Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowychDążenie do osiągnięcia wymarzonej sylwetki i zadowalającego stanu zdrowia nie jest łatwym zadaniem. Zwłaszcza, jeśli myślimy o tym jako efekcie długofalowym. Nie chodzi o to, żeby katować się restrykcyjnymi dietami i niesamowicie wymagającymi ćwiczeniami. One przyniosą efekt, ale tylko na jakiś czas. Tak drastyczne zmiany nie są zresztą korzystne dla naszego organizmu. Tym bardziej, jeśli zmagamy się z alergiami, bądź różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi.

Jestem dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem zawodowym i wiem, że moi Klienci nie zawsze wiążą problemy zdrowotne z codziennym jadłospisem. A okazuje się, że często wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by móc cieszyć się znaczącą poprawą jakości życia. Jeśli szukają Państwo dobrego dietetyka w Warszawie, zachęcam do kontaktu ze mną. Bazując na szerokiej wiedzy i doświadczeniu, pomogę Państwu uporać się z problemami zdrowotnymi spowodowanymi alergiami, a także nietolerancją pokarmową.

Komponuję indywidualne plany żywieniowe

Alergie i nietolerancje pokarmowe to schorzenia, które obecnie dotykają coraz szerszą grupę społeczeństwa. Przysparzają spore trudności w codziennym życiu, tym bardziej, że nie jest łatwo zrezygnować z niektórych produktów.

Szczególnie tych, które są w naszym jadłospisie na co dzień, które lubimy i bez których trudno nam wyobrazić sobie menu. Ale czasem nasze preferencje smakowe muszą zejść na dalszy plan. Początki zmian przyzwyczajeń żywieniowych bywają trudne. Jednak przez lata pracy jako dietetyk w Poradni Dietetycznej ekoDietetyk, udało mi się zaobserwować, jak wiele korzyści zdrowotnych taka zmiana może przynieść. Przy odpowiednio skomponowanej diecie, Pacjenci sami mogą się przekonać, że udało się im pozbyć wielu dotychczasowych dolegliwości – jak choćby problemy z trawieniem, bóle głowy czy kłopoty ze skórą. A przecież wcześniej rzadko wiązali je ze sposobem żywienia.

Dieta skrojona na miarę potrzeb Pacjenta

Nie zalecam eliminacji poszczególnych produktów z diety na wyrost. Każdy przypadek traktuję indywidualnie. W sytuacji, gdy w grę mogą wchodzić nietolerancje pokarmowe, zalecam zrobienie testu.

Warto też wiedzieć, iż wszelkie alergie pokarmowe  i uczulenia/nietolerancje glutenu (z wyłączeniem oczywiście celiakii) z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej,  są związane najczęściej z tak zwanym syndromem zimnej wilgoci w jelicie cienkim. Objawami takiego stanu są między innymi: luźne stolce z niestrawionymi resztkami pokarmowymi, tendencja do biegunek, osłabione wchłanianie, drożdżyca przewodu pokarmowego, a także: dysbioza jelit oraz szybka utrata bądź przybieranie na wadze. Możliwy jest też ból podbrzusza, wymioty i choroba Leśniewskiego - Crohna. Ponadto mogą pojawić się także problemy na tle umysłowym tj.: brak jasności umysłu, trudności w rozumieniu tego, co mówią inni, problemy z wysławianiem się, depresja. Przyczyn takiego stanu zdrowia można być wiele, ale nie bez znaczenia są tu także błędy dietetyczne; do najczęstszych zalicza się: nadmiar cukru, pszenicy, czy surowych i wychładzających organizm pokarmów i napoi. Powodem tego może też być stres, kumulowanie negatywnych, drożdżyca przewodu pokarmowego oraz problemy z trawieniem i wchłanianiem pokarmów. Dieta w takich przypadkach wymaga dużego przemodelowania, ale zbawienne może okazać się stosowanie ciepłych, gotowanych posiłków z dodatkiem aromatycznych dodatków typu oregano, majeranek, bazylia, rozmaryn czy tymianek, imbiru oraz prażenie zbóż przed gotowaniem (kaszy jaglanej, owsa, jęczmienia), pieczenie w piekarniku warzyw, mięs z dodatkiem kurkumy oraz dodanie do diety smaku gorzkiego.

Celiakia – problem, z którym też można sobie poradzić, zaufaj dietetykowi

Wśród chorób, które są związane ze sposobem naszego odżywiania, należy wymienić między innymi celiakię. To choroba trzewna, która wpływa na zaburzanie wchłaniania składników odżywczych do organizmu. Najwięcej problemów powoduje w tym przypadku spożywanie glutenu. Według statystyk, cierpi na nią od 1 do 3% populacji. W swojej pracy w Poradni Dietetycznej ekoDietetyk w Warszawie zauważam jednak, że często również osoby, które nie chorują na celiakię, a zdecydują się na ograniczenie glutenu w swojej diecie, odczuwają poprawę samopoczucia.  

Pacjenci często nie wiążą swojego złego stanu zdrowia z tym, jak się odżywiają. Tymczasem celiakia może objawiać się nie tylko bólami brzucha, czy problemami z przybieraniem na wadze, ale też na przykład - opryszczkowym zapaleniem skóry, osłabieniem kości, bólami mięśni, a nawet depresją. Diagnoza wyłącznie na podstawie objawów nie jest łatwa.

Dlatego moim Pacjentom proponuję także wykonanie testu na celiakię.

Ułożę odpowiednio skomponowany do Państwa problemu zdrowotnego, jadłospis. Tym bardziej, że w swojej codziennej praktyce z powodzeniem łączę tradycyjną dietę z elementami zaczerpniętymi z tradycyjnej medycyny chińskiej. Bazując na tak szerokiej wiedzy, proponowana przeze mnie dieta jest skuteczna i zawsze „skrojona na miarę”.

Podczas wizyty w mojej Poradnie Dietetycznej wszystko dokładnie tłumaczę, że nowa dieta, tak odmienna od dotychczasowej, również może być ciekawa i urozmaicona. Co więcej, zawiera wszystkie niezbędne organizmowi składniki.

Poniżej przedstawiam listę zalecanych badań. Jeśli takie posiadasz, weź wyniki ze sobą. Jeśli nie, podczas wizyty ustalimy, które z nich będą najważniejsze dla oceny stanu Twojego zdrowia: Zapraszam do Poradni Dietetycznej ekoDietetyk w Warszawie.
 

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola