Dieta na uspokojenie i skupienie Umysłu
Jak już wcześniej pisałam (w artykule https://ekodietetyk.pl/dieta-na-serce-i-jego-emocje-zalecenia-wg-medycyny) zrównoważenie energetyczne Serca jest niezmiernie istotne do uspokojenia Umysłu.
Szczególnie teraz, kiedy nasze życie toczy się w natłoku informacji – dezinformacji, nasz Umysł cały czas pracuje nadaktywnie, filtrując i analizując nieustannie. Nadmiarowe myślenie, martwienie się, strach, złość, brak radości w życiu – będą przypisane nie tylko do Serca ale też innych narządów, to jednak wszystko analizuje Umysł, co oczywiście przekłada się na słabsze energetycznie Serce. Będzie się to wiązało z bezsennością, bólami głowy, gorączką, wznoszeniem Qi do głowy, niepokojem, palpitacjami, zbędną „paplaniną” lub nadmiernym wyciszeniem albo wręcz zobojętnieniem. Najczęściej (chociaż nie zawsze) kuracja dietetyczna polega na wzmocnieniu Yin Serca i uspokojeniu wznoszącego Qi/ Yang. Kiedy uda nam się to zrobić pojawi się bardziej zintegrowane myślenie, spokojny Umysł, przemyślane działanie, koncentracja i zapamiętywanie. Przy bardzo dobrej równowadze można osiągnąć stan szczęścia.
Pamiętajmy także, że stan Serca odzwierciedla świadomość wypowiadanych słów i odwrotnie – zwiększenie świadomości wypowiadanych słów wzmocni Serce. Zatem wypowiadanie z dużą uwagą afirmacje, modlitwa, medytacje, mantry wpłyną na zrównoważenie rozporoszonego Umysłu, a co za tym idzie oczywiście też Serca.
Stan równowagi umysłowej czy też równowagi w Sercu będzie przekładał się na uzdrawianie innych narządów. Zatem każdy proces leczenia powinien uwzględniać zrównoważenie Serca-Umysłu. Czasem warto też to zrobić po to, aby dana osoba miała siłę i wolę do rozpoczęcia procesu leczenia czy też podjęcia chociażby kuracji dietetycznej, która może być bardzo wymagająca dla danej osoby.
Jak zatem powinna wyglądać dieta na uspokojenie i zrównoważenie Umysłu-Serca? Odpowiedź jest prosta – prosta! Bez skomplikowanych połączeń, pikantnych, rozgrzewających, pobudzających substancji i produktów, cukru, alkoholu, obfitych wieczornych posiłków, jedzenia w nocy. Dodatkowo w swojej diecie warto uwzględnić
Pokarmy uspokajające Umysł:
- Grzyby – praktycznie wszystkie jadalne oddziałują na układ nerwowy, szczególnie Poria Cocos – obecny w wielu mieszankach ziołowych wg receptur TCM – stabilizuje układ nerwowy oraz poprawia płyny ustrojowe (wyciąga nadmiar wilgoci). Innym znanym jest Reishi – wzmacnia odporność, odżywia Serce, uspokaja Umysł;
- Muszla ostrygi – częsty składnik (w postaci sproszkowanej) w mieszankach ziołowy na menopauzę, bardzo dobrze odbudowujący Yin Serca, przekierowuje wznoszące Yang (uderzenia gorąca do głowy);
- Zboża – pszenica (uwielbiana przez dzieci i osoby starsze jednak skutecznie eliminowana w zachodnich dietach, z powodu modyfikacji genetycznych. Jednak w swojej pierwotnej, nieprzetworzonej postaci doskonały środek na odbudowywanie Yin szczególnie Serca i Wątroby), brązowy ryż, owies – zboża te mają łagodne działanie uspokajające Umysł;
- Cytryniec chiński – działa kojąco i uspokajająco na Umysł, poprawia zdolność zapamiętywania i koncentracji, często stosowany w bezsenności. Cierpki smak cytryńca wykorzystywany jest także przy nietrzymaniu moczu, częstomoczu, nocnym moczeniu się, rozwolnieniu, nadmiernym poceniu;
- Morwa, dzika róża i cytryna – działanie uspokajające i wyciszające, jak wyżej;
- Pokarmy z dużą zawartością krzemu – poprawiają metabolizm wapnia a tym samym uspokajają nerwy, wzmacniają tkanki serca. Produkty z dużą ilością krzemu to – owies- płatki owsiane, słoma owsiana (napary, kąpiele), jęczmień, seler naciowy, ogórek, sałata;
- Nasiona głożyny pospolitej (czerwonego daktyla da zao/ jujuby) oraz nasiona chia – odżywienie Serca i uspakajanie Umysłu;
- Zioła – kocimiętka, rumian szlachetny, kozłek lekarski, tarczyca, różeniec górski – działanie uspokajające jak wyżej;
- Przyprawy – koper i bazylia – jako dodatek do dań lub napary, łagodne działanie uspokajające;
- Kwasy tłuszczowe omega 3, zarodki pszenne będące nośnikiem witaminy E oraz wszelkie produkty z dużą zawartością witaminy B – wpływają uspokajająco na cały układ nerwowy;
- Mleko krowie i kozie oraz masło – uspokajanie i bezsenność, stąd nasze babcie dawały nam mleko z masłem i miodem;
- Chlorofilowe pokarmy zawierające magnez – działanie rozluźniające i relaksujące;
- L-tryptofan (stosowany jako suplement ) – łagodzi jakoś snu, zapobiega depresji, uspokaja.
Z Pięciu Przemian wiadomo również, że smakiem przypisanym do Serca jest smak gorzki i jego działanie przekierowujące w dół, co zapobiega patologicznemu wznoszeniu Yang Serca i wynikających z tego nieprzyjemnych skutków, o których była mowa wyżej. Stąd smak ten powinien nam towarzyszyć zawsze w małych ilościach. Szczególnie latem należy pamiętać o uzupełnianiu diety o gorzkie pokarmy (gorzkie sałaty, endywia, cykoria, żyto, gorzki melon, zielona herbata, aloes, etc., więcej o tym smaku znajdziesz: https://ekodietetyk.pl/smaki-pozywienia-cz-ii ).
Może się nasunąć także pytanie, czy powyższe zalecenia dietetyczne można zastosować przy depresji? Otóż niekoniecznie w każdym przypadku się sprawdzą. Zależy od tego w jakim stadium choroby jest pacjent cierpiący na depresję (proszę pamiętać, że każdy przypadek depresji powinien być konsultowany przez lekarzy psychiatrów) oraz jak zdefiniujemy depresję z punktu widzenia TCM. Z moich obserwacji wynika, że przy depresji najczęściej warto wziąć pod uwagę Zastój Qi Wątroby (więcej tu: https://ekodietetyk.pl/dieta-na-watrobe-i-jej-emocje-wg-medycyny-chinskie) lub niedobór Yin Wątroby (melancholia, frustracja), jednak często jest to też niedobór Yang Nerek (pesymizm, brak wiary w siebie, niskie poczucie wartości), albo też niedobór Qi/ Yang Śledziony (obsesyjne myślenie, zamartwianie się, nadmierne analizowanie przeszłości w stylu „mogłam zrobić to, a on mógł wtedy powiedzieć tamto”). Natomiast jeżeli chodzi o depresję, w której przeważa emocja braku radości w życiu – wówczas pomocne będą zalecenia na niedobór Yang /Qi Serca (wszystkie zalecenia znajdziecie w poprzednich artykułach).
Oczywiście w przypadku poważnych zaburzeń ze strony Umysłu – dietę należy traktować jako terapię uzupełniającą do leczenia farmakologicznego czy też innego zalecanego przez lekarzy medycyny klasycznej.
Monika Dziemidowicz,, dietetyk, dietoterapeuta TCM
Na podstawie: Paul Pitchford ”Odżywianie dla zdrowia” i własnych przemyśleń 😉
czytaj podobne: