Test Nietolerancji Pokarmowej Food Detective jest testem do samodzielnego wykonania. Test ten można samodzielnie wykonać we własnym domu lub skorzystać z pomocy dietetyka i przeprowadzić go w Poradni. Wynik testu pojawia się po 40 minutach.
Test Nietolerancji Pokarmowej przeprowadza się poprzez pobranie niewielkiej ilości krwi z palca i rozpuszczeniu jej w odpowiednim roztworze. Tak przygotowany roztwór wlewa się na tackę do przeprowadzania badania, która ma pola pokryte wyciągami z białek występujących w pokarmach. Kolejnymi etapami przeprowadzania testujest jest użycie odpowiednich odczynników oraz końcowa identyfikacja pól z pokarmami.
Pokarmy testowane w teście na nietolerancję pokarmową:
- Zboża: pszenica, pszenica durum, gluten, ryż, kukurydza, żyto, owies;

- Orzechy i strączkowe: orzechy brazylijskie, migdały, orzechy cashew, kakao, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soja, soczewica, fasola;
- Mięsa: baranina, wieprzowina, wołowina, kurczak;
- Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra);
- Warzywa: kapusta, brokuły, seler, marchewka, ogórek, ziemniak, por, papryka (żółta,czerwona, zielona);
- Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory;
- Inne: imbir, jajko (całe), mleko krowie, czosnek, grzyby, herbata, drożdże.
Cena testu nietolerancji pokarmowej - 600 zł