Lecznicze właściwości pożywienia – kalarepa

Lecznicze właściwości kalarepy

Kalarepa to niepozorne warzywo, które kryje w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Lekko słodka, chrupiąca i soczysta – idealnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do surówek lub składnik zup i duszonych potraw. Ale co ciekawe, kalarepa to także naturalne wsparcie dla organizmu w stanach nagromadzenia śluzu, przeciążenia pokarmowego i zastoju Qi.

Z punktu widzenia współczesnej dietetyki, kalarepa:

  • zawiera dużo wody i błonnika pokarmowego, wspierając perystaltykę jelit,
  • jest bogata w witaminę C, potas, wapń, żelazo i antyoksydanty (m.in. sulforafan, luteina),
  • ma działanie moczopędne i odtruwające,
  • wspomaga funkcję wątroby i trzustki,
  • jest niskokaloryczna (ok. 27 kcal/100 g), a przy tym sycąca.

Kalarepa według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM)

W TCM kalarepa klasyfikowana jest jako warzywo o naturze termicznej neutralnej do ochładzającej, smaku słodkim i ostrym a jej działanie energetyczne to:

    • rozprasza Gorącą Wilgoć,

    • wzmacnia Wątrobę, Pęcherzyk Żółciowy, Nerki,
    • reguluje Qi Żołądka i Płuc,

    • łagodzi Zastój pokarmowy i gazy,

    • działa przeciwkaszlowo.

    • działa lekko przeciwzapalnie i antyobrzękowo.

Kiedy unikać kalarepy:

  • w stanach poważnego osłabienia Yang np. przy chronicznym zimnie wewnętrznym,
  • przy silnych biegunkach z niedoboru Qi,
  • przy osłabionej Wątrobie  (szczególnie kiedy jedzona jest na surowo),
  • u osób wychłodzonych i wychudzonych – tylko po obróbce cieplnej i z rozgrzewającymi przyprawami (np. imbirem, koperkiem).

 Kalarepę można jadać:

  • Na surowo w małych ilościach, z dodatkiem koperku lub mięty – przy flegmie i Gorącej Wilgoci.
  • Gotowana lub duszona, z przyprawami jak majeranek, kminek, kurkuma – żeby rozproszyć śluz i jednocześnie nie wychładzać organizmu.
  • W zupie lub daniu duszonym z kaszą jaglaną – wspiera Śledzionę i osusza wilgoć.
  • W połączeniu z imbirem i marchewką – przy Zimnej Wilgoci i lekkim zastoju Qi.

 Przeciwwskazania:

  • osoby z wyraźnym niedoborem Qi Śledziony i Żołądka (objawy: zimno, biegunki, słaba tolerancja surowizny) – powinny je jeść tylko po ugotowaniu lub uduszeniu
  • osoby wychłodzone lub bardzo osłabione – najlepiej łączyć z przyprawami aromatycznymi: imbirem, czarnuszką, koperkiem

Liście kalarepy

 Warto dodać, że nie tylko sama kalarepa jest wartościowa. W medycynie chińskiej również cenne są liście kalarepy. Jada się je ponieważ zawierają:

  • chlorofil i błonnik, wspomagające oczyszczanie organizmu,
  • witaminę C, A, K oraz wapń, magnez, żelazo,
  • przeciwutleniacze – zwłaszcza luteinę i zeaksantynę (ochrona wzroku),
  • związki siarkowe – działanie przeciwnowotworowe i detoksykacyjne,
  • mają właściwości przeciwzapalne, immunomodulujące i wspierające wątrobę.

Liście kalarepy należą do grupy zielonych warzyw liściastych, co czyni je ważnym pokarmem poruszającym Qi Wątroby i oczyszczającym Gorąco, a także wzmacniającym Krew.

Charakterystyka energetyczna:

  • Natura termiczna: lekko ochładzająca
  • Smak: gorzki i słodki
  • Wpływ na meridiany: Wątroba, Płuca, Śledziona

Działanie energetyczne liści kalarepy to:

  • rozpraszanie Zastoju Qi Wątroby
  • oczyszczanie Krwi (szczególnie przy objawach skórnych – trądzik)
  • wyprowadzanie Gorącej Wilgoci
  • delikatne porusza zastoju pokarmowego
  • usprawnienie perystaltyki jelit,
  • odtruwanie organizmu, szczególnie po lekach, toksynach i chemioterapii.

Kiedy warto sięgnąć po liście kalarepy:

  • przy ospałości, apatii, stanach zapalnych
  • przy trądziku, przebarwieniach skórnych, gorącej wilgoci
  • przy Zastoju Wątroby z drażliwością oraz gdy towarzyszy napięcie w nadbrzuszu
  • jako pokarm ochronny po leczeniu onkologicznym
  • dla łagodnego detoksu wiosnego.

Kiedy nie sięgać po liście kalarepy:

  • przy wyraźnym niedoborze Qi Śledziony i Żołądka (objawy: zimno, biegunki, słaba tolerancja surowizny) – wówczas  tylko po ugotowaniu lub uduszeniu,
  • przy wychłodzeniu lub dużym osłabieniu – najlepiej łączyć z przyprawami aromatycznymi: imbirem, czarnuszką, koperkiem.

Jak jeść liście kalarepy?

  • Najbezpieczniej zupie jarzynowej – dodane pod koniec gotowania lub
  • Zblendowane w zupach kremach – z dynią, marchewką, pietruszką, albo
  • Jako pesto – z natką pietruszki, oliwą i pestkami dyni.

Kalarepa to warzywo niedoceniane, ale mające silne właściwości terapeutyczne. Dzięki temu, że jednocześnie rozprasza śluz, reguluje Qi i wzmacnia trawienie, może być cennym składnikiem w diecie osób z Zastojem Wątroby, Gorącą Wilgocią, a także w profilaktyce chorób, którym towarzyszy stan zapalny lub dietach odtruwających organizm.

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Na podstawie: Terapia Pożywieniem, Joerg Kastner i „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford 

czytaj także:

Lecznicze właściwości pożywienia – CYNAMON

Właściwości pożywienia – KAWA NATURALNA

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to