Zaburzenia flory bakteryjnej – Candida Albicans

zaburzenia flory bakteryjnej

Zaburzenia flory bakteryjnej – Candida Albicans

Grzybica

stanowi coraz częstszy problem. Najczęstszym czynnikiem zakażeń grzybicznych są grzyby z rodziny Candida albicans ale bywają także inne rodzaje grzybów.  Drożdżaki zaczynają nadmiernie się rozmnażać, kiedy dojdzie do zaburzenia równowagi trawiennej i metabolicznej. Oczywiście drożdże występują naturalnie w przewodzie pokarmowym. Problemem nie jest ich obecność, ale nadmierny rozrost w jelitach. Niestety poza jelitami candida może również migrować do innych układów lub narządów.

Candida wykazuje działanie przeciwne do Lactobactillus acidofilus  i innych korzystnych bakterii, w konsekwencji hamuje prawidłową asymilację odżywczych składników pokarmowych. Dlatego konsekwencją jej obecności jest nie tylko obniżenie odporności ale niedożywienie całego organizmu.

Toksyczne produkty uboczne kandydozy pobudzają układ odpornościowy do produkcji przeciwciał. Mechanizm ten, w przypadku poważnych zakażeń drożdżowcami, wyczerpuje układ odpornościowy do tego stopnia, że nie może on już dłużej odpierać ataków wirusów i innych szkodliwych substancji, aż ostatecznie się załamuje, co otwiera drogę chorobom autoimmunologicznym (min. RZS, stwardnienie rozsiane, nowotwory, toczeń) oraz uczuleniom i nietolerancjom na wiele pokarmów i czynników.

Objawami patologicznego przerostu candidy są:
  • przewlekłe zmęczenie,
  • wzdęcia i inne problemy trawienne,
  • alergie na różne pokarmy i czynniki środowiskowe,
  • nadmierna wrażliwość na dym papierosowy i opary chemiczne,
  • częste przeziębienia,
  • słaba odporność,
  • nieodparta chęć jedzenia słodyczy,
  • nawracające infekcje grzybicze,
  • przewlekłe zapalnie pochwy/ prostaty,
  • świąd odbytu,
  • śluz w stolcu,
  • zatrzymywanie płynów,
  • nadmiernie rozproszony umysł,
  • trudności w skupieniu uwagi,
  • spowolnienie umysłowe,
  • w silnych przypadkach: zaniki pamięci, zaburzenia umysłowe, omamy, stany maniakalno-depresyjne.

 

Przyczyny drożdżycy

– należy tu wymienić przede wszystkim: antybiotyki, niektóre leki, chemioterapia, radioterapia ale także stres, zmartwienia, troski. Oczywiście nie bez znaczenia jest tu również dieta i żywność, min.: napoje alkoholowe, słodycze, cukier, żywność przetworzona, pieczywo na drożdżach. Dodatkowo rozwojowi candidy będą sprzyjały pokarmy zimne, wilgotne, mocno słone,  zjełczałe, śluzotwórcze. Nadmierne spożycie żywności surowej dodatkowo osłabia trawienie (luźne, wodniste stolce). Dlatego w przypadku tego problemu nie polecałabym picia soków i koktajli detoksykujących. Ogólnie każde pożywienie spożywane w nadmiarze, jak również złożone wieloskładnikowe posiłki będą przyczyniały się do nadmiernej fermentacji w jelitach. Dlatego proste połączenia pokarmów są niezbędne do kontroli drożdżowców (więcej na ten temat znajdziesz tu: https://ekodietetyk.pl/sztuka-laczenia-pokarmow ).

Więcej o diecie w przypadku candidy w części drugiej.

 

Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu