Dieta niskobiałkowa – dla kogo i kiedy?

Dieta niskobiałkowa – dla kogo i kiedy?

Zbilansowana dieta stanowi warunek zdrowego stylu życia. Prawidłowe żywienie odpowiada za sprawne funkcjonowanie organizmu. Przekłada się na piękny wygląd skóry, włosów, paznokci. Istotnie wpływa na nasze samopoczucie. W wielu przypadkach bywa podstawowym sposobem leczenia dolegliwości chorobowych o różnym podłożu. Idealna dieta powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb organizmu. Dlatego w sytuacji borykania się z problemami zdrowotnymi, w tym z otyłością, warto skorzystać z pomocy dietetyka. Specjaliści od spraw żywienia opracowują diety dedykowane osobom, które zmagają się z różnymi schorzeniami.

Dieta niskobiałkowa jako dieta lecznicza

Podczas wizyty w poradni dietetycznej dietetyk pomoże nam wypracować zdrowe nawyki żywieniowe oraz zaproponuje dietę, która w naszym przypadku sprawdzi się najlepiej. Dieta niskobiałkowa jest dietą leczniczą. Diety lecznicze wspomagają walkę z wieloma chorobami przez zwiększenie, ograniczenie lub dodanie wybranego składnika odżywczego. Dedykowana osobom cierpiącym na niewydolność nerek i wątroby dieta niskobiałkowa polega na zmniejszeniu ilości spożywanych produktów białkowych. Jej stosowanie zaleca się także pacjentom zmagającym się z chorobami trzustki, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych. Przejść na nią powinni również chorzy na fenyloketonurię, czyli chorobę dziedziczną, która powoduje zaburzenia metabolizmu ważnego aminokwasu, jakim jest fenyloalanina, oraz na tyrozynemię, czyli chorobę genetyczną spowodowaną recesywną mutacją autosomalną.

Dieta niskobiałkowa stanowi odpowiedź na nieprawidłowy metabolizm aminokwasów. Ilość przyjmowanego białka należy dostosować do tolerancji, jaką wykazuje na nie chory. Zadaniem diety niskobiałkowej jest zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu się toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej. Produkty te uszkadzają narządy wewnętrzne oraz upośledzają ich funkcjonowanie. Białko w omawianej diecie zostaje zastąpione węglowodanami. Ważne, aby to, które jest nadal przyjmowane, było pełnowartościowe, czyli pochodzenia zwierzęcego. Źródłem białka dla osoby, która pozostaje na diecie niskobiałkowej, powinny być spożywane w kontrolowany sposób sery, wędliny, mięso, mleko, ograniczyć trzeba także spożycie jogurtów, kefirów, ryb, drobiu.

Dieta niskobiałkowa jako dieta lecznicza oszczędza dany narząd. W przypadku niewydolności nerek stosowanie się do zaleceń diety niskobiałkowej, w tym ograniczenie ilości przyjmowanego białka do 40–50 gramów na dobę, w sytuacji zaawansowanego stadium choroby mniej niż 20–30 gramów, opóźnia leczenie dializacyjne.

 

Monika Dziemidowicz,  dietetyk, dietoterapeuta TCM

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu