Lecznicze właściwości pożywienia – JABŁKO

Lecznicze właściwości pożywienia

JABŁKA

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych i uniwersalnych owoców na świecie. Choć często niedoceniane ze względu na swoją dostępność, są prawdziwym skarbem dla zdrowia – zarówno z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jak i współczesnej dietetyki.

Jabłko w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM)

  • Smak: słodki
  • Natura termiczna: ochładzająca
  • Kanały wnikania: Serce, Płuca, Żołądek

Główne właściwości:

  1. Nawilżają i wspierają Jin Ye – zwiększają ilość płynów ustrojowych, co jest pomocne przy suchym kaszlu, suchości skóry, pragnieniu i suchości w ustach.
  2. Usuwają Gorąco, zwłaszcza w porze letniej – dlatego idealnie sprawdzają się jako lekka, odświeżająca przekąska w upały.
  3. Tonizują Żołądek i Płuca – łagodzą nadmierny głód, wzmacniają Qi Żołądka, wspierają trawienie.
  4. Uspokajają emocje – łagodzą drażliwość, niepokój, napięcie – dlatego w TCM jabłka przypisywane są także działaniu harmonizującemu Serce.
  5. Eliminują biegunkę i wzdęcia, zwłaszcza te spowodowane przejedzeniem – pieczone jabłko z cynamonem to klasyczny środek domowy wspierający jelita.
  6. Wpływają korzystnie na artretyzm i bóle stawowe – ich lekko ochładzające działanie pomaga w przypadku stanów zapalnych z objawami Gorąca.
  7. Wspomagają higienę jamy ustnej – gryzienie jabłek działa masująco na dziąsła, oczyszczająco na zęby i odświeżająco na oddech.

Jabłko z punktu widzenia zachodniej dietetyki

Jabłko zawiera:

  • Witamina C – wspiera odporność, naczynia krwionośne i skórę,
  • Witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy,
  • Beta-karoten – prekursor witaminy A, działanie przeciwutleniające,
  • Pektyny – rozpuszczalny błonnik, który wspomaga florę jelitową i perystaltykę, wiąże metale ciężkie i toksyny, wspomagając detoksykację,
  • Kwercetyna – silny flawonoid przeciwzapalny i antynowotworowy (szczególnie w skórce), działa antyhistaminowo, może łagodzić reakcje alergiczne,
  • Wapń, magnez, żelazo, potas – wspierające układ kostny, krwionośny i mięśniowy.

Dodatkowo jabłka wykazują właściwości kardioprotekcyjne, hipoglikemiczne i przeciwnowotworowe – zwłaszcza w profilaktyce raka jelita grubego.

Jak spożywać jabłka?

Surowe: dla osób o silnym trawieniu – odświeżają i pobudzają perystaltykę jelit.
Pieczone/gotowane: przy osłabieniu Śledziony, wzdęciach, biegunkach – działają łagodząco i rozgrzewająco (zwłaszcza z dodatkiem cynamonu lub goździków).
Musy, kompoty, chipsy jabłkowe bez cukru – idealne dla dzieci, rekonwalescentów i seniorów.

Przeciwwskazania

  • Osoby z alergią na jabłka (np. przy alergii krzyżowej z pyłkami brzozy) powinny zachować ostrożność.
  • Nadmiar jabłek może powodować uczucie ciężkości w żołądku, zwłaszcza u osób z osłabionym trawieniem (typ zimnej Śledziony wg TCM).
  • Niewskazane na zimno w dużych ilościach w porze jesienno-zimowej – lepiej spożywać wtedy w wersji ciepłej.

Reasumując – Jabłka to nie tylko codzienna przekąska, ale też łagodny lek. Wspierają trawienie, odporność, oczyszczają organizm i pomagają w regulacji emocji. To doskonały wybór zarówno w profilaktyce, jak i w diecie regeneracyjnej. Według TCM szczególnie korzystnie wpływają na Serce, Płuca i Żołądek, zaś z punktu widzenia zachodniej nauki – są owocem o silnym działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – Kapusta

Lecznicze właściwości pożywienia – CZEREŚNIE

 

 

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to