Co powinno się znaleźć w diecie diabetyka?

dieta diabetyka

Co powinno się znaleźć w diecie diabetyka?

Cukrzyca nazywana jest chorobą XXI wieku. Nazwa ta nie jest przypadkowa, bowiem zalicza się ją do tak zwanych chorób cywilizacyjnych, a jej liczba z roku na rok jest coraz większa i szacuje się, że niebawem będzie na nią chorować ponad 300 milionów ludzi na świecie. Cukrzyca objawia się nadmierną ilością glukozy we krwi, którego poziom stężenia należy normalizować przy pomocy specjalistycznej diety. Co więc powinno znaleźć się w diecie cukrzyka?

Zmiana stylu życia osoby chorej

Osoby zmagające się z cukrzycą, powinny nastawić się na całkowitą zmianę dotychczasowego stylu życia i dotyczy to nie tylko diety, ale także aktywności fizycznej. Dobrze dobrana dieta jest kluczowa w prawidłowym działaniu procesów w organizmie chorego, jednak cukrzyca często wymaga od chorego zrzucenia wagi, co jest ciężkie bez dodatkowego ruchu. Dieta osoby chorującej na cukrzyce jest bogata w wiele drogocennych składników i produktów, dlatego też chory może nie odczuć nawet, że ma jakiekolwiek ograniczenia co do produktów, jakie może spożywać. Jeżeli diabetyk będzie się jej trzymał, może liczyć na utrzymanie optymalnego poziomu ciśnienia krwi. Przede wszystkim w diecie cukrzyka bardzo ważna jest regularność oraz równe porcje posiłków. Chory nie może pozwolić sobie na nieregularne posiłki oraz zbyt obfite porcje jedzenia. Zalecamy, by zwiększyć ilość posiłków w ciągu dnia, jednak porcje powinny być mniejsze i warto jeść je w równych odstępach czasu.

Dieta u cukrzyka

Zalecamy, by stosować się do ściśle ustalonej diety. Jeżeli przyzwyczaimy organizm do konkretnych potraw, a także stałych pór jedzenia, możemy liczyć na to, że z czasem poczujemy się znacznie lepiej. Diabetycy powinni unikać tłuszczów nasyconych, cukrów prostych oraz soli, ponieważ mają one negatywny wpływ na zdrowie pacjenta. Warto natomiast wyposażyć swoje szafki kuchenne natomiast w produkty pełne błonnika, na przykład pieczywo pełnoziarniste i tak zwane pieczywo „chrupkie”. Ważne też są nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy omega-3, których źródłem są ryby, olej lniany, orzechy (więcej o kwasach omega-3: https://ekodietetyk.pl/tluszcze-omega-wlasciwosciach), które powinny znaleźć się na stałe w diecie cukrzyków. Diabetycy powinni całkowicie zrezygnować z jedzenia gotowych, przetworzonych produktów i jeść jak najwięcej domowych potraw wzbogaconych o duże ilości warzyw i produktów fermentowanych oraz zioła i przyprawy, które regulują poziom cukru w organizmie.

 

Monika Dziemidowicz,  dietetyk kliniczny

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu