SMAKI POŻYWIENIA
SMAK GORZKI
– przypisany do lata, o działaniu ochładzającym (natura Yin), kieruje energię w dół. Działa redukująco na osoby nadmiarowe (osoby krzepie, z donośnym głosem, ekstrawertyczne), przeciwgorączkowo a także wysusza płyny i wyprowadza wilgoć z organizmu. Niektóre gorzkie zioła i pokarmy poprzez działanie energii mocno w dół są przeczyszczające.
Zastosowanie:
Pomocny w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń i nadmiaru wilgoci. Używany przy problemach z wypróżnianiem. Jest to smak najmniej lubiany, najrzadziej stosowany i zarazem najmniej doceniany. Smak gorzki jest związany z Sercem i Jelitem Cienkim – można powiedzieć, że usuwa nadmiar gorąca z Serca, oczyszcza ze śluzu i wilgoci naczynia krwionośne (cholesterol, tłuszcze), obniża ciśnienie krwi. Smak ten również wpływa tonująco na Wątrobę – usuwa zastój i ochładza namiar gorąca (spowodowany nadmiernym spożyciem pokarmów ciężkostrawnych i tłustych).
Gorzki smak świetnie sprawdza się także w leczeniu Candidy Albcans (więcej o candidzie: https://ekodietetyk.pl/zaburzenia-flory-bakteryjnej-candida-albicans oraz https://ekodietetyk.pl/zaburzenia-flory-bakteryjnej-dieta-w-przypadku-prz ), pasożytów, nadmiaru śluzu, obrzęków, trądziku, wyprysków skórnych, ropni, torbieli, narośli, otyłości. Usuwa również śluz (żółty) z Płuc.
Chociaż jest to smak przypisany do lata i działa ochładzająco w czasie upałów (np. zielona herbata, wszelkie sałaty, szczególnie rzymska, szparagi, seler naciowy, gorzki melon, żyto), to jednak jesienią i zimą również niewielkie ilości tego smaku powinny znajdować się w diecie (tj. żyto, amarantus, komosa ryżowa, cebula szalotka, rzepa, skórka cytrusów), po to aby podczas zimnych pór roku skupić i sprowadzić energię do głębszych warstw ciała. Zbyt duża ilość energii na powierzchni oraz nadmiarowe użycie smaku ostrego (o którym będzie mowa później) mogłaby zwiększyć zachorowalność na przeziębienia w czasie zimy.
Uwaga:
smaku tego nie powinny nadużywać osoby chore na anemię, osłabione, niedoborowe, „zimne”, zbyt szczupłe, nerwowe, wychudzone, z objawami suchości a także osoby z chorobami i dysfunkcjami kości. Jest to natomiast smak odpowiedni dla osób „gorących”, przegrzanych, otyłych, z dużą ilością wilgoci, nadpobudliwych.
Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM
czytaj podobne: