Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Okinawa – wyspa długowiecznych, zdrowych i szczęśliwych ludzi

Okinawa – wyspa długowiecznych, zdrowych i szczęśliwych ludzi

Czym się charakteryzuje ich dieta?

Oto najważniejsze założenia:
1) Wysoka konsumpcja warzyw,
2) Wysoka konsumpcja warzyw strączkowych (głównie produktów sojowych),
3) Umiarkowana konsumpcja ryb (szczególnie w obszarach nabrzeżnych),
4) Bardzo niska konsumpcja mięsa i produktów mięsnych,
5) Niska konsumpcja produktów nabiałowych,
6) Umiarkowana konsumpcja alkoholu i herbaty jaśminowej,
7) Niska konsumpcja rafinowanych olei roślinnych i cukrów prostych,
8) Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3,
9) Niski indeks glikemiczny źródeł węglowodanów,
10) Niska gęstość kaloryczna żywności.
11) Deficyt energetyczny w diecie okinawskiej: - 10,9% zapotrzebowania energetycznego (-210 kcal na dzień)
12) Udział białek w diecie to tylko  9% całkowitej energii dostarczanej w ciągu dnia
13) Udział tłuszczu w diecie to tylko 12% całkowitej energii dostarczanej w ciągu dnia.

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola