Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ
Natura termiczna – zimny, smak słodki, skórka wewnętrzna – słodka, zimna.
Kanały wnikania: Serce, Żołądek, Pęcherz Moczowy
Działanie: Jest bogatym źródłem witamin A, C, a także likopenu. Łagodzi objawy artretyzmu i astmy. Usuwa gorąco wywoływane letnim upałem, gasi pragnienie, uspokaja, leczy kaca, nawadnia organizm, uzupełnia elektrolity. Owoc ten zwalcza stany podgorączkowe, wywołane upałem. Pomaga również na zaczerwienienia skóry, wywołane z gorąca. Ma działanie diuretyczne. Jest to owoc pomocny w leczeniu erekcji, zmniejsza ryzyko raka prostaty.
Skórka wewnętrzna natomiast jest doskonałym remedium na opryszczkę, owrzodzenia jamy ustnej, zapalenia gardła, uczucie suchości oraz palenia przełyku. W Chinach często mieli się taką skórkę i w takiej postaci używa do łagodzenia zapaleń jamy ustnej.
Wskazania: Gorąco Serca, gorąco Żołądka, utrudnione wydalanie moczu, stany zapalne Pęcherza Moczowego.
Przeciwskazania: osoby wychłodzone oraz z zimną wilgocią nie powinny spożywać go w nadmiarze.
Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM
Czytaj podobne: