Jak obniżyć ciśnienie krwi z pomocą diety?
Problem z wysokim ciśnieniem ma coraz więcej osób. Ten występuje szczególnie często w krajach wysoko rozwiniętych, głównie u osób dorosłych. Nadciśnienie tętnicze (dzieli się na: wtórne i samoistne) to dolegliwość, która zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nerek, sercowo-naczyniowych (niewydolność serca, dusznica, wylew) czy retinopatii. Ciśnienie krwi obniżymy między innymi z pomocą zbilansowanej i dobrze ułożonej diety.
Dobrze opracowany jadłospis a dieta
Dieta nie tylko leczy nadciśnienie tętnicze, ale i zapobiega jego powstaniu. Bardzo ważne jest to, aby z jedzenia, które spożywamy wyeliminować produkty i składniki szkodliwe dla zdrowia. Korzystne okaże się przede wszystkim zmniejszenie ilości spożywanego alkoholu, a także zaprzestanie palenia papierosów. Przy tym, nie mniej ważna jest regularna aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności. Jeśli zależy nam na obniżeniu ciśnienia krwi, powinniśmy postawić na wplecenie do diety dużej ilości warzyw, owoców oraz produktów zbożowych. Co jeszcze?
Należy zwrócić uwagę na:
- zmniejszenie spożycia soli do dawki 5 g dziennie (do przyprawiania potraw można zastosować wyraziste w smaku warzywa, suszone i świeże zioła, szczególnie estragon zwiększa odczucie smaku słonego);
- unikanie produktów przetworzonych (jak: solone przekąski, kostki rosołowe, produkty konserwowe, gotowe dania ze stabilizatorami i konserwantami oraz ogólnie żywność wysokoprzetworzona);
- rodzaj pieczywa, jakie spożywamy (polecane jest gruboziarniste lub pełnoziarniste, niskosodowe);
- masę ciała (nadwaga lub otyłość wiążą się zwykle z równoległym występowaniem nadciśnienia tętniczego – serce zmuszone jest do cięższej pracy, która pozwoli mu rozprowadzić krew po organizmie);
- włączenie do diety większej ilości potasu (owoce i warzywa, które są bogate w potas to: banany, kiwi, grejpfruty, awokado, pomidory, buraki, szpinak, cukinia, seler, szparagi i inne); ten pierwiastek pomaga w regulacji ciśnienia krwi oraz przyspiesza wydalanie wody i soli z organizmu;
- regularne spożywanie kasz, ryżu pełnoziarnistego, chudego sera, jajek, soków z warzyw, gotowanych ryb, mięsa drobiowego;
- ograniczenie jedzenia typu fast food;
- picie większej ilości wody;
- zioła (jemioła, kwiat chryzantemy, liście oliwne oraz głóg charakteryzują się działaniem, które obniża ciśnienie krwi);
- ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych (jak: tłuste sery, smalec, słonina, boczek, masło i inne);
- zwiększenie spożycia witaminy C (jej niedobór może spowodować zwężenie naczyń krwionośnych);
- wdrożenie opisanych punktów do naszej codzienności.
Jeśli nie jesteś do końca pewien, jak ułożyć dietę, która obniży ciśnienie krwi, to warto zdecydować się na konsultacje dietetyczne. W ich skład wchodzi między innymi: wywiad żywieniowy i zdrowotny, analiza składu ciała (pomiary dotyczą wagi, masy mięśniowej, tkanki tłuszczowej, ilości wody w organizmie oraz poszczególnych części ciała). Współcześnie, usługi dietetyczne są coraz częściej dostępne w trybie online. To właśnie konsultacje u dietetyka wykażą, jaki rodzaj diety będzie dla nas najbardziej odpowiedni.
Niskosodowa dieta kluczem w walce z wysokim ciśnieniem
Obniżenie ciśnienia krwi wiąże się ze zmianami w naszym życiu codziennym. Profesjonalnie rozpisana i sensowna dieta pomoże nam nie tylko w leczeniu zbyt wysokiego ciśnienia, ale i w jego prewencji. Co więcej, włączając do codziennej rutyny aktywność fizyczną, wpłyniemy pozytywnie zarówno na nasz stan fizyczny, jak i psychiczny (zmniejszenie poziomu stresu, rozluźnienie).
Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM