Lecznicze właściwości pożywienia- GOŹDZIKI
Będąc nadal w klimacie zimowych długich wieczorów przy herbacie, dziś mała wzmianka o goździkach. Ta mało pozorna przyprawa zasługuje na zwrócenie uwagi, szczególnie zimą. I nie chodzi tu tylko o aromat tej przyprawy połączonej ze skórką pomarańczową, chociaż trzeba przyznać, że jest bardzo przyjemny a jednocześnie odkażający zapach, ale o właściwości lecznicze.
Smak goździków jest cierpki i ostry, termika ciepła do gorącej.
Działają na system Śledziony, Żołądka, Nerek i Płuc. Ze względu na swoją termikę ostrożnie powinny je używać osoby z oznakami gorąca, niedoborami yin, suchymi śluzówkami.
Zawierają wiele cennych związków. Są przyprawą, która ma duże właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. W swym składzie zawierają min. eugenol. Nadaje on zapach goździkom, ale znalazł on szczególne zastosowanie w stomatologii, ze względu na jego właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne.
Goździki poprawiają trawienie, poprzez zwiększenie ilość soków trawiennych. Łagodzą też wymioty, pobudzają wytwarzanie żółci, eliminują biegunki, mdłości i czkawkę. Często stosowane są w terapiach przy niedoborze Qi i Yang Nerek (ogrzewają), eliminują wilgoć, ogrzewają Żołądek, zapobiegają przeziębieniom. Stąd też często stosuje się je właśnie zimą. Pobudzają również przepływ Qi, podnoszą libido, pomagają w owulacji, a także rozrzedzają krew.
Jeżeli chodzi o terapię goździkami, to należy je stosować w niewielkich ilościach – 3-4 sztuki jako dodatek do herbaty. Nie należy ich długo gotować, ponieważ tracą swoje lecznicze właściwości, zatem do zupy czy potraw powinny być dodawane pod koniec gotowania.
Z goździków można robić także maści na bolące stawy lub mięśnie. W tym celu należy mielone goździki (1 łyżeczka) wymieszać z miodem lub kremem do ciała, pozostawić owinięte bandażem na kilka godzin. Natomiast olejek goździkowy w połączeniu z mięta jest skutecznym lekiem na ból zębów.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”
Czytaj podobne: