O mnie:
Jestem absolwentką studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, o specjalizacji Żywienie Człowieka oraz podyplomowych studiów w SGGW - Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne oraz Żywienia Klinicznego na WUM. Jestem także Członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach dotyczących żywienia człowieka oraz problematyki otyłości i innych chorób dietozależnych. Poszerzyłam swoją wiedze na kursach z Psychodietetyki.
Aby móc jeszcze skuteczniej pomagać moim pacjentom, regularnie aktualizuję informacje na temat skutecznych metod opracowywania jadłospisów – również klinicznych i roli żywienia w procesie polepszania stanu zdrowia. W obliczu rosnącej liczby alergii i nietolerancji pokarmowych i chorób wynikających z niewłaściwego odżywiania lub powiązanych ze stosowaniem diety ukończyłam także studia na kierunku Żywienie Kliniczne. Dzięki wiedzy, którą na nich zdobyłam uzyskałam szersze spojrzenie na kwestie związane zarówno z dietetyką, jak i leczeniem żywieniowym. To z kolei sprawia, że mogę zaproponować moim pacjentom zupełnie nowe kierunki postępowania dietetycznego, bazując na najbardziej aktualnych metodach żywienia klinicznego, rekomendowanych przez największe naukowe autorytety w zakresie dietetyki.
W mojej praktyce dietetycznej coraz częściej staję przed wyzwaniami związanymi z planowaniem żywienia osób z marskością wątroby – zarówno w okresie niewyrównania, jak i ostrej niewydolności wątroby. Zgłaszają się do mnie także pacjenci z zapaleniem lub stłuszczeniem wątroby, w przypadku których opracowanie odpowiedniej strategii żywienia wymaga dogłębnej znajomości epidemiologii, patofizjologii i specyfiki leczenia wymienionych wyżej chorób. Dzięki wiedzy zdobywanej i poszerzanej podczas studiów na kierunku Żywienie kliniczne jestem im jednak w stanie zaproponować wdrożenie skutecznych oraz całkowicie nieinwazyjnych metod dietetycznej terapii. Stanowią one istotny element leczenia marskości i zapalenia wątroby, a także innych, często spotykanych chorób tego narządu oraz dróg żółciowych.
Poszerzenie wiedzy o aspekty związane z żywieniem klinicznym sprawia, że mogę wspierać moich pacjentów również w zwalczaniu objawów uciążliwych alergii pokarmowych, poprzez diet eliminacyjnych. Służę też profesjonalną pomocą osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie i chorobę zwyrodnieniową stawów, których leczenie wymaga wprowadzenia istotnych zmian w codziennej diecie pacjenta.
W odpowiedzi na potrzeby szerokiej grupy pacjentów, u których zdiagnozowano schorzenia nerek, zdecydowałam się poszerzyć zakres mojej oferty, dzięki czemu mogę zaproponować im skuteczne metody leczenia z wykorzystaniem diet klinicznych. Osoby z chorobami nerek tj. zespół nerczycowy, kamica nerkowa czy ostra lub przewlekła niewydolność nerek wymagają odpowiedniego postępowania dietetycznego, które nie ogranicza się jedynie do stworzenia indywidualnie dobranego jadłospisu. Stosowanie prawidłowo opracowanej diety klinicznej może oddalić widmo wdrożenia dializoterapii, np. dzięki ograniczeniu podaży białka. Niezwykle istotnym jest jednak dopasowanie sposobu żywienia w chorobach nerek do rodzaju i stopnia zaawansowania schorzenia oraz ewentualnej obecności powikłań. Wiedzę o tym, jak to zrobić, aby uzyskać oczekiwane efekty i polepszyć stan zdrowia pacjenta poszerzyłam w trakcie studiów na kierunku Żywienie Kliniczne.
Aktualnie zgłębiam również wiedzę w zakresie żywienia osób w różnych stadiach chorób nowotworowych. Prawidłowe odżywianie odgrywa szczególnie istotną rolę w przypadku nowotworów układu pokarmowego, lecz jest ważnym elementem wspomagającym leczenie także innych rodzajów nowotworów. Odpowiednio skomponowany jadłospis pomaga też uchronić pacjenta przed nagłym spadkiem masy ciała, który może prowadzić do wyniszczenia organizmu. Wzmacnia również układ odpornościowy, jednocześnie odciążając narząd zajęty chorobą nowotworową. Zachęcam do konsultacji, której celem będzie stworzenie klinicznej diety wspomagającej leczenie nowotworów.
Zdobyte przeze mnie kwalifikacje stanowią gwarancję wykorzystywania w postępowaniu klinicznym wyłącznie sprawdzonych rozwiązań, które znajdują uzasadnienie medyczne. Dzięki nieustannemu aktualizowaniu wiedzy mogę też wykorzystywać w pracy na rzecz pacjentów najnowsze metody leczenia, które wyróżniają się skutecznością i pozwalają na szybsze osiąganie założonych efektów dietetycznych.
Od 2013r. jestem pasjonatką Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz dietetyki opartej na tej starożytnej ale ciągle sprawdzającej się wiedzy. Uważam, że współczesna dietetyka zachodnia połączona z Dietetyką opartą na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jest idealnym rozwiązaniem na problemy zdrowotne i żywieniowe współczesnego człowieka. Dlatego też łączę w terapii obie metody.
Na stałe współpracuję z:
***
Realizując swoje długoletnie zainteresowania zdrowym odżywianiem i ekologią oraz chcąc dzielić się zdobytą wiedzą, otworzyłam poradnię dietetyczną pod nazwą ekoDIETETYK.
Specjalnością poradni jest poradnictwo żywieniowe i poradnictwo dietetyczne, a w szczególności odchudzanie oraz dietetoterapia osób cierpiących na choroby, w których leczeniu żywienie odgrywa kluczową rolę.
W ramach porad rozpowszechniana jest wiedza na temat racjonalnego odżywiania, promowany zdrowy styl życia oraz ustalane są diety/ jadłospisy i plany żywieniowe dla osób zdrowych (dzieci, młodzież, dorośli o różnej aktywności fizycznej) oraz osób w różnych stanach chorobowych tj.: min.:
- nadwaga, otyłość,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- cukrzyca i insulinooporność,
- niedożywienie/ niedokrwistość,
- choroby śledziony, trzustki i wątroby,
- choroby przewodu pokarmowego,
- choroby układu krążenia,
- choroby kardiologiczne,
- choroby autoimmunizacyjne (min.: Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, Zesztywniające Zapalenie Stawów, Zespół Sjögrena, łuszczyca),
- choroby nerek,
- alergie pokarmowe,
- nietolerancje pokarmowe,
- choroby tarczycy.
Misją Poradni Dietetycznej ekoDiETETYK jest promocja zdrowego stylu życia poprzez naukę prawidłowego sposobu odżywiania się, zgodnego z potrzebami organizmu.
Celem poradni jest ukształtowanie nawyków żywieniowych pacjentów pod kątem tego, co organizm potrzebuje w danym momencie (stan zdrowia, pora roku, wiek) do właściwego funkcjonowania, poprawy zdrowia i samopoczucia, z uwzględnieniem ich preferencji żywieniowych.
Indywidualnie dopasowuję formę spotkania z pacjentem i rodzaj diety do aktualnych potrzeb zdrowotnych i stylu życia każdego, co gwarantuje skuteczność terapii.
O mnie:
Jestem absolwentką studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, o specjalizacji Żywienie Człowieka oraz podyplomowych studiów w SGGW - Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne oraz Żywienia Klinicznego na WUM. Jestem także Członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.Stale poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach dotyczących żywienia człowieka oraz problematyki otyłości i innych chorób dietozależnych. Poszerzyłam swoją wiedze na kursach z Psychodietetyki.
Aby móc jeszcze skuteczniej pomagać moim pacjentom, regularnie aktualizuję informacje na temat skutecznych metod opracowywania jadłospisów – również klinicznych i roli żywienia w procesie polepszania stanu zdrowia. W obliczu rosnącej liczby alergii i nietolerancji pokarmowych i chorób wynikających z niewłaściwego odżywiania lub powiązanych ze stosowaniem diety ukończyłam także studia na kierunku Żywienie Kliniczne. Dzięki wiedzy, którą na nich zdobyłam uzyskałam szersze spojrzenie na kwestie związane zarówno z dietetyką, jak i leczeniem żywieniowym. To z kolei sprawia, że mogę zaproponować moim pacjentom zupełnie nowe kierunki postępowania dietetycznego, bazując na najbardziej aktualnych metodach żywienia klinicznego, rekomendowanych przez największe naukowe autorytety w zakresie dietetyki.
W mojej praktyce dietetycznej coraz częściej staję przed wyzwaniami związanymi z planowaniem żywienia osób z marskością wątroby – zarówno w okresie niewyrównania, jak i ostrej niewydolności wątroby. Zgłaszają się do mnie także pacjenci z zapaleniem lub stłuszczeniem wątroby, w przypadku których opracowanie odpowiedniej strategii żywienia wymaga dogłębnej znajomości epidemiologii, patofizjologii i specyfiki leczenia wymienionych wyżej chorób. Dzięki wiedzy zdobywanej i poszerzanej podczas studiów na kierunku Żywienie kliniczne jestem im jednak w stanie zaproponować wdrożenie skutecznych oraz całkowicie nieinwazyjnych metod dietetycznej terapii. Stanowią one istotny element leczenia marskości i zapalenia wątroby, a także innych, często spotykanych chorób tego narządu oraz dróg żółciowych.
Poszerzenie wiedzy o aspekty związane z żywieniem klinicznym sprawia, że mogę wspierać moich pacjentów również w zwalczaniu objawów uciążliwych alergii pokarmowych, poprzez diet eliminacyjnych. Służę też profesjonalną pomocą osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie i chorobę zwyrodnieniową stawów, których leczenie wymaga wprowadzenia istotnych zmian w codziennej diecie pacjenta.
W odpowiedzi na potrzeby szerokiej grupy pacjentów, u których zdiagnozowano schorzenia nerek, zdecydowałam się poszerzyć zakres mojej oferty, dzięki czemu mogę zaproponować im skuteczne metody leczenia z wykorzystaniem diet klinicznych. Osoby z chorobami nerek tj. zespół nerczycowy, kamica nerkowa czy ostra lub przewlekła niewydolność nerek wymagają odpowiedniego postępowania dietetycznego, które nie ogranicza się jedynie do stworzenia indywidualnie dobranego jadłospisu. Stosowanie prawidłowo opracowanej diety klinicznej może oddalić widmo wdrożenia dializoterapii, np. dzięki ograniczeniu podaży białka. Niezwykle istotnym jest jednak dopasowanie sposobu żywienia w chorobach nerek do rodzaju i stopnia zaawansowania schorzenia oraz ewentualnej obecności powikłań. Wiedzę o tym, jak to zrobić, aby uzyskać oczekiwane efekty i polepszyć stan zdrowia pacjenta poszerzyłam w trakcie studiów na kierunku Żywienie Kliniczne.
Aktualnie zgłębiam również wiedzę w zakresie żywienia osób w różnych stadiach chorób nowotworowych. Prawidłowe odżywianie odgrywa szczególnie istotną rolę w przypadku nowotworów układu pokarmowego, lecz jest ważnym elementem wspomagającym leczenie także innych rodzajów nowotworów. Odpowiednio skomponowany jadłospis pomaga też uchronić pacjenta przed nagłym spadkiem masy ciała, który może prowadzić do wyniszczenia organizmu. Wzmacnia również układ odpornościowy, jednocześnie odciążając narząd zajęty chorobą nowotworową. Zachęcam do konsultacji, której celem będzie stworzenie klinicznej diety wspomagającej leczenie nowotworów.
Zdobyte przeze mnie kwalifikacje stanowią gwarancję wykorzystywania w postępowaniu klinicznym wyłącznie sprawdzonych rozwiązań, które znajdują uzasadnienie medyczne. Dzięki nieustannemu aktualizowaniu wiedzy mogę też wykorzystywać w pracy na rzecz pacjentów najnowsze metody leczenia, które wyróżniają się skutecznością i pozwalają na szybsze osiąganie założonych efektów dietetycznych.
Od 2013r. jestem pasjonatką Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz dietetyki opartej na tej starożytnej ale ciągle sprawdzającej się wiedzy. Uważam, że współczesna dietetyka zachodnia połączona z Dietetyką opartą na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jest idealnym rozwiązaniem na problemy zdrowotne i żywieniowe współczesnego człowieka. Dlatego też łączę w terapii obie metody.
Na stałe współpracuję z:
***
Realizując swoje długoletnie zainteresowania zdrowym odżywianiem i ekologią oraz chcąc dzielić się zdobytą wiedzą, otworzyłam poradnię dietetyczną pod nazwą ekoDIETETYK.
Specjalnością poradni jest poradnictwo żywieniowe i poradnictwo dietetyczne, a w szczególności odchudzanie oraz dietetoterapia osób cierpiących na choroby, w których leczeniu żywienie odgrywa kluczową rolę.
W ramach porad rozpowszechniana jest wiedza na temat racjonalnego odżywiania, promowany zdrowy styl życia oraz ustalane są diety/ jadłospisy i plany żywieniowe dla osób zdrowych (dzieci, młodzież, dorośli o różnej aktywności fizycznej) oraz osób w różnych stanach chorobowych tj.: min.:
- nadwaga, otyłość,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- cukrzyca i insulinooporność,
- niedożywienie/ niedokrwistość,
- choroby śledziony, trzustki i wątroby,
- choroby przewodu pokarmowego,
- choroby układu krążenia,
- choroby kardiologiczne,
- choroby autoimmunizacyjne (min.: Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, Zesztywniające Zapalenie Stawów, Zespół Sjögrena, łuszczyca),
- choroby nerek,
- alergie pokarmowe,
- nietolerancje pokarmowe,
- choroby tarczycy.
Misją Poradni Dietetycznej ekoDiETETYK jest promocja zdrowego stylu życia poprzez naukę prawidłowego sposobu odżywiania się, zgodnego z potrzebami organizmu.
Celem poradni jest ukształtowanie nawyków żywieniowych pacjentów pod kątem tego, co organizm potrzebuje w danym momencie (stan zdrowia, pora roku, wiek) do właściwego funkcjonowania, poprawy zdrowia i samopoczucia, z uwzględnieniem ich preferencji żywieniowych.
Indywidualnie dopasowuję formę spotkania z pacjentem i rodzaj diety do aktualnych potrzeb zdrowotnych i stylu życia każdego, co gwarantuje skuteczność terapii.
ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola