Lecznicze właściwości pożywienia – TRUSKAWKI i MORELE
Truskawki
to jedne z pierwszych wiosennych owoców. Termicznie są neutralne o smaku słodko-kwaśnym. Wpływają korzystnie na Śledzionę i Trzustkę. Można podawać je niejadkom ponieważ poprawiają apetyt. Terapeutycznie truskawki można stosować do nawilżania płuc, nadmiernego pragnienia, bólu gardła, chrypki. W przypadku osłabionego trawienia, któremu mogą towarzyszyć bóle brzucha i obrzęki, należy jeść truskawki przed posiłkiem. Działają moczopędnie i dobrze sprawdzają się także w przypadku zaburzeń układu moczowego tj. niemożność oddawania moczu czy bolesne oddawanie moczu.
Zawierają dużo witaminy C i krzemu, dlatego korzystnie działają na skórę, naczynia krwionośne i tkankę łączną. Truskawkami można również usuwać kamień i osad nazębny.
Nie ma przeciwskazań do jedzenia truskawek, poza alergiami na nie. Szczególnie nie zaleca się wówczas jadać owoców z pierwszych zbiorów oraz niedostatecznie dojrzałych.
Morele
termicznie neutralne, o smaku słodko-kwaśnym. Terapeutycznie, podobnie jak truskawki, nawilżają płuca i zwiększa ilość płynów. Doskonale działają w przypadku suchości gardła, pragnienia, astmy i innych dolegliwości związanych z suchością/ niedoborem płynów. Doskonale leczą anemię dzięki zawartości kobaltu i miedzi. Wg tradycyjnej Medycyny Chińskiej- nie należy przesadzać z ilością spożywanych moreli w ciąży, w czasie rozwolnienia oraz wyczerpania.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
czytaj podobne: