Lecznicze właściwości pożywienia – JAGODY GOJI

Lecznicze właściwości pożywienia – JAGODY GOJI

Jagody goji – Lycium barbarum – należy do rodziny psiankowatych.

Ma smak słodki, naturę termiczną neutralną; kanały wnikania: wątroba, nerki, płuca.

Jagody goji wg TCM działają mocno wzmacniająco, wspierając przy tym układ odpornościowy. Są stosowane przy anemii, mają właściwości antynowotworowe, regulują poziom cukru we krwi i cholesterolu. Wspierają pracę wątroby. W medycynie chińskiej twierdzi się także, że jagody goji opóźniają starzenie się organizmu poprzez wspieranie i odżywianie energii Jing. Przy regularnym stosowaniu łagodzą bóle lędźwi i kolan.

Są stosowane przy bezsenności, koszmarach sennych, dzwonieniu w uszach, zawroty głowy, nadciśnienie. Pobudzają wytwarzanie składników krwi. Są również dobrym pożywieniem na dolegliwości związane z problemami oczu.

Przeciwskazane dla osób z biegunką i nadmiarem śluzu w gardle.

Jagody goji można spożywać na różne sposoby: napary (10-15 na szklankę wody), wrzucać do zup, jadać z duszonymi warzywami, z dodatkiem ryżu w formie kleików, nalewek.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Na podstawie: Zhang Yifang, Yao Yingzhi „Tradycyjna medycyna chińska w kuchni”

 

Czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – ORZECHY I NASIONA

 

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu