Lecznicze właściwości pożywienia – TRUSKAWKI
Natura termiczna zimna, smak słodki. Kanały wnikania: śledziona, płuca.
Truskawki usuwają śluz i gorąco z płuc, mają też właściwości nawilżające płuca i rozrzedzania flegmy. Zawierają pektyny, co powoduje że, wzmacniają trawienie i poprawiają perystaltykę jelit. Zawierają znaczne ilości kwasu taninowego, który blokuje wchłanianie przez organizm substancji rakotwórczych. Truskawki są również bardzo cennym źródłem witaminy C. Wpływają na polepszenie stanu włosów i cery.
Są odpowiednie dla osób nadużywających alkohol, ponieważ przyspieszają rozkład alkoholu etylowego w organizmie. Są moczopędne. Nie są natomiast wskazane dla osób z kamicą nerkową, ponieważ zawierają dużo szczawianu wapnia, a nadmierne ich spożywanie pogarsza stan układu moczowego.
Poprzez połączenie tych owoców z jogurtem wpływają korzystnie na serce i kojąco na układ nerwowy. Natomiast w połączeniu z orzechami laskowymi są dobrym tonikiem odżywiającym krew. Nie zaleca się natomiast łączenia truskawek z owsem, ponieważ działają na siebie blokująco.
Nie należy zbyt wcześnie usuwać ogonków z truskawek, ponieważ szybko tracą witaminę C. Aby pozbyć się większości zanieczyszczeń i bakterii zaleca się moczenie truskawek przez 3-5 minut w osolonej wodzie, po czym należy je opłukać pod bieżącą wodą. Nie zaleca się moczenia ich dłużej niż 5 minut.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Literatura: 100 naturalnych produktów wg TCM w oparciu o Bancao gangmu, Yang Li
Czytaj podobne: