Ryż brązowy (naturalny) jest zbożem o wielu wartościach odżywczych. Obfituje w witaminy z grupy B: B1, B2, B6, witaminę E, PP, kwas pantotenowy. Ponadto zawiera magnez, potas, selen, cynk i miedź. Ryż brązowy jest hipoalergiczny (co oznacza, że nie powoduje uczuleń). Przez to, że nie zawiera glutenu, może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też jest odpowiedni dla osób będących na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B zboże to wpływa kojąco na układ nerwowy oraz pomaga zwalczać depresje.
Częste spożywanie ryżu reguluje także poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu.
W medycynie chińskiej uważany jest za zboże lecznicze wzmacniające śledzionę i trzustkę a także jako środek wpływający kojąco na żołądek. Uważa się go także za zboże oczyszczające organizm z toksyn.