Kolory pożywienia

Kolory pożywienia

We wcześniejszych artykułach, mogliście poczytać o Pięciu Smakach pożywiania, Pięciu Narządach głównych, Pięciu Konstytucjach, jednak uświadomiłam sobie, że jeszcze nie było o jednej z bardzo podstawowych rzeczy w odżywaniu według Medycyny Chińskiej, a właściwie o Pięciu Kolorach Pożywienia: żółtym, białym, czarnym, zielonym i czerwonym. Według TCM każdy z kolorów przypisany jest do odpowiedniego systemu narządów – czerwony do Serca (Jelita Cienkiego, Umysłu) , żółty/pomarańczowy do Śledziony (Żołądka), biały do Płuc (Jelita Grubego, Skóry), czarny do Nerek (p. Moczowego) a zielony do Wątroby (P. Żółciowego). I tak:

  1. Czerwony kolor pożywiania

przypisany do Serca: to produkty  min. takie jak: czerwona papryka, czerwony amarantus, głóg, jagody goji, czereśnie , arbuz, czerwone daktyle, persymona, truskawki, wiśnie, batat, czerwona fasola, czerwone wino, czerwone winogrona, buraki, etc.

Wg systemu TCM czerwone pokarmy pomagają zwiększyć żywotność komórek, poprawiają zdolności obronne organizmu, wpływają na krążenie krwi i zapobiegają zastojom jej zastojom. Zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy. Większość produktów czerwonych ma duże ilości żelaza, stąd jest to żywność odpowiednia dla osób z niedoborami krwi, anemią, po menstruacji, po porodzie, osłabionych, z problamami kardiologicznymi etc. Czerwone pokarmy równoważą emocje radości i smutku.

  1. Żółty/pomarańczowy kolor pożywienia

przypisany do Śledziony-Trzustki –  to większość kasz, ziemniaki, owies, orzeszki ziemne, dynia, marchew, ananas, banan, papaja, miód, pomarańcza, kabaczek, etc.

Żółte pokarmy chronią śluzówkę żołądka, przewodu pokarmowego skutecznie je odbudowując. Wspierają wchłanianie składników pokarmowych, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wzmacniają mięśnie, ścięgna. Na poziomie emocjonalnym regulują nadmiar myślenia, rozważań i analizowania. Pomagają w „byciu tu i teraz”.

  1. Biały kolor pożywienia

przypisany jest do Płuc i wiąże się z produktami min. takimi jak: ryż, pochrzyn, nasiona lotosu, gruszka, migdały, mąka migdałowa, pędy bambusa, mleko, tofu, mleko sojowe, korzeń lotosu, białko jaja, kokos, biała rzodkiew, biała rzepa, kalafior, cukier, cebulki lilii, biały sezam, białe grzyby, nabiał, cebula, chrzan, etc.

Białe jedzenie wzmacnia system narządów metalu czyli Płuca, Jelito Grube i Skóra. Wzmacnia też wzrok, sprzyja stabilizacji emocjonalnej, wspiera odporność organizmu. Ostre białe pokarmy zapobiegają gromadzeniu śluzu, natomiast białe produkty o łagodnym słodkim smaku – wspierają odbudowę śluzówek układu oddechowego. Na poziomie emocjonalnym – przeciwdziałają nadmiarowemu martwieniu się i jesiennej melancholii.

  1. Czarny kolor pożywienia

przypisany do Nerek – to produkty takie jak: czarny ryż, czarna fasola, czarna soczewica, czarny sezam, czarne grzyby, wodorosty, czarne daktyle, czarna morwa, ciemna śliwka, fermentowana soja, sos sojowy, brązowe wodorosty., etc.

Czarna żywność jest bogata w aminokwasy i minerały wspierające system Nerek. Żywność ta szczególnie odżywia krew, Esencję, nawilża, a także działa przeciwstarzeniowo. Czarne pożywienie często zwane jest „jedzeniem przedłużającym życie”. Czarne pokarmy są doskonałe dla osób, którym towarzyszy stres, strach, fobie.

  1. Zielony kolor pożywiania

Przypisany do systemu narządów Wątroby i są to produkty min. takie jak:  szpinak, kapusta, brokuł, przepękla, seler naciowy, natka pietruszki, koper, natka kolendry, groszek, szparagi, kiwi, melon, etc.

Zielone pożywienie, w większości przypadków, bogate jest w witaminę C, co oznacza, że jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym zwiększyć odporność organizmu. Zawiera duże ilości chlorofilu. Wspiera Wątrobę ale też wzrok. Mocno wzmacnia system nerwowy, sprzyja wydalaniu toksyn, nawilża skórę, poprawia strawność pokarmów. Przeciwdziała nadciśnieniu, zastojom energii Qi.  Działa korzystnie przy skurczach mięśni, wspiera ścięgna, pomaga odbudować krew. Na poziomie emocjonalnym – zielone jedzenie jest szczególnie korzystne dla nerwusów, zazdrośników, niecierpliwców, frustratów, osób szybko nudzących się nowymi wyzwaniami i projektami.

Z kolorami pożywienia wg TCM jest podobnie jak ze wszystkim – jeden kolor będzie wzmacniał dany narząd do którego przynależy, ale też następny w cyklu odżywczym/ wzmacniającym np. Wątroba – kolor zielony jest matką dla Serca-kolor czerwony. Zatem dla Serca oprócz żywności koloru czerwonego będzie wzmacniające także pożywienie zielone. Oczywiście ta sama żywność na inny narząd może działać hamująco w cyklu kontrolnym / hamującym – np. kolor Zielony (Wątroba) będzie hamował działanie Śledziony – Żołądka, co może objawiać się chociażby niestrawnością po wypiciu dużej ilości zielonych koktajli.

Oczywiście nie należy się bać jadać kolorowo. Należy pamiętać o sezonowości, zdrowym umiarze oraz własnych słabych i mocnych narządach.

 

Monika Dziemidowicz – dietetyk, dietoterapeuta TCM

czytaj także:

SMAKI POŻYWIENIA

Dieta a emocje – Wibracje na talerzu

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu