Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Dieta w chorobach narządów trawiennych

Dieta w chorobach narządów trawiennychProblemy ze strony układu pokarmowego oraz liczne choroby narządów trawiennych coraz częściej dotykają współczesne społeczeństwo. Jako dietetyk z wieloletnim doświadczeniem  wiem o tym doskonale, gdyż coraz więcej osób zgłasza się do mnie z tego typu dolegliwościami. Wynika to w dużej mierze z ilości chemicznych dodatków, jakimi karmią nas producenci żywności oraz z faktu, że bardzo chętnie sięgamy po produkty mocno przetworzone. Jednak dzięki zastosowaniu odpowiedniej, zbilansowanej i starannie dobranej diety, można zminimalizować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet cofnąć negatywne zmiany, jakie zaszły w obrębie narządów trawiennych. Swoje usługi w zakresie dietetyki świadczę na terenie Warszawy, zachęcam Państwa do skontaktowania się ze mną.

Razem zadbamy o Twój organizm

Jak wynika z badań, narządem najbardziej narażonym na zmiany spowodowane niewłaściwym odżywianiem, jest wątroba. Zaraz za nią – żołądek, woreczek żółciowy, jelita i trzustka. O ile trzustka nie daje o sobie znać, dopóki na jej ratowanie jest już za późno, o tyle pozostałe narządy trawienne często wykazują różnorodne dolegliwości, na przykład bólowe. W ten sposób próbują nas zaalarmować o swoim pogorszonym stanie. Jako dobry dietetyk z wieloletnim doświadczeniem wiem jak rozpoznać sygnały nadawane przez ludzkie ciało oraz jak skutecznie poprawić stan zdrowia za pomocą odpowiedniej diety.

Wątroba jest narządem, który filtruje krew ze wszelkich toksyn. Toksyny i szkodliwe substancje chemiczne najczęściej dostają się do organizmu wraz z jedzeniem. Jeśli nie zadbamy o zbilansowaną dietę, nasza wątroba będzie zmuszona do pracy na najwyższych obrotach. W jej tkankach natomiast będą się odkładać coraz większe ilości szkodliwych substancji, z wydalaniem których w końcu przestanie sobie radzić. Wtedy zaczną się problemy. Wątroba powiększy się i będzie pracować mniej wydajnie, obciążając w ten sposób resztę organizmu niewystarczająco przefiltrowaną krwią. W następstwie tego pogorszy się nasz stan zdrowia.

Żołądek natomiast jest bardzo delikatnym organem. U wielu ludzi potrafi być bardzo wyrozumiały na różne „wpadki żywieniowe”, jednak jest to raczej wyjątek, niż norma. Późne jedzenie, ciężkostrawne potrawy i jedzenie w pośpiechu mogą wywołać zaparcia, biegunki, zgagę i silne bóle żołądka. A jest to tylko początek. Następstwami takich zachowań mogą być: przewlekła niestrawność, choroba wrzodowa, nieżyt żołądka, nieżyt jelit, kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, czy refluks żołądka.

Z przyjemnością podzielę się z Państwem moją szeroką wiedzą, którą łączę z elementami tradycyjnej chińskiej medycyny. W wybranych przypadkach, proponuję (na kolejnych etapach naszej sesji), włączenie do diety chińskich ziół.

Jestem głęboko przekonana, że w wielu przypadkach najlepszym planem żywieniowym przy wszelkich dolegliwościach ze strony narządów trawiennych, jest dieta lekkostrawna i przede wszystkim - dostosowana do stanu zdrowia oraz kondycji Pacjenta. Nie tylko wpływa ona zbawiennie na żołądek, wątrobę i cały układ pokarmowy, ale również pozwala osiągnąć i utrzymać wymarzoną masę ciała na oczekiwanym poziomie. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach przy stosowaniu diety lekkostrawnej. Przede wszystkim posiłki powinny być spożywane w małych ilościach w odstępach około 3-4 godzin, nie powinniśmy też jeść niczego na 3 godziny przed snem, a ostatni posiłek musi być lekki i nieduży. Tłuszcz nie jest sprzymierzeńcem w tego rodzaju diecie, należy stanowczo ograniczyć jego zawartość.

Doskonale sprawdzają się także płynne i półpłynne potrawy, takie jest soki, kremy czy przeciery. Wyjątkowo ważny jest też spokój podczas spożywania posiłków, nie należy jest w pośpiechu, w nerwach, czy na stojąco. Absolutnie należy wyłączyć z codziennej diety alkohol, słodkie napoje gazowane, ostre przyprawy i czekoladę. Ponadto pamiętajmy, że oprócz tego co jemy, bardzo duże znaczenie ma to, jak jemy. Stres i pośpiech podczas jedzenia są równie szkodliwe, jak jedzenie „śmieciowe”, czyli po prostu – złej jakości.

Tradycyjna chińska medycyna naturalna również ma w zanadrzu kilka sprawdzonych sposobów na to, by przynieść ulgę w dolegliwościach ze strony narządów trawiennych. Dzięki połączeniu wiedzy i doświadczenia dietetycznego z mądrością i bogactwem medycyny Dalekiego Wschodu, mogę zaproponować najlepszą kurację dla ratowania i poprawy stanu układu pokarmowego i narządów trawiennych. Dzięki wykorzystaniu połączenia nowoczesnego podejścia z tradycją i doświadczeniem, efekty uzyskiwane przez moich Klientów, są oszałamiające. Zmiany w obrębie narządów trawiennych nie tylko zatrzymują się, ale też niejednokrotnie ustępują. Jednak oprócz wiedzy i doświadczenia ważna jest samodyscyplina Pacjenta. Zachęcam do wspólnej podróży w świat dietetyki. W Warszawie moje usługi są na wyciągnięcie Państwa ręki!

Poniżej znajduje się lista zalecanych badań (jeśli w ostatnim czasie badałeś się, zabierz wyniki ze sobą. W innym przypadku, podczas pierwszego spotkania ze mną ustalimy, które badania będą konieczne dla oceny stanu Twojego zdrowia): a także: Zapraszam do Poradni Dietetycznej ekoDietetyk w Warszawie.
 

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola