Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ

Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ

Natura termiczna – zimny, smak słodki, skórka wewnętrzna – słodka, zimna.

Kanały wnikania: Serce, Żołądek, Pęcherz Moczowy

Działanie: Jest bogatym źródłem witamin A, C, a także likopenu. Łagodzi objawy artretyzmu i astmy. Usuwa gorąco wywoływane letnim upałem, gasi pragnienie, uspokaja, leczy kaca, nawadnia organizm, uzupełnia elektrolity. Owoc ten zwalcza stany podgorączkowe, wywołane upałem. Pomaga również na zaczerwienienia skóry, wywołane z gorąca. Ma działanie diuretyczne. Jest to owoc pomocny w leczeniu erekcji, zmniejsza ryzyko raka prostaty.

Skórka wewnętrzna natomiast jest doskonałym remedium na opryszczkę, owrzodzenia jamy ustnej, zapalenia gardła, uczucie suchości oraz palenia przełyku. W Chinach często mieli się taką skórkę i w takiej postaci używa do łagodzenia zapaleń jamy ustnej.

Wskazania: Gorąco Serca, gorąco Żołądka, utrudnione wydalanie moczu, stany zapalne Pęcherza Moczowego.

Przeciwskazania: osoby wychłodzone oraz z zimną wilgocią nie powinny spożywać go w nadmiarze.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

 

Czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – DAKTYLE DA ZAO

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu