Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Dieta w hipoglikemii

aktualności

Hipoglikemia

Hipoglikemia to niski poziom cukru we krwi. Często rozwija się na podstawie tych samych błędów dietetycznych co cukrzyca , jednak zamiast niedoboru insuliny jest jej nadmiar. Jeżeli ta nadprodukcja insuliny trwa przez dłuższy czas, trzustka mocno przepracowuje się i traci zdolność wytwarzania odpowiedniej ilości lub odpowiedniej jakości insuliny, w wyniku czego może dojść do rozwoju cukrzycy.

Objawów hipoglikemii jest wiele i z punktu widzenia Medycyny Chińskiej objawy te mocno związane są niedoborami Yin, a mianowicie są to: bezsenność, poty, szybki puls, uderzenia gorąca, nadwrażliwość na hałas lub światło, dzwonienie lub szumy w uszach, napady gniewu, suche usta lub suchość w jamie ustnej, zawroty głowy, niezdolność koncentracji, rozdrażnienie, słabość nóg, problemy z potencją, uczucie trzepotania w klatce piersiowej. Poza tymi objawami mogą też wystąpić : bóle głowy, blada skóra, niskie ciśnienie krwi, łaknienie słodyczy, zaburzenia umysłowe, utrata apetytu lub nieustający apetyt, depresje, rozmazany wzrok,  zmęczenie, senność, ból oczu, zaburzona ocena sytuacji.

Hipoglikemia - niedocukrzenie, niski poziom cukru

Aby porazić sobie ze stanem hipoglikemii, oczywistym jest, że trzeba kontrolować wytwarzanie insuliny. Jednak jak to zrobić? Otóż: sprawdzoną metodą jest wyłączenie z diety produktów przetworzonych i rafinowanych tj. biała mąka, cukier, pozbawionych wszelkich wartości odżywczych, witamin i minerałów, które niezbędne są do kontrolowania wszelkich procesów metabolicznych w organizmie, a z punktu TMC będą odbudowywały Yin czyli krew, hormony i inne płyny organiczne. Minerały służą do tzw. nawilżania, chłodzenia oraz min przekształcania cukrów w energię.

W hipoglikemii organizm niejako „okrada” własne tkanki z zasobów minerałów, które mają za zadanie wspierać organizm osłabiony stresem i złą dietą. Poza brakami minerałów u osób cierpiących na hipoglikemię obserwuje się również niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Często jako kurację stabilizującą poziom insuliny i cukru stosuje się dietę wysokobiałkową. Białko trawi się wolno, dzięki czemu powoli dostarczana jest energia a trzustka nie jest pobudzana do wyrzutu insuliny. Jednak dieta białkowa może powodować inne konsekwencje, min. zakwaszenie organizmu – a to znowu pociąga za sobą braki minerałów. Poza tym z punktu widzenia TMC zwiększenie ilości białka przy niedoborach Yin (z którymi osoby chore na hipoglikemię mają do czynienia) może niestet te niedobory powiększyć.
W zasadzie dietoterapia osób chorych na hipoglikemię jest bardzo podobna do osób chorych na cukrzycę.
Poniżej pokrótce podaję zalecenia dietetyczne dla osób z hipoglikemią:
  1. Do diety należy włączyć pokarmy chlorofilowe- młody skiełkowany jęczmień, młoda skiełkowana pszenica, spirulina, chlorella – jako naturalne suplementy mineralne.
  2. W diecie powinny się znajdować tylko węglowodany złożone (z niskim indeksem glikemicznym), które poprzez dużą obecność składników mineralnych opóźnione jest wydzielanie insuliny.
  3. Dieta powinna obfitować w strączki, które również spowalniają uwalnianie insuliny.
  4. Posiłki należy jeść małe ale też często nawet 6-7 razy dziennie.
  5. Należy stosować proste łączenia pokarmów, ale należy łączyć węglowodany z białkiem, ponieważ to spowolni uwalnianie insuliny (obniża indeks glikemiczny spożywanych weglowodanów).
  6. Dodatek zdrowych tłuszczy (awokado, oliwa, tłuste ryby, olej z wiesiołka, olej lniany) również spowoduje spowolnienie wydzielania insuliny.
  7. Należy zmniejszyć ilość soli.
  8. Należy jadać małe ilości owoców i tylko w całości.
  9. Nie wskazane są soki, nawet świeżo wyciskane.
  10. Nie wskazane są cytrusy – ponieważ bardzo szybko obniżają poziom cukru we krwi.
  11. W niewielkich ilościach dopuszczalne są słodziki takie jak: stewia, melasa, miód, słód jęczmienny.
  12. Wzbogacić dietę o wartościowe orzechy.
  13. Ponieważ maksimum energetyczne trzustki jest między godziną 9-11 rano radziłabym osobom z hipoglikemią, aby śniadania były białkowo-warzywne. O tej porze trzustka jest aktywna i możne wyprodukować jeszcze więcej insuliny.
  14. Aktywność fizyczna w przeciwieństwie do osób chorych na cukrzycę powinna być inna. W cukrzycy należy ćwiczyć dużo i intensywnie w hipoglikemii - spokojnie i relaksacyjnie, czyli aktywnośc tj.: joga czy spacery.

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola