Lecznicze właściwości pożywienia – JAGODY GOJI
Jagody goji – Lycium barbarum – należy do rodziny psiankowatych.
Ma smak słodki, naturę termiczną neutralną; kanały wnikania: wątroba, nerki, płuca.
Jagody goji wg TCM działają mocno wzmacniająco, wspierając przy tym układ odpornościowy. Są stosowane przy anemii, mają właściwości antynowotworowe, regulują poziom cukru we krwi i cholesterolu. Wspierają pracę wątroby. W medycynie chińskiej twierdzi się także, że jagody goji opóźniają starzenie się organizmu poprzez wspieranie i odżywianie energii Jing. Przy regularnym stosowaniu łagodzą bóle lędźwi i kolan.
Są stosowane przy bezsenności, koszmarach sennych, dzwonieniu w uszach, zawroty głowy, nadciśnienie. Pobudzają wytwarzanie składników krwi. Są również dobrym pożywieniem na dolegliwości związane z problemami oczu.
Przeciwskazane dla osób z biegunką i nadmiarem śluzu w gardle.
Jagody goji można spożywać na różne sposoby: napary (10-15 na szklankę wody), wrzucać do zup, jadać z duszonymi warzywami, z dodatkiem ryżu w formie kleików, nalewek.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”
Czytaj podobne: