CZOSNEK
- to najostrzejsze warzywo z rodziny cebulowatych. Ma smak ostry, termicznie gorący. Wspiera wytwarzanie ciepła, tym samym uruchamia energię w organizmie. Działa na popularnego wirusa grypy, jak też i innych wirusów, ameby i innych mikroorganizmów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi. Pomaga w pozbyciu się pasożytów, drożdżowców w tym Candida albicans, bakterii chorobotwórczych, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Pomaga w usuwaniu metali ciężkich (takich jak kadm i rtęć), ułatwia metabolizm białek. Oczyszcza również naczynia krwionośne, jak też pobudza ogólne krążenie krwi. Działa napotnie, usuwając zimno z organizmu. Przeciwdziała zastojom pożywienia w przewodzie pokarmowym.
Jest stosowany w leczeniu boleriozy, czerwonki, oskrzelowego zapalenia płuc, gruźlicy, astmy, kataru siennego, infekcji wrzodowych, kurzajek.
Aby złagodzić ostrą naturę czosnku można przygotować z niego olejek: rozgnieść kilka ząbków czosnku i namoczyć go w 100ml oliwy przez 3 dni, następnie należy odsączyć olejek przez bawełnianą ściereczkę. Czosnek można też ugotować na parze lub upiec. Jest wówczas łagodniejszy ale też traci na swojej mocy działania.
Sposób zastosowania czosnku w niektórych schorzeniach:
ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola