Lecznicze właściwości kalarepy
Kalarepa to niepozorne warzywo, które kryje w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Lekko słodka, chrupiąca i soczysta – idealnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do surówek lub składnik zup i duszonych potraw. Ale co ciekawe, kalarepa to także naturalne wsparcie dla organizmu w stanach nagromadzenia śluzu, przeciążenia pokarmowego i zastoju Qi.
Z punktu widzenia współczesnej dietetyki, kalarepa:
- zawiera dużo wody i błonnika pokarmowego, wspierając perystaltykę jelit,
- jest bogata w witaminę C, potas, wapń, żelazo i antyoksydanty (m.in. sulforafan, luteina),
- ma działanie moczopędne i odtruwające,
- wspomaga funkcję wątroby i trzustki,
- jest niskokaloryczna (ok. 27 kcal/100 g), a przy tym sycąca.
Kalarepa według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM)
W TCM kalarepa klasyfikowana jest jako warzywo o naturze termicznej neutralnej do ochładzającej, smaku słodkim i ostrym a jej działanie energetyczne to:
-
-
rozprasza Gorącą Wilgoć,
- wzmacnia Wątrobę, Pęcherzyk Żółciowy, Nerki,
-
reguluje Qi Żołądka i Płuc,
-
łagodzi Zastój pokarmowy i gazy,
-
działa przeciwkaszlowo.
- działa lekko przeciwzapalnie i antyobrzękowo.
-
Kiedy unikać kalarepy:
- w stanach poważnego osłabienia Yang np. przy chronicznym zimnie wewnętrznym,
- przy silnych biegunkach z niedoboru Qi,
- przy osłabionej Wątrobie (szczególnie kiedy jedzona jest na surowo),
- u osób wychłodzonych i wychudzonych – tylko po obróbce cieplnej i z rozgrzewającymi przyprawami (np. imbirem, koperkiem).
Kalarepę można jadać:
- Na surowo w małych ilościach, z dodatkiem koperku lub mięty – przy flegmie i Gorącej Wilgoci.
- Gotowana lub duszona, z przyprawami jak majeranek, kminek, kurkuma – żeby rozproszyć śluz i jednocześnie nie wychładzać organizmu.
- W zupie lub daniu duszonym z kaszą jaglaną – wspiera Śledzionę i osusza wilgoć.
- W połączeniu z imbirem i marchewką – przy Zimnej Wilgoci i lekkim zastoju Qi.
Przeciwwskazania:
- osoby z wyraźnym niedoborem Qi Śledziony i Żołądka (objawy: zimno, biegunki, słaba tolerancja surowizny) – powinny je jeść tylko po ugotowaniu lub uduszeniu
- osoby wychłodzone lub bardzo osłabione – najlepiej łączyć z przyprawami aromatycznymi: imbirem, czarnuszką, koperkiem
Liście kalarepy
Warto dodać, że nie tylko sama kalarepa jest wartościowa. W medycynie chińskiej również cenne są liście kalarepy. Jada się je ponieważ zawierają:
- chlorofil i błonnik, wspomagające oczyszczanie organizmu,
- witaminę C, A, K oraz wapń, magnez, żelazo,
- przeciwutleniacze – zwłaszcza luteinę i zeaksantynę (ochrona wzroku),
- związki siarkowe – działanie przeciwnowotworowe i detoksykacyjne,
- mają właściwości przeciwzapalne, immunomodulujące i wspierające wątrobę.
Liście kalarepy należą do grupy zielonych warzyw liściastych, co czyni je ważnym pokarmem poruszającym Qi Wątroby i oczyszczającym Gorąco, a także wzmacniającym Krew.
Charakterystyka energetyczna:
- Natura termiczna: lekko ochładzająca
- Smak: gorzki i słodki
- Wpływ na meridiany: Wątroba, Płuca, Śledziona
Działanie energetyczne liści kalarepy to:
- rozpraszanie Zastoju Qi Wątroby
- oczyszczanie Krwi (szczególnie przy objawach skórnych – trądzik)
- wyprowadzanie Gorącej Wilgoci
- delikatne porusza zastoju pokarmowego
- usprawnienie perystaltyki jelit,
- odtruwanie organizmu, szczególnie po lekach, toksynach i chemioterapii.
Kiedy warto sięgnąć po liście kalarepy:
- przy ospałości, apatii, stanach zapalnych
- przy trądziku, przebarwieniach skórnych, gorącej wilgoci
- przy Zastoju Wątroby z drażliwością oraz gdy towarzyszy napięcie w nadbrzuszu
- jako pokarm ochronny po leczeniu onkologicznym
- dla łagodnego detoksu wiosnego.
Kiedy nie sięgać po liście kalarepy:
- przy wyraźnym niedoborze Qi Śledziony i Żołądka (objawy: zimno, biegunki, słaba tolerancja surowizny) – wówczas tylko po ugotowaniu lub uduszeniu,
- przy wychłodzeniu lub dużym osłabieniu – najlepiej łączyć z przyprawami aromatycznymi: imbirem, czarnuszką, koperkiem.
Jak jeść liście kalarepy?
- Najbezpieczniej zupie jarzynowej – dodane pod koniec gotowania lub
- Zblendowane w zupach kremach – z dynią, marchewką, pietruszką, albo
- Jako pesto – z natką pietruszki, oliwą i pestkami dyni.
Kalarepa to warzywo niedoceniane, ale mające silne właściwości terapeutyczne. Dzięki temu, że jednocześnie rozprasza śluz, reguluje Qi i wzmacnia trawienie, może być cennym składnikiem w diecie osób z Zastojem Wątroby, Gorącą Wilgocią, a także w profilaktyce chorób, którym towarzyszy stan zapalny lub dietach odtruwających organizm.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Na podstawie: Terapia Pożywieniem, Joerg Kastner i „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford
czytaj także: