Lecznicze właściwości pożywienia – CZEREŚNIE
Termika ciepła, smak słodki. Kanały wnikania: śledziona, żołądek.
Czereśnie to wyjątkowo smaczny owoc, o szczególnych zdolnościach leczniczych. Zawierają sporo beta-karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, potasu, żelaza.
Działanie wg TCM – uzupełnienie Qi i krwi. Odbudowują i nawilżają wątrobę i śledzionę. Usuwają zastoje krwi, rozpraszają zimno, wiatr. Usuwają wilgoć. Wskazane są w przypadku niedoboru Yin Żołądka, niedoboru Qi Śledziony, wyczerpania/ zmęczenia, braku apetytu, suchości skóry i jamy ustnej.
Wywar z czereśni będzie dobry na słabość i ból kolan, bioder, drętwienie kończyn.
Wino z czereśni natomiast (250g czereśni zalać 0,5 l brendy na kilka godzin, wypijać w małych porcjach) – sprawdzi się w bólach artretycznych w dolnej części ciała, reumatyzmie, dnie moczanowej, zapaleniu stawów.
Sok z czereśni jest dobrym tonikiem na niedobory w nerkach i wątrobie, zastojami połączonymi ze słabością mięśni, ścięgien, kości. Można pić go także na niedobory krwi, zawroty głowy, kłopoty z pamięcią, palpitacje serca, bezsenność, rozdrażnienie a także na anemię w ciąży.
Przeciwskazaniem jest alergia na te owoce oraz silne objawy gorąca.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Literatura: Terapia Pożywieniem, Joerg Kastner
Czytaj podobne: