Właściwości pożywienia – KAWA NATURALNA

Właściwości pożywienia – KAWA NATURALNA

 

W podziękowaniu dla wszystkich, którzy postawili „wirtualną kawę” Poradni ekoDiETETYK, dziś właśnie o kawie.

Kawa, przez niektórych zwana „napojem bogów” – można przeczytać o niej wszystko – że „szkodzi”, „nie szkodzi”, „leczy”, „jest niezdrowa”, „ma właściwości zdrowotne”, etc. W zasadzie w Internacie możemy znaleźć wiele informacji na temat tego czarnego, pobudzającego napoju. Jak natomiast wygląda to z punktu widzenia medycyny chińskiej?

Niewątpliwie kawa ma smak GORZKI (ruch energii w dół). Termika tego napoju jest ciepła do gorącej.

Działa na przemianę ognia – czyli Serce, Jelito Cienkie i Umysł. Działa terapeutycznie, pod warunkiem, że wypijana jest w niewielkich ilościach (1-2 filiżanki dziennie). Stymuluje, pobudza zdolności umysłowe. Łagodzi bóle głowy, pomocna może być także przy zawrotach głowy. Działa detoksykująco po spożyciu dużej ilości alkoholu, pomaga również przy niestrawności. Jej wpływ na ruchy robaczkowe jelita grubego oraz smak gorzki – sprzyja ruchowi w dół, co ułatwia pasaż jelitowy ale też diurezę. Ogólnie napój ten sprawdzi się w przypadku przejedzenia, szczególnie ciężkiego i śluzowego pożywienia.

Ma działanie osuszające, zatem może być wykorzystywana w przypadku nadmiaru wilgoci, zimnego śluzu, niedoborze yang śledziony. Jednak – „kij zawsze ma 2 końce” – jej wysuszające działanie źle będzie działało na osoby z suchą konstytucją, z niedoborem krwi, niedoborem yin (czyli prawie u wszystkich osób starszych), problemami z żołądkiem, suchym kaszlem, astmą, suchością śluzówek, uderzeniami gorąca. Trzeba też pamiętać, że kawa wypijana w nadmiarze (powyżej 4 filiżanek dziennie) może powodować palpitacje serca, drżenie rąk, szybsze mówienie, nerwowość, bezsenność, nadmierne pocenie, a nawet trwale uszkodzić system Nerek.

Oczywiście dodatki do kawy, takie jak śmietanka, mleko, czy cukier  zmniejszają jej osuszające działanie.

Mleko lub śmietanka nawet przedłużają działanie kofeiny. Jednak na takie połączenie muszą uważać osoby ze skłonnościami do migren, ponieważ to połączenie może jeszcze bardziej je nasilać, a nawet powodować nudności czy wymioty.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Na podstawie: Terapia Pożywieniem, Joerg Kastner

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu