Lecznicze właściwości pożywienia
PSZENICA królowa zbóż
Z perspektywy medycyny chińskiej pszenica ma: naturę termiczną ochładzającą, smak słodki i słony.
Pszenica działa odżywczo na ciało i duszę, wycisza, lekko ochładza (stąd jest bardzo popularna na południu Europy). Pomaga w koncentracji, przy palpitacjach, nerwowości, menopauzie a także braku stabilizacji emocjonalnej.
Jest zalecana osobą wątłym i dzieciom ponieważ pomaga zwiększyć masę ciała. Łagodzi pragnienie, pomaga powstrzymywać biegunki, nocne poty, nawilża suchości. Wpływa stymulująco na pracę nerek, odbudowuje płyny i Yin.
Pszenica dziś – źródło życia czy źródło problemów?
W obecnych czasach zboże to bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Może to wynikać ze sposobu uprawy i modyfikacji ziaren. W większości przypadków dotyczy to mąki pszennej, nie samych ziaren pszenicy, ponieważ większość osób dobrze toleruje kasze bulgur, kuskus, ziarna pszenicy skiełkowane, kiełki, zarodki pszenne, a nie tolerują pieczywa i makaronów. U osób, które jej nie tolerują lub mają na nią alergię może wywoływać:
- pieczenie w gardle,
- wzdęcia, gazy,
- wydzielanie nadmiaru śluzu,
- bóle brzucha etc.
Oczywiście w takiej sytuacji nie należy jej spożywać. W takim przypadku warto skontaktować się z dietetykiem lub dietoterapeutą TCM, który możne zaproponować alternatywne produkty i pomóc w układaniu jadłospisu.
Pszenicy nie powinny spożywać osoby z nadwagą – jej odżywcza, budująca Yin natura, która może w takich przypadkach pogłębiać problem. Zboża tego tez nie poleca się osobom cierpiącym na nowotwory.
Podsumowanie
Pszenica to zboże o wielkim potencjale leczniczym. Warto spojrzeć na nią z szerszej perspektywy – nie tylko jako „winowajcę” problemów trawiennych i zdrowotnych, ale także jako cenny składnik diety, który może być stosowany w terapii pożywieniem, jeśli jest odpowiednio przygotowany dobrany do potrzeb danego organizmu.
Zamiast na stałe eliminować pszenicę z jadłospisu, być może warto sięgnąć po jej mniej przetworzone formy (kasze, kiełki, zarodki) i zobaczyć, jak reaguje nasz organizm. Jak zawsze – kluczem jest uważność, umiar i indywidualne podejście do diety.
Monika Dziemidowicz
Literatura: Pitchford P. „Odżywianie dla zdrowia”
Czytaj także: