Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Odchudzanie po Dukanie

Osoby, które odwiedzają Poradnię ekoDiETETYK po stosowaniu diety Dukana, najczęściej borykają się z efektem jojo i zwracają się z prośbą o przywrócenie wagi takiej, jaką udało im się osiągnąć stosując dietę Dukana. Oczywiście jest to możliwe, ale po tak obciążającej diecie z reguły okres odchudzania i dochodzenia do właściwej wagi jest dłuższy niż u osób, które nie stosowały diety wysokobiałkowej. Na taki stan rzeczy składa się kilka powodów, a przede wszystkim:

  1. Obniżenie kaloryczności podczas stosowania diety Dukana poniżej podstawowej przemiany materii - PPM (PMM jest to najmniejsze tempo przemiany materii zachodzące w organizmie człowieka, niezbędne do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych, znajdującego się w stanie czuwania, w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego, komfortu cieplnego, który na 12 godzin przed badaniem nie spożywał żadnych posiłków, po 3 dniach diety bezbiałkowej i po co najmniej 8 godzinach snu. W zależności od wieku oraz stylu życia podstawowa przemiana materii pochłania od 45% do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka*).

    Konsekwencją obniżenia kaloryczności poniżej tego poziomu jest właśnie tak zwany efekt jojo. Organizm odbiera taką informację jako „zamach” na podstawowe funkcje życiowe – jest to mechanizm obronny organizmu, który za wszelką cenę chce utrzymać się przy życiu. Przy każdej nawet niewielkiej nadwyżce kalorycznej organizm będzie odkładał zapasy na czas, kiedy znów może zostać ograniczona podaż pokarmu. Osoby będące na diecie białkowej nie są w stanie zapewnić chociażby kaloryczności na poziomie PPM, ponieważ białko jest bardzo syte. Poza tym, po kilku tygodniach mają też wstręt to produktów białkowych, więc najczęściej jest tak, że jadają 3 jogurty naturalne dziennie i ewentualnie mały kawałek mięsa. Skutkuje to tym, że zjadając 1 jabłko więcej, organizm zaczyna gromadzić zapasy. Czyli zostaje uruchomiony proces odwrotny do zamierzonego. W efekcie następuje przybieranie na wadze.

  2. Odwodnienie – sam dr Dukan w swojej książce ("Dlaczego nie potrafię schudnąć") pisze, że na początku jego diety następuje duże odwodnienie. Organizm pozbywa się wody tkankowej w bardzo szybkim tempie. Stąd te imponujące spadki wagi w bardzo krótkim czasie. Niestety zjedzenie małej dawki węglowodanów, nawet w postaci owoców czy warzyw (z zawartością węglowodanów wyższą niż 6%)** zatrzymuje te spadki. Dlaczego? Dlatego, że glukoza przyspiesza transport wody do komórek i zaczyna się ich nawadnianie.

    Wiele osób przychodzących do poradni chce od razu, z diety Dukana przejść na zdrową, zbilansowaną dietę, oczekując powstrzymania efektu jojo lub dalszych imponujących spadków wagi. Niestety, początki po zaprzestaniu stosowania diety Dukana są trudne. Ciało może smukleć, mogą maleć obwody tali i bioder, ale waga może spadać w dół tylko nieznacznie lub w części przypadków nawet nieznacznie wzrosnąć. Dzieje się tak dlatego, że następuje nawodnienie organizmu, który stara się powrócić do homeostazy. Jak już zostanie przywrócona równowaga wówczas waga zacznie spadać w dół.
    Często jest też tak, że pomimo iż waga nie spada lub spada nieznacznie, zmienia się skład ciała. Wykonując analizę składu ciała można u większości stwierdzić, że tkanka tłuszowa spada w dół a rośnie nawodnienie organizmu. Natomiast jeżeli od zakończenia stosowania diety Dukana minęło 2-3 miesiące, odchudzanie może przebiegać w miarę normalnie, ponieważ w większości przypadków zostanie już przywrócona w tym czasie równowaga.

  3. Braki witamin, makro i mikroelementów.  Dieta Dukana jest dietą mało urozmaiconą. Stąd w szybkim czasie można nabawić się braków witamin, makro i mikroelementów. Proszę pamiętać, że nadwaga czy otyłość bierze się również z niedożywienia. Nie mówimy tu o niedożywieniu ilościowym (kalorycznym) ale o jakościowym (ubogim w potrzebne nam niezbędne substancje). Niedobór witamin i substancji odżywczych również może hamować prawidłowe i racjonalne odchudzanie. Stąd tak ważne jest, po stosowaniu diety Dukana, wzbogacenie swojego jadłospisu o różnorodne warzywa. Najlepiej, aby było to minimum 1 kg różnokolorowych warzyw codziennie (czyli zielonych, żółtych, pomarańczowych, czerwonych i fioletowych).


Zatem odchudzanie po Dukanie jest możliwe i gorąco do tego zachęcam. Warto jednak skorzystać z pomocy dietetyka by odchudzać się w sposób zdrowy i racjonalny.

 

*) źródło Wikipedia
**) warzywa z zawartością węglowodanów poniżej 6% to cykoria, ogórki, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szparagi, boćwina, cebula, kabaczek, cukinia, kalafior, kalarepa, papryka, pomidory

Literatura: „Nie potrafię schudnąć” P. Dukan

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola