Problem z wysokim ciśnieniem ma coraz więcej osób. Ten występuje szczególnie często w krajach wysoko rozwiniętych, głównie u osób dorosłych. Nadciśnienie tętnicze (dzieli się na: wtórne i samoistne) to dolegliwość, która zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nerek, sercowo-naczyniowych (niewydolność serca, dusznica, wylew) czy retinopatii. Ciśnienie krwi obniżymy między innymi z pomocą zbilansowanej i dobrze ułożonej diety. Jak to zrobić?
Dieta nie tylko leczy nadciśnienie tętnicze, ale i zapobiega jego powstaniu. Bardzo ważne jest to, aby z jedzenia, które spożywamy wyeliminować produkty i składniki szkodliwe dla zdrowia. Korzystne okaże się przede wszystkim zmniejszenie ilości spożywanego alkoholu, a także zaprzestanie palenia papierosów. Przy tym, nie mniej ważna jest regularna aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności. Jeśli zależy nam na obniżeniu ciśnienia krwi, powinniśmy postawić na wplecenie do diety dużej ilości warzyw, owoców oraz produktów zbożowych. Co jeszcze?
Należy zwrócić uwagę na:
Jeśli nie jesteśmy do końca pewni, jak ułożyć dietę, która obniży ciśnienie krwi w naszym organizmie, a jednocześnie będzie dla niego zdrowa, to warto zdecydować się na konsultacje dietetyczne. W ich skład wchodzi między innymi: wywiad żywieniowy i zdrowotny, analiza składu ciała (pomiary dotyczą wagi, masy mięśniowej, tkanki tłuszczowej, ilości wody w organizmie oraz poszczególnych części ciała). Współcześnie, usługi dietetyczne są coraz częściej dostępne w trybie online. To właśnie konsultacje u dietetyka wykażą, jaki rodzaj diety będzie dla nas najbardziej odpowiedni.
Obniżenie ciśnienia krwi wiąże się ze zmianami w naszym życiu codziennym. Profesjonalnie rozpisana i sensowna dieta pomoże nam nie tylko w leczeniu zbyt wysokiego ciśnienia, ale i w jego prewencji. Co więcej, włączając do codziennej rutyny aktywność fizyczną, wpłyniemy pozytywnie zarówno na nasz stan fizyczny, jak i psychiczny (zmniejszenie poziomu stresu, rozluźnienie).
ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola