Lecznicze właściwości pożywienia – PĄKI RÓŻY

Lecznicze właściwości pożywienia – PĄKI RÓŻY

Jedną z ciekawszych, subtelnych, praktycznie bez skutków ubocznych i przeciwwskazań rośliną stosowaną w terapiach pożywieniem są – suszone pąki róży.

W smaku są słodkie i jednocześnie gorzkie o ciepłej termice. Działają bezpośrednio na system Wątroby i Śledziony.

Mają szereg związków ( tlenek różany, tymol, kwercetyna, cyjanina) poprawiających mikrokrążenie, działających antywirusowo i przeciwutleniająco.

Pąki róży polecam szczególnie kobietom, ponieważ świetnie łagodzą PMS, poprzez usprawnianie przepływu energii Qi i krwi. Są bardzo subtelnym a jednocześnie skutecznym tonikiem w tym zakresie. Doskonale radzą sobie z zastojowymi bólami piersi, jak też innymi przypadłościami bólowymi. Dodatkowo poprawiają przepływ krwi, szczególnie w kończynach, co pomaga szczególnie kobietom z zimnymi stopami i dłońmi. Dotleniają ścięgna skuteczne w leczeniu zapaleń ścięgna Achillesa, pomagają także kobietom z dolegliwościami wynikającymi z chodzenia w butach na wysokich obcasach.

Ogólnie wpływają korzystnie na kondycję krwi, kolor cery, poprzez odpowiednie jej dokrwienie.

Pąki róży można stosować jako wywar lub herbatkę (z kilku dosłownie pączków), można je dodawać do deserów, można z nich zrobić nalewkę. Surowe są mniej skuteczne niż suszone, podobnie same płatki suszone są mniej skuteczne niż pąki.  Zewnętrznie można stosować 20-30 minutowe kąpiele w pąkach róży lub też moczyć stopy w wywarach.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”

 

Czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ

 

 

 

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to