Lecznicze właściwości pożywienia – TRUSKAWKI

truskawki-ekodietetyk

Lecznicze właściwości pożywienia – TRUSKAWKI

Owoce chłodzące, oczyszczające i wspierające trawienie

Sezon na truskawki to nie tylko uczta dla zmysłów, ale także doskonały moment, by zadbać o swoje zdrowie – zgodnie z zasadami Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM). Truskawki są owocem o naturze zimnej, smaku słodkim, wnikającym do kanałów Płuc i Śledziony. W TCM przypisuje się im właściwości usuwające gorąco i śluz, nawilżające Płuca oraz wspomagające trawienie i eliminację toksyn.

Działanie truskawek w ujęciu TCM

  • Oczyszczają Płuca – truskawki nawilżają suchy kaszel, rozrzedzają flegmę i wspomagają oczyszczanie Płuc z zalegającego śluzu, szczególnie w przypadkach gorąca (np. w przebiegu infekcji czy alergii sezonowych),
  • Wspierają Śledzionę i jelita – dzięki zawartości pektyn poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają trawienie, co przekłada się na lepsze przyswajanie pokarmów i regulację wypróżnień,
  • Tonizują Krew i wspierają Serce – w połączeniu z orzechami laskowymi stają się odżywczym tonikiem krwi, a z jogurtem działają wzmacniająco na Serce i łagodząco na układ nerwowy.

Ogólnie należy pamiętać, że truskawki:

  • to bogactwo witaminy C – truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy. Obecność tej witaminy wspiera odporność, produkcję kolagenu, wygląd skóry i włosów,
  • działają moczopędne, przez co  pomagają usuwać nadmiar płynów.
  • wspierają pracę układu moczowego (choć nie są zalecane przy kamicy nerkowej z powodu szczawianów),
  • usuwają toksyny – kwas taninowy obecny w truskawkach ma zdolność blokowania wchłaniania niektórych substancji rakotwórczych, wspierając organizm w detoksykacji,
  • neutralizują alkohol – uważa się, że truskawki przyspieszają rozkład alkoholu etylowego, dlatego polecane są osobom, które nadużywają trunków lub odczuwają skutki kaca.

Praktyczne wskazówki kulinarne

  • Truskawki najlepiej spożywać świeże, bez wcześniejszego usuwania ogonków – ich zbyt wczesne odcięcie przyspiesza utratę witaminy C.
  • Przed spożyciem warto je moczyć przez 3–5 minut w osolonej wodzie, by pozbyć się bakterii i zanieczyszczeń, jednak nie za długo, ponieważ prowadzi do utraty cennych składników.
  • Unikaj łączenia truskawek z owsem –wg TCM takie połączenie osłabia ich działanie i może zaburzać pracę Śledziony.

Przeciwskazania:

  • Osoby z kamicą nerkową powinny unikać ich nadmiaru – zawierają sporo szczawianów wapnia, które mogą pogarszać stan układu moczowego.
  • Osoby o wyraźnym osłabieniu Śledziony z tendencją do luźnych stolców, zimna w brzuchu i braku apetytu – truskawki mogą nasilać objawy wychłodzenia.

Podsumowanie
Truskawki to nie tylko sezonowy rarytas, ale także cenne lekarstwo natury – chłodzą, nawilżają, oczyszczają i wspomagają trawienie. Spożywane z uwagą i w odpowiednich połączeniach mogą stać się ważnym elementem diety wspierającej zdrowie Płuc, jelit i krwi.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Literatura: 100 naturalnych produktów wg TCM w oparciu o Bancao gangmu, Yang Li

Czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – CZOSNEK

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to