Zaburzenia flory bakteryjnej – dieta w przypadku przerostu candidy

dieta w przypadku przerostu candidy

Zaburzenia flory bakteryjnej – dieta w przypadku przerostu candidy

Cz.  II

Dieta w przypadku problemów z nadmiernym rozrostem candidy w organizmie (dieta antygrzybicza):
  1. Nie należy jadać cukru ani sztucznych i naturalnych substancji słodzących (tj. melasa, syrop klonowy, syrop daktylowy).
  2. Z diety należy wyłączyć również alkohol, praktycznie każdy.
  3. Nie jadać warzyw skrobiowych ziemniaków, batatów, słodkich owoców. Marchew i buraki w diecie mogą pozostać.
  4. Z węglowodanów można jadać: proso, owies, żyto, amarantus, jęczmień i komosę ryżową.
  5. Wszystkie pokarmy należy jadać bardzo wolno i dokładnie przeżuwać.
  6. Produkty nie mogą być mocno przetworzone, zjełczałe i zepsute.
  7. Do diety warto włączyć warzywa strączkowe szczególnie fasolkę adzuki, która świetnie usuwa wilgoć oraz fasola mung usuwającą toksyny.
  8. Jeżeli nalot na języku jest żółty wówczas dobrze jest do diety włączyć pieczarki lub inne grzyby, białą rzodkiew lub rzodkiewki (tu jeszcze mała uwaga – wbrew panującej opinii biały nalot na języku nie zawsze jest oznaką przerostu candidy w organizmie).
  9. Warto włączyć do diety małe ilości oleju lnianego, lnu i oliwy. Ilość pozostałych tłuszczy należy zmniejszyć oraz zwracać uwagę czy spożywane tłuszcze nie są zjełczałe. To samo dotyczy orzechów. Bardzo często kupujemy orzechy już zjełczałe.
  10. Ponieważ jelita słabiej funkcjonują, również należy zmniejszyć ilość mięsa, szczególnie mięsa pochodzącego od ssaków. Mogą pozostać w diecie małe ilości ryb i dobrego gatunku drobiu.
  11. Warto do diety włączyć czosnek (więcej o czosnku tu: https://ekodietetyk.pl/lecznicze-wlasciwosci-pozywienia-czosnek-8 ).
  12. Zielone rośliny z dużą ilością chlorofilu (młody jęczmień, chlorella, spirulina, kelp), nie tylko oczyszczają i odbudowują krew, ale także mają właściwości antygrzybiczne.
  13. Warto uwzględnić w diecie naturalne kiszonki (oczywiście niepasteryzowane, bez dodatku octu). Zaczynać od jadania małych porcji.
  14. Oczywiście nie mniejszą rolę będą odgrywały również probiotyki.
  15. Można jadać miód, propolis, i inne produkty pszczele – co dla większości z Was pewnie jest dużym zaskoczeniem. Pomimo, że miód zawiera cukier, zawiera szereg związków, które działają antagonistycznie na grzyby i bakterie. Szczególnie korzystny będzie miód aroniowy i głogowy.
W terapii antygrzybiczej będą również pomocne zioła i preparaty roślinne:
  • ziele pau d’arco (jest silnym antyutleniaczem, chroni ciało przed różnymi toksynami i obniża uczulenie ciała na różne chemikalia. Oczyszcza organizm z różnego rodzaju pleśni, w tym candidy, łagodzi zapalenia i dotlenia komórki);
  • aloes (skuteczny w detoksykacji organizmu, wątroby i jelit, ma zdolności natleniania organizmu);
  • liść orzecha włoskiego (zwalcza nie tylko grzyby ale także pasożyty jelitowe);
  • kora dębu (sprawdzi się w przypadku candidy narządów rodnych);
  • koszyczek rumianku (jako herbatka oraz do obmywania zmian grzybiczych na skórze);
  • ziele wierzbownicy drobnokwiatowej;
  • wyciąg nasion grejpfruta;
  • szczeć pospolita (działa nie tylko na zakażenia grzybiczne ale również na boreliozę);
  • olejki eteryczne: tymiankowy, oregano, geraniowy, cynamonowy, z drzewa herbacianego, olejek goździkowy, z mięty pieprzowej.
W walce z candidą sprawdzą się także wszelkie kuracje i pokarmy dotleniające organizm, a zatem:
  • aktywność fizyczna, szczególnie na świeżym powietrzu;
  • poszczenie lub zmniejszenie ilości mięsa w diecie;
  • proste łączenia pokarmów (więcej na ten temat znajdziesz https://ekodietetyk.pl/sztuka-laczenia-pokarmow);
  • spożywanie świeżych i gotowanych warzyw oraz kiełków;
  • spożywanie pokarmów bogatych w pierwiastek german, a więc min.: grzyby reishi, shiitake, pieczarki, czosnek, żeńszeń, aloes, chlorella i jęczmień.

Mam nadzieję, że powyższe informacje będą dla Was pomocne.

 

Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM

Literatura:
„Między Niebem a Ziemią” , H. Beinfield, E. Korngold
„Odżywianie dla zdrowia”, P. Pitchford
Food Forum, nr 2, 2017, „lecznicze właściwości ziół, apiterapii i diety w grzybicach”, W. Łapińska

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu