Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Słaba krew – krwawienia wg TCM

aktualności

Dieta przy krwawieniach
Z punktu widzenia medycyny zachodniej krwawienia spowodowane są najczęściej słabością naczyń krwionośnych i słabą krzepliwością krwi. Wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM) również, ale dodatkowo będą miały związek także ze Śledzioną - Trzustką, ponieważ to właśnie te narządy są odpowiedzialne za “utrzymanie krwi w jej kanałach” (więcej ma ten temat:  https://ekodietetyk.pl/slaba-krew-i-inne-zaburzenia-zwiazane-z-krwia-wg-t ). 

Najczęściej krwawienia związane są z tzw. syndromem gorąca. Mogą to być:

  1. krwawienia żołądkowo - jelitowe (krew ciemna w stolcu - krwawienia z żołądka, im bliżej odbytu jest źródło krwawienia tym jaśniejsza krew);
  2. krwawienie z dróg moczowych (krew w moczu);
  3. krwawienie z dziąseł;
  4. krwawienie z nosa;
  5. krwawienie  z dróg oddechowych (wypluwanie krwi);
  6. wymiotowanie krwią;
  7. krwotoki maciczne;
  8. nadmierne krwawienia menstruacyjne (to może być wynikiem gorąca, zimna lub też ogólnych niedoborów).

Dieta na krwawienie dla osób z powodu tzw. gorącej krwi
Nie jestem pewna, czy uda mi się wyjaśnić Wam co oznacza gorąca krew. Zdaję sobie sprawę, że określenia te nie są łatwe do zrozumienia, dla kogoś kto nie jest wtajemniczony w „tajniki” medycyny chińskiej. Jednak spróbuję, ponieważ łatwiej będzie dobrać odpowiednie pokarmy do diety. U osób, u których występują krwawienia z tzw. gorąca będzie przede wszystkim bardzo czerwony język, krew jasna, często towarzyszące temu wysypki skórne, z reguły osobowość wybuchowa, krzycząca (jednak nie zawsze). Oczywiście do takie stanu rzeczy może przyczynić się nieodpowiednia dieta (nadmiar mięsa, pikantnych przypraw, alkoholu, tytoń), ale nie tylko.
Krwawienia mogą pojawić się też u osób osłabionych, wychłodzonych i  tzw. niedoborowych. Wówczas takie krwawienia objawiają się krewią ciemną lub bladą. Osoba taka jest bardzo słaba, jest jej zimno ma niechęć do aktywności fizycznej, wręcz aktywność pogarsza jej stan.
Dieta na krwawienie z powodu tzw. gorącej krwi powinna obejmować pokarmy, które powinny być zjadane na surowo lub też być gotowane krótko lub na parze, i są to:
  • Szpinak, który ma właściwości przeciwkrwotoczne;
  • Pokrzywa (liście lub korzeń ) spożywana w postaci naparów – skutecznie zatrzymuje krwawienia z nosa, płuc, układu pokarmowego;
  • Liść maliny (napary) dobrze działa na nadmierne krwawienia menstruacyjne;
  • Bakłażan gotowany na parze hamuje krwawienia z dróg moczowych i odbytu;
  • Boćwina ma ogólne działanie hemostatyczne;
  • Kaki/ szaron dobrze działa na krwawienia z dróg moczowych i wymioty krwią, krwawienia z gardła;
  • Drobnoziarnista sól hamuje krwawienia z dziąseł;
  • Sok z cytryny wypijany z wodą w proporcji pół na pół dobrze jest pić na każde krwawienia;
  • Seler naciowy i sałata nie mają właściwości hemostatycznych, jednak są pomocne w przypadku krwi w moczu.
Serdecznie zapraszam na indywidualne konsultacje dietetyczne w mojej poradni dietetycznej w Warszawie.
Co powinna zawierać dieta na niedoborowe krwawienia?
Dieta na krwawienia z tzw. niedoboru/zimna powinna zawierać głównie pokarmy gotowane. Poniższe pokarmy są polecane przy niedoborowych krwawieniach a ich termika jest neutralna lub ogrzewająca: 
  • Żelatyna jest to najskuteczniejszy środek na krwawienia niedoborowe, szczególnie z macicy i menstruacyjne. Przy mocnych krwawieniach dobrze zastosować 3-15g żelatyny w połączeniu z herbatą z liści bylicy. Żelatynę można stosować także przy krwawieniach z gorąca;
  • Liść bylicy pospolitej idealny środek na krwawienia maciczne, szczególnie u kobiet wychłodzonych i niedoborowych;
  • Por ma działanie przeciwkrwotoczne;
  • Oliwki to dobre remedium na kaszel z krwią. Oliwki można stosować także przy krwawieniach z gorąca;
  • Tasznik pospolity stosowany jest na krwawienia żołądka, jelit, nerek, płuc, wymioty z krwią, krwawienia maciczne, menstruacyjne;
  • Pieprz kajeński stosowany na wewnętrzne i zewnętrzne krwawienia, wszelkiego rodzaju krwotoki i krwawienia. W przypadku krwawień zewnętrznych można go jednocześnie przykładać na ranę i zażywać (30 ml naparu  - napar sporządzony z 1 łyżeczki pieprzu zalanego 200m wrzącej wody);
  • Kasztany jadalne hamuje krwotoki z nosa, wymiotowanie krwią, krew w stolcu;
  • Ocet jabłkowy/ winny  krwawienia z odbytu, krwotoki z nosa, wymiotowanie krwią (1 łyżeczka octu na 200ml wody). Osoby ze słabym tzw. wychłodzonym żołądkiem źle będą tolerowały ocet , zatem tutaj proszę stosować go ostrożnie.
Monika Dziemidowicz
Na podstawie: „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford
 

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola