Lecznicze właściwości pożywienia – CZEREŚNIE

czereśnie-ekodietetyk

Lecznicze właściwości pożywienia – CZEREŚNIE

Termika ciepła, smak słodki. Kanały wnikania: śledziona, żołądek.

Czereśnie to wyjątkowo smaczny owoc, o szczególnych zdolnościach leczniczych. Zawierają sporo beta-karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, potasu, żelaza.

Działanie wg TCM – uzupełnienie Qi i krwi. Odbudowują i nawilżają wątrobę i śledzionę. Usuwają zastoje krwi, rozpraszają zimno, wiatr. Usuwają wilgoć. Wskazane są w przypadku niedoboru Yin Żołądka, niedoboru Qi Śledziony, wyczerpania/ zmęczenia, braku apetytu, suchości skóry i jamy ustnej.

Wywar z czereśni będzie dobry na słabość i ból kolan, bioder, drętwienie kończyn.

Wino z czereśni natomiast (250g czereśni zalać 0,5 l brendy na kilka godzin, wypijać w małych porcjach) – sprawdzi się w  bólach artretycznych w dolnej części ciała, reumatyzmie, dnie moczanowej, zapaleniu stawów.

Sok z czereśni  jest dobrym tonikiem na niedobory w nerkach i wątrobie, zastojami połączonymi ze słabością mięśni, ścięgien, kości. Można pić go także na niedobory krwi, zawroty głowy, kłopoty z pamięcią, palpitacje serca, bezsenność, rozdrażnienie a także na anemię w ciąży.

Przeciwskazaniem jest alergia na te owoce oraz silne objawy gorąca.

 

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

Literatura: Terapia Pożywieniem, Joerg Kastner

Czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – SZPARAGI

Lecznicze właściwości pożywienia – Kapusta

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu