Lecznicze właściwości pożywienia – TRUSKAWKI i MORELE

dieta truskawki

Lecznicze właściwości pożywienia – TRUSKAWKI i MORELE

Truskawki

to jedne z pierwszych wiosennych owoców. Termicznie są neutralne o smaku słodko-kwaśnym. Wpływają korzystnie na Śledzionę i Trzustkę. Można podawać je niejadkom ponieważ poprawiają apetyt.  Terapeutycznie truskawki można stosować do nawilżania płuc, nadmiernego pragnienia, bólu gardła, chrypki. W przypadku osłabionego trawienia, któremu mogą towarzyszyć bóle brzucha i obrzęki, należy jeść truskawki przed posiłkiem. Działają moczopędnie i dobrze sprawdzają się także w przypadku zaburzeń układu moczowego tj. niemożność oddawania moczu czy bolesne oddawanie moczu.
Zawierają dużo witaminy C i krzemu, dlatego korzystnie działają na skórę, naczynia krwionośne i tkankę łączną. Truskawkami można również usuwać kamień i osad nazębny.
Nie ma przeciwskazań do jedzenia truskawek, poza alergiami na nie. Szczególnie nie zaleca się wówczas jadać owoców z pierwszych zbiorów oraz niedostatecznie dojrzałych.

Morele

termicznie neutralne, o smaku słodko-kwaśnym. Terapeutycznie, podobnie jak truskawki, nawilżają płuca i zwiększa ilość płynów.  Doskonale działają w przypadku suchości gardła, pragnienia, astmy i innych dolegliwości związanych z suchością/ niedoborem płynów.  Doskonale leczą anemię dzięki zawartości kobaltu i miedzi.  Wg tradycyjnej Medycyny Chińskiej-  nie należy przesadzać z ilością spożywanych moreli w ciąży, w czasie rozwolnienia oraz wyczerpania.

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu