Lecznicze właściwości pożywienia – GRYKA

Lecznicze właściwości pożywienia

GRYKA

choć często kojarzona główną z kaszą , to w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM) uznawana jest za roślinę o wielu leczniczych, właściwościach.

Charakterystyka energetyczna wg TCM

Z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej gryka posiada naturę termiczną neutralną i smak słodki oznacza to, że, może być spożywany przez większość osób, szczególnie w okresach przejściowych – tj. wiosną i jesienią – kiedy to szczególnie ważna jest stabilizacja i tonizacja energii życiowej Qi. Ogólnie – wzmacnia Śledzionę i rozrzedza śluz.

Działanie na układ pokarmowy i naczyniowy

Jednym z jej najcenniejszych składników jest rutyna – flawonoid, który wspiera naczynia krwionośne oraz włosowate , poprzez zmniejszanie ich przenikalności. Dzięki temu może być pomocna przy skłonnościach do żylaków, hemoroidów, pajączków naczyniowych, a także przy nadciśnieniu. Pomocna w przypadku zimnych stóp i dłoni. Rutyna jest też antidotum na promieniowanie rentgenowskie oraz inne formy promieniowania.

Gryka sprawdzi się także przy biegunkach typu bakteryjnego

Właściwości gryki po prażeniu

Interesującym aspektem gryki jest to, że po uprażeniu staje się pokarmem zasadowym, co wspomaga równowagę kwasowo-zasadową organizmu.  Po uprażeniu również bardziej osusza wilgoć i śluz.

Gryka można także stosować zewnętrzne. Okłady z papki z gryczanej można zastosować na skórę, wypryski, oparzenia lub trudno gojące się rany. Działa ściągająco i łagodząco.

Przeciwwskazania – kiedy należy zachować szczególną ostrożność

Mimo że działanie termiczne gryki jest neutralne, to jednak osoby z widocznymi oznakami Gorąca (wg TCM), powinny sięgać po nią niezbyt często, szczególnie w postaci prażonej. Natomiast osoby z obecnością tzw. wiatru, objawiającego się jako zawroty głowy, swędzące i przemieszczające się wysypki, skurcze, nadpobudliwość, czy niestabilność emocjonalna, powinny zrezygnować ze spożywania gryki, do czasu ustąpienia objawów, ponieważ można ona nasilać te objawy.

Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM

 

czytaj także:

Lecznicze właściwości pożywienia – JAGODY GOJI

Lecznicze właściwości pożywienia – Kapusta

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to