Lecznicze właściwości awokado

Lecznicze właściwości pożywienia – awokado

Awokado to owoc (choć kulinarnie traktowany jako warzywo), który zyskuje ogromną popularność na całym świecie. Doceniany za kremową konsystencję, delikatny smak i niesamowicie bogaty profil odżywczy. W medycynie zachodniej uznawany jest za jedno z tzw. superfoods, natomiast w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM) przypisuje mu się działanie wspierające Yin.

 Składniki odżywcze tego owocu to min.:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy),
  • potas (więcej niż w bananach!),
  • witaminy: C, E, K1, B5, B6, kwas foliowy,
  • fitosterole,
  • luteina i zeaksantyna (dla wzroku),
  • błonnik (ok. 7 g w połowie owocu!).

Właściwości prozdrowotne awokado:

  1. Wspiera zdrowie serca:
    Obniża poziom cholesterolu LDL, podnosi HDL, reguluje ciśnienie krwi. Idealny przy dietach przeciwmiażdżycowych.
  2. Stabilizuje poziom cukru:
    Tłuszcze + błonnik = niski indeks glikemiczny. Polecany w insulinooporności i cukrzycy typu 2.
  3. Wspiera układ nerwowy i nastrój:
    Bogaty w witaminy z grupy B i zdrowe tłuszcze niezbędne dla mózgu.
  4. Pomaga w detoksykacji i pracy jelit:
    Błonnik + zdrowe kwasy tłuszczowe poprawiają perystaltykę i florę jelitową.
  5. Chroni wzrok:
    Luteina i zeaksantyna wspierają siatkówkę i przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej.

 

Awokado jest także wykorzystywane w medycynie chińskiej. Wg TCM Awokado ma:

  • Smak: słodki,
  • Termika: lekko zimna,
  • Wpływ na narządy/ kanały wnikania: Żołądek, Płuca, Jelita Grube,
  • Działanie: nawilża Yin Żołądka i Jelit, tonizuje Płuca, wzmacnia Qi Żołądka.

 Działanie energetyczne:

  • Odżywia Yin, zwłaszcza Płuc i Żołądka,
  • Nawilża suchość, szczególnie w obrębie płuc, jelit i skóry,
  • Tonizuje Krew i uzupełnia niedobory,
  • Wspomaga produkcję Płynów ciała (Jin Ye),
  • Tonizuje Śledzionę i wzmacnia Qi (w umiarkowanych ilościach),
  • Wspiera Wątrobę – dzięki zdrowym tłuszczom łagodzi zastoje.

Zastosowanie terapeutyczne (TCM):

  • Suchy kaszel, sucha skóra, zaparcia – jako pokarm nawilżający
  • Niedobory Yin (Płuca, Żołądek, Nerki) – np. w wyniszczeniu, suchości gardła, nocnych potach,
  • Zmęczenie, osłabienie, po gorączce  – jako pokarm odżywczy,
  • Stany zapalne przewodu pokarmowego – jako produkt łagodzący i chłodzący,
  • w trakcie menopauzy –  uczucie suchości, rozdrażnienia i uderzeniami gorąca.

Uwaga:

  • Przy skłonności do Wilgoci i Śluzu (np. mokry kaszel, obrzęki, biegunki) stosuj z umiarem lub czasowo zrezygnuj z  jedzenia tego owocu.
  • Awokado jest niepolecane w nadmiarze u osób z wyraźnym obrazem niedoboru Yang Śledziony (zimno) i osłabionym trawieniem (luźne stolce, wzdęcia po tłuszczu).
  • Nie powinno się łączyć z dużą ilością surowizny, szczególnie w zimnych porach roku – może osłabić Yang.

 

Warto wspomnieć również o pestce awokado, która również ma działanie terapeutyczne.

Natura termiczna pestki: neutralna do lekko ogrzewającej, a smak: gorzki i cierpki.

Działanie energetyczne:

  • Porusza Zastój Krwi,
  • Rozprasza Zastój Qi,
  • Usuwa Wilgoć i Śluz,
  • Wzmacnia Śledzionę i Jelita,
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Zastosowanie terapeutyczne (TCM):

  • bóle brzucha, zastoje w jamie brzusznej (np. po posiłkach)
  • biegunki, kolki, wzdęcia
  • problemy stawowe i bóle – jako wsparcie w rozpraszaniu Zastoju Krwi
  • w medycynie ludowej używana też na pasożyty jelitowe i infekcje przewodu pokarmowego

Uwaga:

  • Pestka awokado jest bardzo twarda – wymaga obróbki: suszenia po czym mielenia lub gotowania.
  • Spożycie w większych ilościach może być drażniące dla żołądka i działać zbyt poruszająco, dlatego należy stosować ją z umiarem (nie zaleca się więcej niż ¼ łyżeczki dziennie).
  • W TCM traktowana bardziej jako leczniczy składnik niż regularny pokarm – podobnie jak niektóre nasiona i korzenie.
  • Nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży (ze względu na działanie poruszające Krew).

 

 Jak można ją wykorzystać?

  • Napary i odwary z rozdrobnionej pestki (np. gotowanie 10–15 minut)
  • Suszona, starta na proszek – w niewielkich ilościach dodawana do zup lub smoothie (np. ¼ łyżeczki)
  • Kiszenie lub fermentacja – rzadziej stosowane, ale zwiększają przyswajalność

 

Podsumowanie:

Awokado to wszechstronny owoc wspierający zdrowie serca, jelit i układu nerwowego. W TCM pomaga nawilżać i odbudowywać Yin, szczególnie przy suchościach i wyczerpaniu. Stosowane z umiarem może stanowić cenny element diety regeneracyjnej, antyzapalnej i przeciwstarzeniowej.

 

Monika Dziemidowicz

dietetyk, dietoterapeuta TCM

czytaj podobne:

Lecznicze właściwości pożywienia – ARBUZ

Lecznicze właściwości pożywienia – DAKTYLE DA ZAO

 

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to