Wiosna już jest od kilku tygodni, zatem warto wspomnieć o odżywianiu o tej porze roku.
Po bardzo długiej, chociaż ciepłej zimie, ciała nasze domagają się zarówno większej aktywności fizycznej, przebywania na świeżym powietrzu, jak też innej, lekkostrawnej i dużo lżejszej diety.
Według TMC wiosna to czas, kiedy należy się zająć wątrobą i pęcherzykiem żółciowym. O tej porze roku naturalnie domagamy się też mniejszych porcji pożywienia, czasem wręcz przychodzi ochota na posty lub wiosenne oczyszczanie organizmu. Rzeczywiście jest to dobry czas, aby rozpocząć takie kuracje. Wiele osób wraz z początkiem roku kalendarzowego ma ochotę odchudzać się i oczyszczać ciało. Jednak jest to błąd. Organizm o tej porze roku nie jest przygotowany na tak duże wyzwanie.
Zatem jeżeli decydujemy się na wiosenne oczyszczanie, wówczas dobrze byłoby, aby dieta skomponowana była z warzyw lub warzyw i zbóż (najlepiej z dodatkiem kaszy jaglanej), lub monodiety składające się tylko ze zbóż. Niemniej jednak tego roku warto wybrać dietę opartą na samych warzywach lub warzywach z kaszą jaglaną. Oczyszczająca dieta powinna trwać minimum 3 dni, ale optymalny czas jej trwania to 7 dni. W tym czasie, przez pierwsze 3 dni znacząco może pogorszyć się samopoczucie, łącznie z wystąpieniem bóli głowy. Warto przetrwać ten czas i wytrwać do końca zaplanowanej diety.
W swym składzie pożywienie wiosenne powinno zawierać świeżą zieleninę, kiełki, rzodkiewki, sałaty, szczypiorki, boćwinę, a w miarę pojawiania się na straganach nowych warzyw, powinno być uzupełniane o nie. Potrawy wiosenne warto doprawiać przyprawami aromatycznymi i lekko ostrymi takimi jak bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn, koper, liść laurowy. O tej porze roku nie wskazane są potrawy słone, ciężkostrawne, obfitujące w duże ilości mięsa i tłustych potraw (łącznie z orzechami). Taki rodzaj pożywienia może niekorzystnie wpłynąć na wątrobę oraz zachowania emocjonalne, nasilając takie emocje jak gniew, złość czy zazdrość.
Wiosenne potrawy nie powinny być również gotowane długo. Zaleca się gotować krótko, ale za to w wyższej temperaturze. Taki sposób gotowania sprawi, że warzywa zachowają większość witamin a w smaku będą chrupkie.
Ponadto wiosenne posiłki powinny być dużo prostsze w przygotowaniu, ponieważ w diecie można stosować dużą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Osoby uprawiające dużo aktywności fizycznej oraz tzw. „typu gorącego” powinny uwzględnić w diecie dużo więcej surowych pokarmów niż osoby z małą aktywnością fizyczną oraz tzw. „typu zimnego”. Może się zdarzyć, że nadmiar surowych posiłków wywoła nadmierną reakcję oczyszczającą i osłabiającą trawienie, wówczas należy zmniejszyć ilość pokarmów surowych. Osoby, które mają problemy ze stanami zapalnymi jelit, również powinny unikać nadmiaru „surowizny”. Pozostałe osoby wiosną i latem powinny zwiększyć ilość pożywienia surowego.
Surowe pożywienie najczęściej kojarzy nam się z dużą ilością wszelkiego rodzaju sałatek. Poniżej przedstawiam kilka zasad komponowania wiosennych i letnich sałatek.
Komponowanie sałatek
Sztuka komponowania sałatek polega na aranżowaniu różnych kolorów i kształtów. Ostrożnie podrzucane lub misternie skomponowane sałatki mogą najprostszy posiłek zmienić w dzieło sztuki kulinarnej:
ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola