Lecznicze właściwości pożywienia
JABŁKO
Jabłko ma smak słodki, naturę termiczną ochładzającą; kanały wnikania: serce, płuca, żołądek.
Jabłka zawierają spore ilości witaminy C, B, beta-karotenu, wapnia, magnezu i żelaza. Oprócz tego owoce te, a szczególnie ich skórka, zawierają także spore ilości kwercetyny – antyoksydanta działającego silne przeciwzapalnie, antynowotworowo. Jabłka zawierają też spore ilości błonnika pokarmowego (pektyn) co czyni je pokarmem wspierającym jelito grube. Z punktu widzenia TCM działają także korzystnie na artretyzm. Surowe działają oczyszczająco na zęby, natomiast gryzienie ich wpływa masująco na dziąsła, co przeciwdziała stanom zapalnym jamy ustnej.
Jabłka zwiększają ilość płynów ustrojowych, usuwają nadmiar gorąca latem, łagodzą drażliwość, niepokój. Zaostrzają apetyt, usuwają pragnienie, eliminują biegunkę oraz wzdęcia (te z przejedzenia).
Można je spożywać pod każdą postacią.
Przeciwskazane są w przypadku alergii. Namiar ich może wywoływać ucisk w okolicach żołądka.
czytaj podobne: