Dieta w osteoporozie – cz. II

dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

Cz. II

Niedobory wapnia są nie tylko częstym problemem u kobiet w wieku menopauzalnym, ale często spotyka się je także u ludzi młodych. Niedobór wapnia i innych minerałów powoduje u nich przypadłości charakterystyczne dla osób starszych (tj. zapalenia stawów, problemy z uzębieniem, choroby serca). Natomiast kiedy w diecie nie brakuje wapnia, magnezu i innych składników, problemy te nie występują. Jeżeli jednak pomimo dobrej diety występują niedobory wapnia, może okazać się, że zbyt mało jest w diecie innego pierwiastka, a mianowicie krzemu. Krzem obecny w błonniku roślinnym jest konieczny do wykorzystania wapnia i wzmacniania kości. Trzeba również zaznaczyć, że krzem jest składnikiem wszystkich tkanek łącznych w ciele, dlatego jest bardzo ważny dla utrzymania zdrowego organizmu jak tez do jego regeneracji i odbudowy.

Krzem w znacznych ilościach znajdziemy przede wszystkim w nieprzetworzonych produktach roślinnych, w szczególności: we wszystkich gatunkach sałat, pasternaku, gryce, prosie, ryżu brązowym, owsie, mniszku lekarskim (liściach), truskawkach, selerze, ogórku (skórce), morelach i marchwi.

Można też wzbogacić dietę o mieszankę ziół, która to jest bardzo bogata w minerały. Wg P. Pitchforda mieszanka powinna zawierać:
  • 1 część skrzypu polnego,
  • 1 część wodorostów kombu lub sproszkowanego kelpu,
  • 1 część słomy owsianej i
  • 1/3 części stroiczki rozdętej.

Należy 30g mieszanki zalać 0,5l wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut, następnie pić po pół szklanki kilka razy w ciągu dnia. Po 3 tygodniach picia należy zrobić tygodniową przerwę. Najlepiej kurację tę zastosować zimą. Bardzo wartościową rośliną bogatą w krzem i inne minerały jest lucerna. Można sporządzać z niej herbatę lub spożywać kiełki.

 

Oprócz opisanych w artykule „Wapń czy tylko w mleku”, warto wspomnieć jeszcze o dwóch kwestach mających znaczenie w przypadku wchłaniania wapnia, a mianowicie wpływie smaku słodkiego oraz diecie wegetariańskiej;

  1. Okazuje się, że nadmiar smaku słodkiego, nie tylko cukru, ale także zdrowych zamienników cukru takich jak: syrop klonowy, syrop z agawy, syrop ryżowy, miód, nadmiar owoców suszonych czy też świeżych owoców – działa jako hamulec we wchłanianiu tego cennego składnika pokarmowego. Dlatego też nie popieram zamiany słodyczy na tzw. „zdrowe” batony i słodycze, ponieważ działanie tych drugich również jest niekorzystne dla organizmu. Choć może to trudne, ale najlepszym sposobem jest stopniowe odzwyczajanie się od cukru i jego zamienników. Jeżeli jednak nie udaje się to nam od razu, wówczas warto do diety włączyć pokarmy z dużą zawartością chlorofilu (takie jak młode skiełkowane trawy, chlorofil w płynie, dużo zielonych warzyw). Warto spożywać je tuż przed albo zaraz po spożyciu słodkich pokarmów. I nadal pracować nad eliminacją słodkich pokarmów z diety.
  2. Druga kwestia to dieta wegetariańska. Z obserwacji i badań wynika, że wegetarianie zwykle nie mają problemów z osteoporozą w porównaniu do osób jedzących mięso. Dzieje się tak między innymi dlatego, że:  1) podczas trawienia mięsa powstają kwasy, które muszą zostać zneutralizowane przez zasadowe składniki mineralne, między innymi wapń, 2) dieta mięsna przyczynia się do zwiększenia nawet czterokrotnego spożycia fosforu, w stosunku do wapnia, co mocno zakłóca wchłanianie tego drugiego, oraz 3) siarka występująca w dużych ilościach w mięsie również wpływa hamująco na wchłanianie wapnia.

 

Suplementacja wapniem oczywiście może być też czasowym rozwiązaniem, jednak łatwo jest doprowadzić w ten sposób do nadmiaru wapnia w organizmie, a ten z kolei może powodować utratę innych pierwiastków takich jak cynk, mangan czy żelazo. Natomiast przesadne spożywanie jednoczesne wapnia z witaminą D3 może doprowadzić do odkładania się wapniowych osadów w tkankach (szczególnie narażone są nerki). Jednak właściwe stosowanie suplementów wapniowych, dokładnie nie wiadomo w jaki sposób wzmacnia masę kostną, ale pewne jest, że chroni kości, poprzez oszczędzanie wapnia w organizmie.

 

Monika Dziemidowicz, dietetyk, dietoterapeuta TCM

Literatura:

  1. „Zdrowie kobiety – jak pielęgnować witalność i dobre samopoczucie we wszystkich okresach życia” dr Agnieszka Krzemińska
  2. „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchfod,
  3. „Nowoczesne zasady odżywiania” T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell

Miło powitać Ciebie na mojej stronie.

Cieszę się, że masz podobne zainteresowania do mnie.

Jeżeli podobał Ci się mój artykuł i chciałbyś ich czytać więcej, postaw mi wirtualną kawę,

Bardzo dziękuję

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Skontaktuj się ze mną

Ostatnio na Blogu