Lecznicze właściwości pożywienia – JABŁKO

Lecznicze właściwości pożywienia

JABŁKO

Jabłko ma smak słodki, naturę termiczną ochładzającą; kanały wnikania: serce, płuca, żołądek.

Jabłka zawierają spore ilości witaminy C, B, beta-karotenu, wapnia, magnezu i żelaza. Oprócz tego owoce te, a szczególnie ich skórka,  zawierają także spore ilości kwercetyny – antyoksydanta  działającego silne przeciwzapalnie, antynowotworowo. Jabłka zawierają też spore ilości błonnika pokarmowego (pektyn) co czyni je pokarmem wspierającym jelito grube. Z punktu widzenia TCM działają także korzystnie na artretyzm. Surowe działają oczyszczająco na zęby, natomiast gryzienie ich wpływa masująco na dziąsła, co przeciwdziała stanom zapalnym jamy ustnej.

Jabłka zwiększają ilość płynów ustrojowych, usuwają nadmiar gorąca latem, łagodzą drażliwość, niepokój. Zaostrzają apetyt, usuwają pragnienie, eliminują biegunkę oraz wzdęcia (te z przejedzenia).

Można je spożywać pod każdą postacią.

Przeciwskazane są w przypadku alergii. Namiar ich może wywoływać ucisk w okolicach żołądka.

 

czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – Kapusta

Lecznicze właściwości pożywienia – CZEREŚNIE

 

 

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu