Lecznicze właściwości pożywienia – LUCERNA/ KIEŁKI LUCERNY

Lecznicze właściwości pożywienia

LUCERNA/ KIEŁKI LUCERNY – małe rośliny, wielka moc

Kiełki do prawdziwych superfoods – są lekkostrawne, bogate w enzymy, a ich skład odżywczy może zawstydzić niejedną „dużą” roślinę. Dziś o lucernie – niepozornej roślinie, która w postaci kiełków potrafi zdziałać cuda.

Lucerna według TCM 

Zgodnie z TCM kiełki lucerny mają naturę termiczną neutralną , co oznacza, że ​​nie wychładzają ani nie rozgrzewają organizmu – są idealne na każdą porę roku. Ich gorzki smak działa oczyszczająco.  Lucerna – a główny jej kiełki – wspiera Nerki oraz cały układ moczowy, działa moczopędnie , co zapewnia wsparcie dla osób z tendencją do utrzymywania wody w organizmie. Działa też alkalizująco, co czyni ja dobrym suplementem w przypadku „zakwaszenia organizmu” czy też diety ubogiej w „chlorofilowe” warzywa.

Co jeszcze potrafi lucerna?

Kiełki lucerny są lekkie, ale niezwykle odżywcze. Zawierają naturalne enzymy trawienne i minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, siarka, chlorofil, krzem, a nawet pierwiastki śladowe jak kobalt i sód . Dzięki temu wspierają wiele narządów i procesów metabolicznych.

Kiełki lucerny są szczególnie polecane przy:

  • obrzękach i wzdęciach,
  • kamieniach żółciowych,
  • terapii odwykowych (np. alkohol, narkotyki),
  • artretyzmie i problemach ze stawami (poza autoimmunologicznymi problemami),
  • gorączce i bólu,
  • obniżonym apetycie,
  • słabej laktacji, oraz
  • dla dzieci , jako naturalna „multiwitamina”.

Można powiedzieć, że kiełki lucerny to jeden z superpokarmów – lekki, naturalny, łatwo przyswajalny, a jednocześnie silnie wzmacniający.

Lucerna ma delikatny, lekko orzechowy smak i dobrze komponuje się z wieloma produktami spożywczymi. Świetnie nadaje się do kanapek, sałatek, jako składnik koktajli, jako dodatek do zup/ owsianek, etc.

Kiełki lucerny – kiedy ich nie jedać

Jak zwykle, nie ma jednego idealnego produktu dla wszystkich. Mimo wielu dobroczynnych właściwości, kiełki lucerny nie są  wskazane dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) oraz liszaj rumieniowaty (toczeń). Osoby te mogą jednak jadać liście lucerny.

Podsumowanie

Lucerna to wyglądająca bardzo skromnie roślina a tak naprawdę kryje się w sobie niezwykłą moc – odżywczą i leczniczą. Jej kiełki są lekkostrawne, neutralne termicznie i mają bardzo szerokie spektrum działania. Lucerna to dobry wybór, jeśli chcesz w małych ilościach przemycić do swojego menu coś naprawdę wartościowego.

 

Monika Dziemidowicz

Czytaj także:

Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ

Lecznicze właściwości pożywienia – DAKTYLE DA ZAO

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to