Dlaczego należy unikać soli i czym ją zastępować?

unikanie soli

Dlaczego należy unikać soli i czym ją zastępować?

Twierdzenie, że sól jest niezdrowa, rozmija się nieco z prawdą. Sól, czyli chlorek sodu jest wręcz niezbędny organizmowi do przeprowadzania wielu ważnych procesów, jednak tylko w umiarkowanych ilościach. WHO zaleca spożycie do 5 g dziennie, podczas gdy przeciętny człowiek spożywa od 6 do 12 g dziennie. Dieta współczesnego człowieka obfituje w sól, przyzwyczailiśmy się do smaku słonych chipsów i paluszków, których nie jedli w ogóle nasi przodkowie. Dlaczego powinniśmy zmienić przyzwyczajenia i jak zastąpić smak soli innymi składnikami? Oto kilka faktów na temat soli i słonego smaku.

Sód obecny w soli jest cennym pierwiastkiem, ponieważ bierze udział w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Jest on konieczny do zachowania prawidłowego nawodnienia wszystkich organów, jego niedobór prowadzi zatem do odwodnienia i zaburzenia pracy wielu układów, szczególnie układu krążenia i układu nerwowego. Z kolei nadmiar sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie, wzrost ciśnienia tętniczego, obrzęki, cellulit wodny, a w dalszej perspektywie także choroby nerek, nowotwory, osteoporozę, cukrzycę typu II, udary i inne. Niedobór chloru prowadzi do zasadowicy metabolicznej, nadmiar – do kwasicy, jednak takie sytuacje zdarzają się rzadziej niż zaburzenia związane z niewłaściwym poziomem sodu.

Sól znajduje się w wielu produktach żywnościowych naturalnie, więc nie musisz obawiać się o jej niedobór. Nadmiar soli w organizmie powoduje zbyt częste spożycie jedzenia typu fast food, słonych przekąsek typu chipsy, dania instant, orzeszki i paluszki. Trzeba też pamiętać, że sól jest dodawana do wielu produktów takich jak wędliny, pieczywo, sery, kiszonki, konserwy nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też właściwości konserwujące. Poza tym sód dostarczany jest często dodatkowo w postaci innych związków, na przykład glutaminianu sodu, który często można spotkać w przetworzonej żywności, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów świeżych.

Jeśli uwielbiasz słony smak

Jeśli trudno jest ci ograniczyć stosowanie soli, warto wzbogacić dietę w inne rodzaje soli, które oprócz sodu mają w swoim składzie inne cenne składniki. W wyborze właściwego produktu i ułożeniu diety najlepiej pomoże Ci doświadczony dietetyk. Sól morska bogata jest w magnez, wapń oraz cenny jod. Sól różowa himalajska swój kolor zawdzięcza zawartości żelaza. Sól czerwona pochodząca z Hawajów bogata jest w żelazo, jednak odmiana australijska swoją barwę zawdzięcza karotenoidom. Sól czarna to sól z domieszką węgla aktywowanego. Coraz częściej w sklepach można spotkać także sól kuchenną z domieszką chlorku potasu, który m.in. obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na mięśnie i nerki. Chlorek sodu należy jednak stosować ostrożnie i w małych ilościach.

Jeśli uważasz, że potrawy bez soli lub z mniejszą ilością niż dotychczas stosowałeś, nie mają smaku, spróbuj dodać do nich ziół wzmacniających smak takich jak bazylia, oregano, estragon, kolendra czy mięta. Jeśli lubisz pikantne dania, dodawaj niewielkie ilości pieprzu czy imbiru.

 

Monika Dziemidowicz,  dietetyk, dietoterapeuta TCM

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to