Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem

Dieta a emocje wg TCM - Złość Wątroby


Część I
Złość Wątroby

Tym razem chciałam napisać o diecie i jej związku z emocjami.
Medycyna chińska z założenie odrzuca podział człowieka na psyche i somę, ponieważ głosi jedność ciała i umysłu. Zatem skoro ciało można leczyć pożywieniem, również emocje mogą ulec stabilizacji poprzez odpowiednią dietę. Do właściwej równowagi ciała i umysłu nieodzowny jest również ruch oraz właściwe kontakty rodzinne i społeczne. Niemniej jednak tutaj poruszę tylko kwestię emocji, ich związku z narządami i dietą.

Wg TCM do każdego narządu głównego (pełnego) przypisane są odpowiednie emocje, tzw. pięć głównych emocji. I tak: Wątrobie (wiosna) przypisana jest złość, Sercu (lato) - radość, Śledzionie (późne lato) odpowiada rozmyślanie / zamyślenia, Płuca (jesień) związane są ze smutkiem a Nerki (zima) ze strachem.

I.  Wątroba
Osoby, które posiadają zdrową Wątrobę są spokojni, cierpliwi, potrafią pracować i odpoczywać. Mają  jasność myślenia oraz potrafią dokonywać trafnego i nieomylnego osądu.
Jeżeli Wątroba jest w nierównowadze to głównie dominującą emocją jest złość ale także: gniew, zazdrość, nadmierna samokontrola, słabe panowanie nad sobą, wybuchy wściekłości i złości, impulsywność, zwiększone rozdrażnienie, nadwrażliwość na hałas, nadwrażliwość na zapachy i smaki, frustracja, arogancja, nieelastyczność myślenia, przepracowanie z niezdolnością rozluźnienia się, nadmierne planowanie.  

Od kiedy zaczęłam interesować się dietetyką związaną TCM stałam się bardziej wyrozumiała, ponieważ wiedziałam, że jeżeli ktoś jest impulsywny lub arogancki albo szybko wybucha gniewem czy płaczem natychmiast powinien zająć się swoją Wątrobą, chociażby poprzez odpowiednią dietę ale też poprzez odpowiednią aktywność fizyczną. Z jednej strony Wątroba nie lubi przegrzania – czyli ostrych i pikantnych potraw, alkoholu, mięsa (szczególnie: mięsa grillowane, baraniny, jagnięciny, kiełbas, wędlin), innych używek czy też stresu, ale z drugiej strony - nie lubi też zastoju, czyli bezruchu – dlatego też wskazana jest odpowiednia aktywność fizyczna.
Kiedy Wątroba zostanie zablokowana, energia ulegnie zastojowi  (co może być spowodowane przez stres, niewyrażanie emocji, chowanie urazy, żal, nadmierne rozpamiętywanie ale też choroby tj. np. anemia lub inne) lub/i przegrzaniu (zła dieta) spowoduje to liczne problemy na poziomie emocjonalnym. A jedną z pierwszych oznak zaburzeń funkcjonowania Wątroby są problemy emocjonalne związane z gniewem i złością. Jeżeli emocje te są tłumione przez długi czas bez możliwości ich przekształcania sytuacja ta może doprowadzić do depresji. Jeśli zbagatelizujemy pierwsze oznaki emocjonalne niezrównoważonej Wątroby, wówczas pojawią się dolegliwości na poziomie fizycznym (bóle w krzyżu, bóle głowy, huczenie w uszach, rozproszony wzrok, suchość gałek ocznych, uczucie pełności w podżebrzu, wymioty, zaparcia, biegunki, zaburzenia w trawieniu, zwiększone zmęczenie, suchość skóry, twarzy o szarym kolorze, miękkie, słabe i kruche paznokcie, choroby ścięgien, stawów i tkanki łącznej). Długotrwały stan dysharmonii Wątroby może doprowadzić do wielu poważnych schorzeń tj. nadciśnienie, zaburzenia menstruacyjne, przerost prostaty, stany zapalne różnych organów.

Jeżeli mowa o Wątrobie to nie sposób nie wspomnieć o pęcherzyku żółciowym. Na poziomie emocjonalnym pęcherzyk odpowiada za podejmowanie decyzji. Niedobory energetyczne w tym narządzie objawiać się będą jako – nieśmiałość, brak inicjatywy, lękliwość, pasywność czy też łatwe ustępowanie innym.

Jak zatem powinna wyglądać dieta na Wątrobę, szczególnie jeżeli zauważyliśmy nadmiar powyższych emocji?  Otóż nie ma jednej ogólnej diety wspierającej Wątrobę, wszystko zależeć będzie od innych objawów towarzyszących. Jednak ogólnie można powiedzieć, że Wątroba „lubi” wszystkie pokarmy, które są zielone, z dużą ilością chlorofilu, a więc: jarmuż, szpinak, młody skiełkowany jęczmień, kiełki warzywne, brukselka, karczochy, brokuły, kalarepa, sałata rzymska. Świetnie zadziałają zboża takie jak orkisz, żyto, jęczmień, amarantus, proso oraz rośliny strączkowe szczególnie fasola mung i adzuki. Warto, aby w diecie znajdowały się też grzyby, ser tofu oraz spora ilość surowych owoców i warzyw. W przypadku nadmiaru złości i przegrzania Wątroby sprawdzi się smak gorzki i chłodny  (poza sytuacjami kiedy jest to spowodowane niedoborami w organizmie tj. anemia) - czyli zielona herbata, liście mniszka lekarskiego, bylica piołun, mniszek lekarski, tatarak, aloes. Korzystnie zadziałają też znamiona kukurydzy. Warto również zwrócić uwagę na herbaty kwiatowe, szczególnie herbatę z pączków róży, która będzie wspierała cyrkulację energii i uwalniała wszelkie zastoje. Poza tym Wątrobie przypisana jest wiosna jako pora roku, a tutaj dowiecie się więcej o wiosennej diecie https://ekodietetyk.pl/wiosenna-dieta .

cdn…
Monika Dziemidowicz
Literatura:
1.               „Między Niebem a Ziemią. Przewodnik po medycynie chińskiej” , Harriet Beinfield, Efrem Korngold
2.               Dietetyka profilaktyczna i lecznicza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, dr Agnieszka Krzemińska




 

Skontakuj się z nami

Poradnia dietetyczna Warszawa Wola ekoDiETETYK

ul. Eustachego Tyszkiewicza 21
(budynek firmy Isolution)
01-157 Warszawa Wola