Dieta w hipoglikemii

dieta w hipoglikemii

Dieta w hipoglikemii

Hipoglikemia to niski poziom cukru we krwi. Często rozwija się na podstawie tych samych błędów dietetycznych co cukrzyca, jednak zamiast niedoboru insuliny jest jej nadmiar. Jeżeli ta nadprodukcja insuliny trwa przez dłuższy czas, trzustka mocno przepracowuje się i traci zdolność wytwarzania odpowiedniej jakości insuliny, w wyniku czego może dojść do rozwoju cukrzycy.

Objawów hipoglikemii jest wiele i z punktu widzenia Medycyny Chińskiej objawy te mocno związane są niedoborami Yin, a mianowicie są to: bezsenność, poty, szybki puls, uderzenia gorąca, nadwrażliwość na hałas lub światło, dzwonienie lub szumy w uszach, napady gniewu, suche usta lub suchość w jamie ustnej, zawroty głowy, niezdolność koncentracji, rozdrażnienie, słabość nóg, problemy z potencją, uczucie trzepotania w klatce piersiowej. Poza tymi objawami mogą też wystąpić: bóle głowy, blada skóra, niskie ciśnienie krwi, łaknienie słodyczy, zaburzenia umysłowe, utrata apetytu lub nieustający apetyt, depresje, rozmazany wzrok,  zmęczenie, senność, ból oczu, zaburzona ocena sytuacji.

Hipoglikemia – niedocukrzenie, niski poziom cukru

Aby porazić sobie ze stanem hipoglikemii, oczywistym jest, że trzeba kontrolować wytwarzanie insuliny. Jednak jak to zrobić? Otóż: sprawdzoną metodą jest wyłączenie z diety produktów przetworzonych i rafinowanych tj. biała mąka, cukier, pozbawionych wszelkich wartości odżywczych, witamin i minerałów, które niezbędne są do kontrolowania wszelkich procesów metabolicznych w organizmie, a z punktu TCM będą odbudowywały Yin czyli krew, hormony i inne płyny organiczne.

Minerały służą do tzw. nawilżania, chłodzenia oraz min przekształcania cukrów w energię.

W hipoglikemii organizm niejako „okrada” własne tkanki z zasobów minerałów, które mają za zadanie wspierać organizm osłabiony stresem i złą dietą. Poza brakami minerałów u osób cierpiących na hipoglikemię obserwuje się również niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zalecenia żywieniowe w hipoglikemii

Często jako kurację stabilizującą poziom insuliny i cukru stosuje się dietę wysokobiałkową. Białko trawi się wolno, dzięki czemu powoli dostarczana jest energia a trzustka nie jest pobudzana do wyrzutu insuliny. Jednak dieta białkowa może powodować inne konsekwencje, min. zakwaszenie organizmu – a to znowu pociąga za sobą braki minerałów. Poza tym z punktu widzenia TCM zwiększenie ilości białka przy niedoborach Yin (z którymi osoby chore na hipoglikemię mają do czynienia) może niestet te niedobory powiększyć.

W zasadzie dietoterapia osób chorych na hipoglikemię jest bardzo podobna do osób chorych na cukrzycę.

Poniżej pokrótce podaję zalecenia dietetyczne dla osób z hipoglikemią:

  1. Do diety należy włączyć pokarmy chlorofilowe- młody skiełkowany jęczmień, młoda skiełkowana pszenica, spirulina, chlorella – jako naturalne suplementy mineralne.
  2. W diecie powinny się znajdować tylko węglowodany złożone (z niskim indeksem glikemicznym), które poprzez dużą obecność składników mineralnych opóźnione jest wydzielanie insuliny.
  3. Dieta powinna obfitować w strączki, które również spowalniają uwalnianie insuliny.
  4. Posiłki należy jeść małe ale też często nawet 6-7 razy dziennie.
  5. Należy stosować proste łączenia pokarmów, ale należy łączyć węglowodany z białkiem, ponieważ to spowolni uwalnianie insuliny (obniża indeks glikemiczny spożywanych weglowodanów).
  6. Dodatek zdrowych tłuszczy (awokado, oliwa, tłuste ryby, olej z wiesiołka, olej lniany) również spowoduje spowolnienie wydzielania insuliny.
  7. Należy zmniejszyć ilość soli.
  8. Należy jadać małe ilości owoców i tylko w całości.
  9. Nie wskazane są soki, nawet świeżo wyciskane.
  10. Nie wskazane są cytrusy – ponieważ bardzo szybko obniżają poziom cukru we krwi.
  11. W niewielkich ilościach dopuszczalne są słodziki takie jak: stewia, melasa, miód, słód jęczmienny.
  12. Należy wzbogacić dietę o wartościowe orzechy.
  13. Ponieważ maksimum energetyczne trzustki jest między godziną 9-11 rano radziłabym osobom z hipoglikemią, aby śniadania były białkowo-warzywne. O tej porze trzustka jest aktywna i możne wyprodukować jeszcze więcej insuliny.
  14. Aktywność fizyczna w przeciwieństwie do osób chorych na cukrzycę powinna być inna. W cukrzycy należy ćwiczyć dużo i intensywnie w hipoglikemii – spokojnie i relaksacyjnie, czyli aktywnośc tj.: joga czy spacery.

 

Monika Dziemidowicz,  dietetyk, dietoterapeuta TCM

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu