Lecznicze właściwości pożywienia – NABIAŁ

nabiał-tcm-ekodietetyk

Lecznicze właściwości pożywienia – nabiał

Nabiał bardzo kontrowersyjny w ostatnim czasie. Często eliminowany z diety z różnych względów.  Niestety nie jest prawdą, że wszystkim szkodzi i nikt nie powinien go jeść. Poniżej przedstawię kilka informacji o tym, jakie właściwości mają produkty nabiałowe z punktu widzenia medycyny chińskiej i kiedy warto go jeść a kiedy nie.

Ogólnie jaja i produkty mleczne mają smak słodki, naturę zimną, neutralną lub lekko ciepłą. Większość z nich służy do nawilżania wewnętrznych suchości i odbudowy yin.

We współczesnej diecie może być nadmiernie spożywany, w nieodpowiednim czasie przez niektóre osoby, co może wytworzyć patologiczny śluz. Szczególnie osoby ze słabą Śledzioną, z wilgocią i zimnem są narażone na takie dolegliwości. Nadmiar śluzu objawia się min. częstymi przeziębieniami, zapalaniami zatok, oskrzeli, wzdęciami, obrzękami etc. Patologiczny śluz bardzo szybko tworzy się, jeżeli nadmiar szczególnie nabiału krowiego, łączony jest z cukrem, owocami, sokami. Co ciekawe sery twarde mają mniejszą tendencję do tworzenia śluzu- im twardsze tym mniej patologicznego śluzu i wilgoci. Np. serek wiejski jest mocno śuzotwórczy natomiast ser parmezan mało lub wcale.

Ogólnie nabiału powinny unikać osoby z niedoborem Qi i Yang Śledziony. Nie powinny go też jadać osoby z objawami wilgoci- z opuchlizną, obrzękami, zapaleniami zatok, oskrzeli, cystami, guzami. Na namiar nabiału powinny uważać szczególnie dzieci do 8 roku życia.

Niemniej jednak osoby z niedoborem yin, suchościami mogą spożywać produkty nabiałowe, szczególnie masło, śmietanę, sery, mleko. Osoby krzepkie, nadmiarowe, choleryczne, również w niewielkich ilościach mogą spożywać produkty takie jak jogurty. Pasteryzowanie produktów mlecznych daje im cieplejszą naturę termiczną. Oczywiście podgrzewanie mleka niszczy wiele składników odżywczych tego produktu. Zatem produkt ten, dla większości z nas, jest średnio odżywczy.

Poniżej kilka produktów nabiałowych i ich właściwości

 

Jajka

Natura termiczna ciepła, smak słodki, kierunek wznoszący.

Kanały wnikania: białko jaja – Płuca, żółtko- Serce, Nerki.

Działanie: jajka odbudowują Qi i krew, odżywiają yin, nawilżają, oczyszczają gorąco. Bogate są pełnowartościowe białko, lecytynę, zawierają cholesterol, witaminy A, D, żelazo, fosfor.

Wskazane: są w przypadku wyczerpania, anemii, słabości, zmęczenia, niedożywienia, rekonwalescencji, niedoboru yin, nerwowości, zaburzeniach snu, palpitacji, kurzej ślepoty, zawrotów głowy, niedoborów yin Płuc, bólu gardła, chrypki, suchego kaszlu, utraty głosu, niedoboru yin Żołądka, braku apetytu.

Przeciwskazane: w przypadku zastoju Qi, gorącej wilgoci oraz wiatru Wątroby a co za tym idzie wysypek skórnych, pokrzywek swędzących.

 

Jogurt

 Natura termiczna: chłodna do zimnej, smak słodki, kwaśny, kierunek zsyłający.

Kanały wnikania – Wątroba, Jelito Grube, Płuca.

Działanie: odżywcze, regeneruje yin, oczyszcza gorąco, rozluźnia Wątrobę, nawilża Płuca, gasi pragnienie. Bogaty w białka, tłuszcz, minerały.

Wskazania: nerwowość, rozdrażnienie, uczucie pragnienia, suchość, w przypadku niedoboru yin Żołądka, gorąca Żołądka, zapalenia błony śluzowej Żołądka, zgagi, gorąca Wątroby, wznoszącego Yang Wątroby, suchości i gorąca w Jelicie Grubym, zaparć. Zewnętrznie – poparzenia słoneczne, sucha swędząca skóra.

Przeciwskazania: alergia, zimno, biegunka, śluz.

 

Masło i śmietana

Natura termiczna – ciepła, neutralna, smak słodki, kierunek wznoszący.

Kanały wnikania: Śledziona, Wątroba, Płuca, Nerki, Jelito Grube.

Działanie: wzmacnia Qi, Yin, krew, nawilża suchości, rozprasza zastój Qi.

Wskazanie: niedobór Qi, zmęczenie, wyczerpanie umysłowe, niedobór yin, suchości, w jamie ustnej, gardle, suchy kaszel, sucha skóra, zaparcia, nerwowość.

Przeciwwskazane: alergia, nadmiar śluzu – śmietana, masło – nie tworzy śluzu.

 

Mleko krowie

Natura termiczna – chłodna, neutralna, smak słodki, kierunek wznoszący.

Kanały wnikania:, Płuca, Żołądek, Serce.

Działanie: odżywia Qi, wzmacnia yin, odbudowuje krew, wzmacnia Płuca, Żołądek, Serce, wytwarza płyny ciała, nawilża jelita, skórę. Bogate w białka, witaminy A,B1,B2,B6, fosfor, żelazo.

Wskazania: ogólny niedobór Qi i krwi, słabość, zawroty głowy, wyczerpanie umysłowe, przepracowanie, wyniszczenie starcze, niedobór yin Żołądka, suchość w jamie ustnej, brak apetytu, zaparcia.

Przeciwskazania: wilgoć i śluz, ciężkie luźne ciało, ciężkość w głowie, mgła mózgowa, brak koncentracji, przewlekłe zmęczenie, zimno, infekcje z obecnością śluzu, zapalenia zatok, zapalenia uszu, biegunki.

 

Mleko kozie i owcze

Natura termiczna: ciepła, smak słodki, kierunek wznoszący.

Kanały wnikania: Płuca, Żołądek, częściowo Serce i Nerki.

Działanie: ogrzewa i nawilża Śledzionę oraz Żołądek

Wskazania: ogólny niedobór Qi, zmęczenie, słabość niestrawność, wyniszczenie, niedobór yin Żołądka, suchość, zaparcia, brak apetytu.

 

Sery z mleka koziego i owczego

Natura termiczna- ciepła i neutralna, smak słodki, kwaśny, słony, kierunek może być  wznoszący lub zsyłający.

Kanały wnikania: Płuca, Żołądek, Śledziona, Wątroba, Serce, Nerki.

Działanie: wzmacnia i porusza Qi, ogrzewa Żołądek i Śledzionę, odżywia yin

Wskazania: ogólny niedobór Żołądka i Śledziony, niestrawność, zaparcia, suchość Jelita Grubego.

Przeciwskazania: alergia, wilgoć i śluz

 

Sery z mleka krowiego

Natura termiczna – chłodna, neutralna (sery pleśniowe – ciepła), smak słodki, kwaśny, słony; kierunek może być  wznoszący lub zsyłający.

Kanały wnikania: Żołądek, Śledziona, Wątroba, Płuca.

Działanie: wzmacnia i porusza Qi, odżywia yin, nawilża.

Wskazania: ogólny niedobór yin, zwłaszcza yin Płuc, suchy kaszel, ból gardła z gorąca, suchość Jelita Grubego, zaparcia.

Przeciwskazania: alergia, wilgoć i śluz.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Literatura: Terapia Pożywieniem, Joerg Kastner

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu