum, nr 2, 2017, „lecznicze właściwości ziół, apiterapii i diety w grzybicach”, W. Łapińska