Dieta w stanach zapalnych jelit (SIBO, IBS)
W ostatnich latach coraz więcej osób zmaga się z problemami trawiennymi. Zespół jelita drażliwego (IBS), zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) czy nieswoiste zapalne choroby jelit (NZJ) to schorzenia, których częstotliwość występowania stale rośnie. Choć każda z tych chorób ma inną specyfikę, łączy je zaburzona mikroflora jelitowa.
Mikroflora jelitowa – Twój sprzymierzeniec w zdrowiu
Mikroflora jelitowa to nic innego jak zbiór mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym. Jest ich bardzo dużo, średnio około 2 kg u zdrowego dorosłego człowieka. Jest dla nas bardzo ważna i pełni szereg istotnych funkcji w organizmie. Od jej jakości i różnorodności zależy nie tylko nasze trawienie, ale również odporność, nastrój („jelita to Twój drugi mózg”), metabolizm, a nawet stan skóry (z punktu widzenia TCM – Jelito Grube, Skóra, Płuca – to jeden element, więc poniekąd jest to oczywiste), czy zdolność do regeneracji. Co ciekawe kształtuje się ona już we wczesnym dzieciństwie i jest indywidualna dla każdego człowieka tak jak odcisk palca. Jej skład zależy wielu czynników min.: od rodzaju porodu (naturalny vs cesarka), karmienia (pierś vs mleko modyfikowane), a także diety, chorób czy nawet stresu w dorosłym życiu. Natomiast funkcje jakie spełnia są szersze niż nam się wydaje, a są to min:
- Produkcja witaminy, m.in. K, B12, B1, B6 i kwasu foliowego,
- Wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które regenerują śluzówkę jelita,
- Neutralizacja toksyn, azotanów i metali ciężkich,
- Wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego (70–80% limfocytów znajduje się w jelitach!),
- Ułatwianie wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza.
- Ochrona przed infekcjami, biegunkami, grzybicami i zatruciami pokarmowymi.
Często jednak mamy problemy z zaburzeniami mikrobioty, które nie muszą objawiać się wyłącznie dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Mogą wpływać na cały organizm, a nawet nasz nastrój ( poprzez oś jelita–mózg).
Typowe objawy osłabionej mikroflory jelitowej, to:
- zmieniony rytm wypróżnień (biegunki, zaparcia)
- częste infekcje jelitowe
- nadmierne wzdęcia i produkcja gazów
- nietolerancje pokarmowe
- bóle brzucha, nudności
- objawy pozajelitowe: zmęczenie, mgła mózgowa, depresja, trądzik, egzema.
Dlatego tak ważne jest utrzymywanie flory bakteryjnej w dobrej kondycji, oczywiście za sprawą odpowiednich modyfikacji w diecie.
Czynniki sprzyjające równowadze mikrobiomu:
- dieta bogata w błonnik (warzywa, rośliny strączkowe, pełne ziarna),
- kiszonki, fermentowane produkty (np. kapusta kiszona, kimchi, tempeh, kefir, i inne fermentowane napoje),
- produkty prebiotyczne (cykoria, cebula, por, czosnek, topinambur),
- unikanie nadmiaru cukrów prostych i sztucznych słodzików,
- okresowe posty lub długie przerwy pomiędzy posiłkami (np. 12–14 h bez jedzenia na noc) – co oznacza wczesne kolacje lub jej brak.
IBS – Zespół jelita drażliwego
To przewlekłe, czynnościowe zaburzenie pracy jelit, dotykające nawet 10–15% populacji. IBS nie niszczy jelit, ale może znacznie obniżać jakość życia. Mamy kilka rodzajów/ czy też podtypów IBS – zaparciowy (C), biegunkowy (D), mieszany (M), niesklasyfikowany (U).
Przyczyny:
- zaburzenia osi jelito–mózg,
- przewlekły stres,
- nadwrażliwość trzewna,
- nieprawidłowa dieta,
- zaburzona motoryka jelit,
- dysbioza jelitowa.
Holistyczne podejście do leczenia IBS
Jak zwykle, aby sobie pomóc trzeba działać na wielu płaszczyznach. Dieta eliminacyjna (np. low-FODMAP, eliminacja glutenu, laktozy, cukru), regularność posiłków, może w początkowej fazie leczenia przynieść ulgę, ale nie zawsze przyniesie trwałe efekty. Warto połączyć to z aktywnością fizyczną, technikami oddechowymi, medytacją, jogą, czy też psychoterapią. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że warto wesprzeć się dietą i terapiami opartymi o medycynę chińską.
A czym jest SIBO?
SIBO, czyli przerost bakterii w jelicie cienkim, prowadzi do fermentacji w miejscu, gdzie nie powinna ona występować. Efektem są gazy, bóle i zaburzenia wchłaniania. Diagnozuje się to schorzenie za pomocą testów wodorowo-metanowych z laktulozą lub glukozą.
SIBO może prowadzić do:
- niedoboru witamin z grupy B, A, D, E
- anemii
- uszkodzenia kosmków jelitowych
- nietolerancji histaminy, glutenu, laktozy
Dieta low-FODMAP – pomocna w IBS i SIBO
To jedna z najlepiej przebadanych diet dla osób z IBS. Składa się z trzech etapów:
- Eliminacja: usunięcie produktów o wysokiej zawartości FODMAP (2–6 tygodni)
- Reintrodukcja: stopniowe testowanie produktów (6–8 tygodni)
- Personalizacja: dopasowanie diety na stałe do tolerancji.
Uważam jednak, że w każdym z tych etapów powinno się wziąć pod uwagę również zalecenia medycyny chińskiej. Chociażby dodanie większej ilości potraw gotowanych, lub w niektórych przypadkach wszystkie, mogłoby wspomóc i przyspieszyć proces zdrowienia. Ponieważ z punkt widzenia TCM w tym zakresie jest trochę inny.
Podejście Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM)
Wg TCM, przewlekłe problemy jelitowe są często związane z:
- niedoborem Qi Śledziony – skutkującym wytwarzaniem wilgoci i śluzu
- zastojem Qi Wątroby, który wpływa na perystaltykę jelit i może nasilać objawy IBS
- niedoborem Yang Nerek i Śledziony – co może prowadzić do biegunek i wyziębienia
- zimną wilgocią w Jelicie Grubym i/lub w Jelicie Cienkim
- gorącą wilgocią w Jelicie Grubym i/lub w Jelicie Cienkim
TCM zaleca zmiany w diecie, w zależności od powyższego syndromu, jednak w większości przypadku sprawdza się dieta oparta o:
- ciepłe, gotowane posiłki (zupy, kleiki ryżowe)
- unikanie surowizny i zimnych napojów
- unikanie kwaśnych i zimnych pokarmów
- unikanie produktów mrożonych
- picie herbat ziołowych (np. anyż, koper włoski, imbir)
- redukcję stresu i emocjonalnego napięcia
- wspieranie pokarmami dobranymi indywidualnie do potrzeb danej osoby.
„Z wdzięcznością oddycham. Z lekkością odpuszczam to, co już mi nie służy.”- więcej o emocjach przypianych
Zatem jak dbać o jelita na co dzień?
✔ Jedz regularnie, bez pośpiechu
✔ Wybieraj produkty bogate w błonnik i fermentowane (uwaga: w przypadku istniejących już schorzeń mogą nasilać problem)
✔ Ogranicz przetworzoną żywność i cukier
✔ Znajdź czas na relaks, sen i odpoczynek
✔ Dbaj o swoją mikrobiotę tak, jak o najpiękniejszy ogród :-).
„Z wdzięcznością oddycham. Z lekkością odpuszczam to, co już mi nie służy.”- więcej o emocjach przypisanych do elementu Metalu, przeczytasz w artykule:
Monika Dziemidowicz
dietetyk, dietoterapeuta TCM, psychodietetyk
Czytaj podobne: