SMAKI POŻYWIENIA – OSTRY

dieta smak ostry

SMAKI POŻYWIENIA – cz. IV

SMAK OSTRY 

to smak o naturze rozgrzewającej (Yang). Przypisany do jesieni oraz narządów – płuc, jelita grubego i skóry. Działa rozpraszająco, rozszerzająco. Kieruje energię od środka na zewnątrz i w górę, działa pobudzająco na krążenie energii i krwi, otwiera pory skóry.

Zastosowanie smaku ostrego:
  1. Smak ostry wnika do płuc i oczyszcza z zalegającej flegmy i śluzu (czosnek, imbir, cebula).
  2. Smak ten poprawia trawienie (imbir, mięta), wpływa także na rozpraszanie gazów z jelit oraz korzystnie działa u osób, u których występuje nadmiar śluzu wynikający z nadmiernego spożycia produktów nabiałowych i mięsnych.
  3. Produkty o smaku ostrym mogą też działać napotnie (mięta, kwiat bzu czarnego, rumianek, czosnek, por).
  4. Niektóre z bardzo ostrych produktów (czosnek, pieprz kajeński, bylica pospolita) mają zdolność usuwania pasożytów.
  5. Smak ten pobudza krążenie krwi oraz krążenie energii.
  6. Smak ostry stosować można do rozgrzewania ciała zimą (kardamon, imbir, cynamon), jednak ilości tego smaku muszą być niewielkie. Należy pamiętać, że smak ten ma działanie otwierające pory, stąd też łatwo o wniknięcie zimna. Czyli zbyt duże ilości tego smaku spożywane zaraz przed wyjściem na zewnątrz (bez dodatku smaku kwaśnego) mogą przyczynić się do łatwiejszego przeziębienia.
  7. Smak ten pomaga dostroić się do lata, zatem warto go stosować w małych ilościach na wiosnę i latem. Działając na rozszerzenie porów skóry pomaga pozbyć się nadmiaru gorąca latem (np. szczypiorek, cebula, pieprz). Jednak należy stosować go w bardzo małych ilościach i ostrożnie. Ważne: Pieprz kajeński oraz inne rodzaje pieprzu działają  mocno rozgrzewająco i ekstremalnie, dlatego też należy stosować te przyprawy w bardzo małych ilościach.
  8. Jest to smak odpowiedni dla osób powolnych, otępiałych, ospałych, nadmiernie ociężałych (u których tkanka tłuszczowa rozkłada się w dolnych partiach ciała).
Uwaga:
  1. Należy pamiętać, że przy suchym kaszlu i wszelkiego rodzaju suchościach nie należy stosować tego smaku, ponieważ można pogłębić ten stan.
  2. Ogólnie nie wolno też stosować tego smaku u tzw. osób gorących (min. czerwone wypieki na twarzy, uderzenia gorąca, nadciśnienie) oraz niedoborowych (anemia) a także u osób starszych i dzieci. Jednak pokarmy takie jak koper włoski, kminek, anyż, kolendra, kmin rzymski, pomimo iż należą do smaku ostrego, będą dla tych osób odpowiednie.
  3. Nie należy tego smaku stosować u osób wyczerpanych i zmęczonych oraz z tzw. syndromem przewlekłego zmęczenia.
Przykłady pokarmów:
  • ostrych ogrzewających to: rozmaryn, por, czosnek, cebula, szczypior, cynamon, goździki, imbir, pieprz – wszystkie rodzaje poza białym, koper włoski, anyż, koper, mięta zwykła, chrzan, bazylia, gałka muszkatołowa;
  • ostrych ochładzających to: mięta pieprzowa, majeranek, pieprz biały, rzodkiewka, rzodkiew;
  • ostrych neutralnych to: kalarepa, rzepa.
Ostrość pokarmów zmniejsza się pod wpływem gotowania, duszenia, pieczenia.

Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to