Dieta w osteoporozie – cz. II

dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

Cz. II

Niedobory wapnia są nie tylko częstym problemem u kobiet w wieku menopauzalnym, ale często spotyka się je także u ludzi młodych. Niedobór wapnia i innych minerałów powoduje u nich przypadłości charakterystyczne dla osób starszych (tj. zapalenia stawów, problemy z uzębieniem, choroby serca). Natomiast kiedy w diecie nie brakuje wapnia, magnezu i innych składników, problemy te nie występują. Jeżeli jednak pomimo dobrej diety występują niedobory wapnia, może okazać się, że zbyt mało jest w diecie innego pierwiastka, a mianowicie krzemu. Krzem obecny w błonniku roślinnym jest konieczny do wykorzystania wapnia i wzmacniania kości. Trzeba również zaznaczyć, że krzem jest składnikiem wszystkich tkanek łącznych w ciele, dlatego jest bardzo ważny dla utrzymania zdrowego organizmu jak tez do jego regeneracji i odbudowy.

Krzem w znacznych ilościach znajdziemy przede wszystkim w nieprzetworzonych produktach roślinnych, w szczególności: we wszystkich gatunkach sałat, pasternaku, gryce, prosie, ryżu brązowym, owsie, mniszku lekarskim (liściach), truskawkach, selerze, ogórku (skórce), morelach i marchwi.

Można też wzbogacić dietę o mieszankę ziół, która to jest bardzo bogata w minerały. Wg P. Pitchforda mieszanka powinna zawierać:
  • 1 część skrzypu polnego,
  • 1 część wodorostów kombu lub sproszkowanego kelpu,
  • 1 część słomy owsianej i
  • 1/3 części stroiczki rozdętej.

Należy 30g mieszanki zalać 0,5l wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut, następnie pić po pół szklanki kilka razy w ciągu dnia. Po 3 tygodniach picia należy zrobić tygodniową przerwę. Najlepiej kurację tę zastosować zimą. Bardzo wartościową rośliną bogatą w krzem i inne minerały jest lucerna. Można sporządzać z niej herbatę lub spożywać kiełki.

 

Oprócz opisanych w artykule „Wapń czy tylko w mleku”, warto wspomnieć jeszcze o dwóch kwestach mających znaczenie w przypadku wchłaniania wapnia, a mianowicie wpływie smaku słodkiego oraz diecie wegetariańskiej;

  1. Okazuje się, że nadmiar smaku słodkiego, nie tylko cukru, ale także zdrowych zamienników cukru takich jak: syrop klonowy, syrop z agawy, syrop ryżowy, miód, nadmiar owoców suszonych czy też świeżych owoców – działa jako hamulec we wchłanianiu tego cennego składnika pokarmowego. Dlatego też nie popieram zamiany słodyczy na tzw. „zdrowe” batony i słodycze, ponieważ działanie tych drugich również jest niekorzystne dla organizmu. Choć może to trudne, ale najlepszym sposobem jest stopniowe odzwyczajanie się od cukru i jego zamienników. Jeżeli jednak nie udaje się to nam od razu, wówczas warto do diety włączyć pokarmy z dużą zawartością chlorofilu (takie jak młode skiełkowane trawy, chlorofil w płynie, dużo zielonych warzyw). Warto spożywać je tuż przed albo zaraz po spożyciu słodkich pokarmów. I nadal pracować nad eliminacją słodkich pokarmów z diety.
  2. Druga kwestia to dieta wegetariańska. Z obserwacji i badań wynika, że wegetarianie zwykle nie mają problemów z osteoporozą w porównaniu do osób jedzących mięso. Dzieje się tak między innymi dlatego, że:  1) podczas trawienia mięsa powstają kwasy, które muszą zostać zneutralizowane przez zasadowe składniki mineralne, między innymi wapń, 2) dieta mięsna przyczynia się do zwiększenia nawet czterokrotnego spożycia fosforu, w stosunku do wapnia, co mocno zakłóca wchłanianie tego drugiego, oraz 3) siarka występująca w dużych ilościach w mięsie również wpływa hamująco na wchłanianie wapnia.

 

Suplementacja wapniem oczywiście może być też czasowym rozwiązaniem, jednak łatwo jest doprowadzić w ten sposób do nadmiaru wapnia w organizmie, a ten z kolei może powodować utratę innych pierwiastków takich jak cynk, mangan czy żelazo. Natomiast przesadne spożywanie jednoczesne wapnia z witaminą D3 może doprowadzić do odkładania się wapniowych osadów w tkankach (szczególnie narażone są nerki). Jednak właściwe stosowanie suplementów wapniowych, dokładnie nie wiadomo w jaki sposób wzmacnia masę kostną, ale pewne jest, że chroni kości, poprzez oszczędzanie wapnia w organizmie.

 

Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM

Literatura:

  1. „Zdrowie kobiety – jak pielęgnować witalność i dobre samopoczucie we wszystkich okresach życia” dr Agnieszka Krzemińska
  2. „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchfod,
  3. „Nowoczesne zasady odżywiania” T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell

 

czytaj podobne:

Dieta na Nerki i ich emocje – zalecenia wg medycyny chińskiej

Lecznicze właściwości pożywienia – NABIAŁ

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to