Lecznicze właściwości pożywienia – GRUSZKA
Gruszka to owoc o smaku słodkim oraz chłodnej termice; kanały wnikania: Płuca, Żołądek.
Gruszka w terapii pożywieniem stosowana jest kiedy w organizmie przeważa nadmiar gorąca z niedoborem płynów czyli powszechnie rozumiana suchość. Owoc ten pomaga tworzyć płyny ciała oraz nawilżać śluzówki, co czyni go remedium na suchy kaszel oraz suchości w jamie ustnej. Jest lekarstwem na ból gardła i problemy z przełykaniem. Ogólnie gruszka poprawia pracę Płuc i Jelita Grubego. Zawiera spore ilości błonnika, dlatego jest doskonałym produktem na zaparcia. Sprawnie usuwa toksyny z jelit. Chroni przed nowotworem jelita grubego, uchyłkami, syndromem jelita wrażliwego. Jest świetnym remedium także na nadmiar śluzu, co powoduje, że sprawdzi się także w kaszlu mokrym, ułatwiając odkrztuszanie.
Gruszkę należy jadać także przy nadmiernej nerwowości i pobudliwości. Ma właściwości zapobiegania degeneracji komórek ciała. Jest owocem, który rzadko wywołuje negatywne reakcje u niemowląt stąd jest często wprowadzana jako pierwszy owoc (po ugotowaniu oczywiście/ gruszka Williamsa). Przyspiesza regenerację mięśni. Ułatwia zasypianie. Zawiera spore ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminę C. Bogata jest w potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor.
Gruszkę spożywać można jako surowy owoc, gotowany (dla osób ze słabym układem pokarmowym) lub w postaci soku, który szczególnie korzystnie zadziała na podrażnione śluzówki, ochrypnięty głos, zanik głosu, suchy kaszel, zaparcia. Sok sprawdzi się także w objawach chorób, którym towarzyszy gorący śluz (żółty) tj. zapalenie zatok czy zapalnie oskrzeli.
Osoby z zimną konstytucją, z nagromadzeniem zimnej wilgoci, z osłabionym układem pokarmowym nie powinny jadać gruszek, szczególnie w postaci surowej.
Czytaj podobne: